A tárolt adatállomány fele minden második vállalatnál inaktív, ennek ellenére sokan választják a kapacitás bővítését, ha kifogynak a tárhelyből.

A cégek 56 százalékánál a tárolt adatok legalább fele, 22 százalékuknál pedig háromnegyed része inaktív – állítja a TwinStrata felhős tárhelyszolgáltató. A 250 vállalati IT-szakember válaszaira épülő felmérés meghatározása szerint azok az adatok minősülnek inaktívnak vagy passzívnak, amelyeket semmire sem használtak az elmúlt 60 napban. Nem meglepő, hogy a nagyobb adatmennyiséget tároló szervezeteknél az inaktív adatok aránya is magasabb, a petabájtos (vagyis egymillió gigabájtos) határt is átlépő cégek átlaga már 59 százalék.

Persze az aktívnak minősített adatok felhasználása sem mindig egyforma: a Forrester felmérése alapján például a vállalatok saját becslésük szerint a rendelkezésükre álló adattömeg átlagosan 12 százalékát elemzik. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy veszni hagyják a maradék 88 százalékban rejlő lehetőségeket, de úgy is, hogy elkerülik a szükségtelenül bonyolult feladatokat. A kihasználatlanság objektív akadályát viszont a legtöbbször a megfelelő analitikai eszközök hiánya és az elszigetelten működő adatsilók jelentik.

Nem szeretnek semmit sem kidobálni

Visszatérve a TwinStrata kutatására: az inaktív adattömeget a válaszadók több mint fele, 53 százaléka pihenteti tárolóhálózatokon (SAN), 51 százaléka pedig hálózatra csatlakoztatott adattárolókat (NAS) is használ, megelőzve a hagyományos – és fajlagosan olcsóbb – lemezes és szalagos backup-megoldásokat, amelyeket rendre 42 és 36 százalékuk veszi igénybe. Privát vagy publikus felhőt átlagban a cégek 19, illetve 13 százaléka alkalmaz, ami azonban a vállalatok méretétől függően igen eltérő arányokat mutat.


forrás: TwinStrata, State of Storage Survey 2014

Nem meglepő, hogy a tárolóhálózatokat inkább a nagy, legalább ezer fős szervezetek alkalmazzák (89 százalék), míg a száz főnél kisebb cégeknek csupán 16 százaléka használja azokat. A cloud alapú tárolás esetében valamelyest megfordul a felállás: a privát és publikus felhőmegoldásokat a száz fő alatti cégek 37, illetve 39 százaléka veszi igénybe, némileg megelőzve a nagyvállalatokat. Az adattárolás egyébként a céges IT-költségvetések 10 százalékát emészti fel.

A kutatás számtalan statisztikája közül – figyelembe véve az inaktív adatok arányát és a félelmetes ütemben növekvő adatmennyiséget – talán az a legérdekesebb, hogy a vállalatok 79 százaléka szokott új eszközöket vásárolni, ha szűkében van a tárhelynek, míg az inaktív adatok törlését csak 52 százalékuk tartja ilyenkor járható útnak.

A TwinStrata 2014-es felmérése innen tölthető le pdf-formában, gyors regisztrációt követően.

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.