A tárolt adatállomány fele minden második vállalatnál inaktív, ennek ellenére sokan választják a kapacitás bővítését, ha kifogynak a tárhelyből.

A cégek 56 százalékánál a tárolt adatok legalább fele, 22 százalékuknál pedig háromnegyed része inaktív – állítja a TwinStrata felhős tárhelyszolgáltató. A 250 vállalati IT-szakember válaszaira épülő felmérés meghatározása szerint azok az adatok minősülnek inaktívnak vagy passzívnak, amelyeket semmire sem használtak az elmúlt 60 napban. Nem meglepő, hogy a nagyobb adatmennyiséget tároló szervezeteknél az inaktív adatok aránya is magasabb, a petabájtos (vagyis egymillió gigabájtos) határt is átlépő cégek átlaga már 59 százalék.

Persze az aktívnak minősített adatok felhasználása sem mindig egyforma: a Forrester felmérése alapján például a vállalatok saját becslésük szerint a rendelkezésükre álló adattömeg átlagosan 12 százalékát elemzik. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy veszni hagyják a maradék 88 százalékban rejlő lehetőségeket, de úgy is, hogy elkerülik a szükségtelenül bonyolult feladatokat. A kihasználatlanság objektív akadályát viszont a legtöbbször a megfelelő analitikai eszközök hiánya és az elszigetelten működő adatsilók jelentik.

Nem szeretnek semmit sem kidobálni

Visszatérve a TwinStrata kutatására: az inaktív adattömeget a válaszadók több mint fele, 53 százaléka pihenteti tárolóhálózatokon (SAN), 51 százaléka pedig hálózatra csatlakoztatott adattárolókat (NAS) is használ, megelőzve a hagyományos – és fajlagosan olcsóbb – lemezes és szalagos backup-megoldásokat, amelyeket rendre 42 és 36 százalékuk veszi igénybe. Privát vagy publikus felhőt átlagban a cégek 19, illetve 13 százaléka alkalmaz, ami azonban a vállalatok méretétől függően igen eltérő arányokat mutat.


forrás: TwinStrata, State of Storage Survey 2014

Nem meglepő, hogy a tárolóhálózatokat inkább a nagy, legalább ezer fős szervezetek alkalmazzák (89 százalék), míg a száz főnél kisebb cégeknek csupán 16 százaléka használja azokat. A cloud alapú tárolás esetében valamelyest megfordul a felállás: a privát és publikus felhőmegoldásokat a száz fő alatti cégek 37, illetve 39 százaléka veszi igénybe, némileg megelőzve a nagyvállalatokat. Az adattárolás egyébként a céges IT-költségvetések 10 százalékát emészti fel.

A kutatás számtalan statisztikája közül – figyelembe véve az inaktív adatok arányát és a félelmetes ütemben növekvő adatmennyiséget – talán az a legérdekesebb, hogy a vállalatok 79 százaléka szokott új eszközöket vásárolni, ha szűkében van a tárhelynek, míg az inaktív adatok törlését csak 52 százalékuk tartja ilyenkor járható útnak.

A TwinStrata 2014-es felmérése innen tölthető le pdf-formában, gyors regisztrációt követően.

Cloud & big data

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.