A Zoom a Keybase kriptografikus platformját olvasztja magába, hogy történetének legelső cégfelvásárlásával elfogadható szintre fejlessze a videokonferencia-szolgáltatás biztonsági és adatvédelmi funkcióit.
Hirdetés
 

A Zoom csütörtökön jelentette be a vállalat történetének első cégfelvásárlását. A mindössze 25 alkalmazottat foglalkoztató, biztonságos üzenetküldő és fájlmegosztó szolgáltatást fejlesztő Keybase árát nem hozták nyilvánosságra, erre pedig abból a 43 millió dollár körüli értékelésből sem érdemes következtetni, amelyet a Pitchbook adatai szerint a cég a legutóbbi, 10 millió dolláros befektetési köre jelentett még 2015-ben. A New York-i startup nem egyszerűen csak csatlakozik a Zoom biztonsági csapatához, de annak vezetését is a Keybase egyik alapítója veszi át, a cég technológiái és szakértelme pedig a Zoom alkalmazásának biztonsági funkcióit erősítik majd.

A felvásárlás annak a korábban bejelentett, 90 napos ütemtervnek a része, ami a Zoom működése kapcsán felmerülő problémákat igyekszik kezelni. A videokonferencia-szolgáltatás népszerűsége alaposan felfutott a világjárvány kezdeze óta, ahogy a távmunka terjedésével és az iskolák bezárásával mindenfelé hirtelen felmerülő feladatok elvégzésére alkalmas megoldást kerestek; a cég április végén azt közölte, hogy alig több mint három hét alatt 50 százalékkal növelte felhasználói táborát, így már akkor is több mint 300 millióan léptek be napi szinten a zoomos meetingekre.

A hirtelen jött növekedéssel azonban egyre több biztonsági aggály is felmerült a szolgáltatással kapcsolatban, olyannyira, hogy azt egyre több vállalat és állami szervezet is explicit tiltólistára tette. A felhasználási feltételek (például a kiskorúaknál szükséges beleegyező nyilatkozatok) mellett ilyen kifogás volt, hogy az alkalmazás az ígéretek ellenére csak a szöveges csevegésben használnak végponttól végpontig tartó titkosítást, és a Zoom a megfelelő átláthatósági jelentéseket sem teszi közzé. A kritikák között szerepelt az is, hogy a társaság az adatkommunikáció egy részét kínai szervereken keresztül routolta.

Ez volt az első, de nem az utolsó

A Zoom ez utóbbira egyolyan megoldással adna választ, amely lehetővé teszi, hogy a fiók adminisztrátorok kiválasszák a nekik tetsző adatközponti régiót a videokonferenciák létrehozásakor, ezen felül az app legfrisseb verziójában az eddiginél komolyabb titkosítási funkciók (például 256 bites GCM-titkosítás) jelennek meg. Emellett a társaságnak a nagyon rövid idő alatt megjent nagyon sok új felhasználó kiszolgálására alkalmas technológiai hátteret is meg kellett teremtenie (aktuláisan 7 millió gigabájtnyi informácóról van szó), amire az eddigi vegyes infrastruktúrája már nem volt képes, így a múlt héten az Oracle-lel állapodott meg a zavartalan működéshez szükséges plusz erőforrások biztosításáról.

Visszatérve a Keybase felvásárlásához, a Zoom most eszközöket és szakmbereket is szerzett magának, hogy az end-to-end titkosítást az új nagyságrendben is alkalmazni tudja. Ez a Zoom videokonferenciáinak szolgáltatásai miatt jelent komoly kihívást: igaz, hogy a piacon vannak végponttól végpontig tartó titkosítást alkalmazó megoldások, de ezek nem teljesen ugyanúgy működnek. Az Apple FaceTime például 32 felhasználót tud egy időben kezelni ugyanabban a hívásban, miközben a Zoom programjában akár ezer felhasználó részvételével is létre lehet hozni meetingeket, és 50 ezer fős webináriumokat lehet tartani. Ehhez vegyük hozzá, hogy a zoomos hívásokhoz Zoom-fiók nélkül is lehet csatlakozni, és világossá válik, hogy a teljes körűen titkosított kommunikáció megtervezése ebben a felállásban komoly feladatot jelent.

A felvásárlás kapcsán megszólaló szakértők úgy látják, hogy a Zoom várhatóan több, hasonlóan kis startupot olvaszt majd magába az informatikai biztonság területéről, hogy kielégíthesse az üzleti ügyfelek igényeit. Ezekkel elsősorban nem a cégek termékeinek megszerzése lesz a célja, hanem úgynevezett acqui-hire felvásárlásokról lesz szó, amelyeken keresztül a kiszemelt vállalkozások tudását és tapasztalatát akarja megszerezni az ottani munkaerő átvételével. Az ilyesmihez most a feltételek is adottak, mivel a világjárvány nem csak a Zoom felhasználói táborát duzzasztotta fel, de egy nagy csomó cég árát is leverte.

Biztonság

Egy szelfiről is megmondja az MI, hogy milyen a személyiségünk

Orosz egyetemi kutatók saját közlésük szerint jó erdményeket értek el egy olyan mesterségesintelligencia-rendszer fejlesztésében, amely fotók alapján értékeli az alanyok személyiségjegyeit.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.