Rekordévet zárhatott 2015-ben a legnagyobb magyar tulajdonú informatikai vállalkozás a 4iG. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság idén osztalékot is fizet.

A 4iG vezetősége sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt üzleti év eredményeit. Koppány Tamás gazdasági vezérigazgató-helyettes elmondta: a jelenleg 356 főt foglalkoztató csoport árbevétele 2015-ben 26,4 százalékkal nőtt, megközelítette a 16,5 milliárd forintot. A kamatok, az adózás és az értékcsökkenés leírása előtti eredmény (EBITDA) pedig 927 millió forint lett, ami 53,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Idén ismét osztalékfizetők lettek

Fehér István igazgatósági tag, a társaság egyik tulajdonosa, az üzleti mutatók kapcsán kiemelte, hogy a 2008-as válságot követő 3-4 év kritikus volt az egyébként ma már negyedszázada működő vállalkozásnak, de a menedzsment teljesítette az elvárást, hogy a cég a nehéz piaci helyzetben is képes legyen felszínen maradni. Sőt a társaság a 2013-as üzleti év után már osztalékot is tudott fizetni, amit egy év kihagyással 2015-ben meg tud ismételni. Az osztalék ezúttal is részvényenként 100 forint, ami névértékre vetítve 10 százalékos, árfolyamra vetítve pedig 5 százalékos hozamot jelent. Reményeik szerint a 2016-os eredmények után is tudnak majd osztalékot fizetni. Idénre 10 százalékos EBITDA-növekedést tűztek ki célul.

Az egykori FreeSoftból 2014 tavaszán lett a négy „i”-t – international,  innovative, IT, investment – a nevében és a stratégiájában is képviselő csoport. Tavaly óta a cégcsoport valamennyi tagvállalata teljes körűen a 4iG tulajdona. (A Humansoft menedzsmentjének kisebbségi üzletrészét részvénycserével akvirálták, vagyis Somlyai Gábor, Tóth Béla és Koppány Tamás nem készpénzre hanem 4iG részvényekre váltotta az üzletrészét.)

A bevétel harmadát adják a szolgáltatások

A holdinghoz jelenleg négy leányvállalat tartozik: az Axis Rendszerház, a Humansoft és annak vállalata, a háromdimenziós megoldásokkal foglalkozó Mensor 3D Kft., valamint a bankinformatikával foglalkozó Banksoft Kft. A leányvállalatok alkalmazásfejlesztéssel, vállalatirányítási rendszerek bevezetésével, informatikai infrastruktúrával, IT-üzemeltetéssel, szervizzel, üzleti intelligenciával, bankinformatikával és IT alkalmazások integrációjával foglalkoznak.

A cégcsoport árbevételének ma már több mint az egyharmadát az IT-szolgáltatások adják, kétharmada jön hardver- és szoftverértékesítésből. A cél az előbbi arányának folyamatos növelése. Elhangzott az is, hogy a bevételek háromnegyede származik a versenypiacról, és csak egynegyedét adják a korábban meghatározó állami megrendelések. Ezeket az arányokat a jövőben is tartani kívánják.

Cél a nemzetközi jelenlét erősítése

A tartós növekedéshez ugyanakkor szükség van a nemzetközi piaci jelenlétre is. A vállalatcsoport ezért minél erőteljesebben akar megjelenni a fejlett – elsősorban a német, az osztrák és a svájci – piacon, valamint a régió fejlődő nyugat-balkáni térségében is. A vezetőség szerint exportképes az általuk kínált 3D technológia, amit főképpen az építész szakma, a gépgyártás és a kulturális örökségvédelem hasznosíthat, de jó esélyei vannak az Axisnak is az üzleti intelligencia, illetve a big data piacon. A Banksoftnak pedig a változó banki előírások biztosíthatnak növekedést, például az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerinti beszámoló-készítéshez nyújthat határokat is átívelő informatikai megoldásokat.

Outsourcing formájában exportálható a társaságnál felhalmozott mérnöki tudás, sőt a csoport már megjelent a felhő piacon is, ahol partneri megállapodást kötött egy közelebbről megnevezni nem kívánt nemzetközi vállalattal. A tervek szerint 2020-ra már évi egymilliárd forint bevétel származhat az exportált szolgáltatásokból.

A befektetések kapcsán elhangzott, hogy a cégcsoport továbbra is nyitott a jelenlegi portfoliót erősítő, kiegészítő akvizíciókra, de a tőzsdén is növelné a szerepét. (A 4iG még FreeSoft néven 2004-ben ment tőzsdére.) A tulajdonosok ezzel kapcsolatos várakozásai szerint három-négy éven belül már lakossági és intézményi befektetők is megjelenhetnek a társaság részvényesei között, így a jelenlegi 37-38 százalékos közkézhányad (tőzsdén forgó részvényhányad) elérheti az 50-60 százalékot. Középtávú terv az is, hogy a társaság papírjai átkerüljenek a jelenlegi standardból a prémium kategóriába a Budapesti Értéktőzsdén.

Piaci hírek

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.