Közép-Kelet-Európából várnak ötleteket. A legjobbaknak 2021-ig kellene eljutniuk a befektetésre alkalmas cégig.
Hirdetés
 

Felnőtt a nyugat-európai szintre a magyar startup-inkubációs tér, vannak források, kiépült a szükséges infrastruktúra, így az inkubációval foglalkozóknak is előre kell lépniük speciális, nagy növekedési potenciállal kecsegtető területek felé – mondta Oszkó Péter, az OXO Labs alapító-tulajdonosa, azon a sajtóbeszélgetésen, melyen bejelentette: kiberbiztonsági inkubátor programot indítanak. Az OXO-nak ez a második specializált programja, tavaly proptech témában indítottak hasonlót.

Az OXO Cybersecurity Lab néven futó programba a Balabit egykori alapítói és volt munkatársai biztosítják a szakmai hátteret. Szakmai mentora Scheidler Balázs, a Balabit egyik alapítója, programvezetője az egykor szintén a Balabitnél dolgozó Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programigazgatója, ügyvezetője pedig Illés Gábor üzletfejlesztési tanácsadó, kiberbiztonsági szakértő.

A programba 3-5 csapat kerülhet. Június végéig kell jelentkezni egy megalapozott ötlettel, és kidogozott fejlesztési tervvel. Noha elsősorban korai fázisban lévő ötletekre számítanak, olyan, az indulási szakaszon túljutott startupok is jelentkezhetnek, melyek az első prototípus létrehozásához vagy kész termék piacra juttatásához kérnek segítséget.

A terület specialitása miatt azonban fontos az iparági tapasztalat, mondta Oszkó, aki azt tartaná sikernek, ha az inkubációs programba beválasztott ötletek fele jutna el arra a szintre, hogy befektetésre alkalmas cég szülessen belőle. Az OXO Labs évente több tízmillió forintot fordít az inkubációs program működtetésére, ebből finanszírozzák a képzéseket, a mentorálást, illetve ha szükséges, az irodákat is.

Az EU-ban is kiemelt innovációs terület lesz

Krasznay Csaba szerint a biztonság az elmúlt időszakban felértékelődött. Ennek oka részben a biztonsági incidensek gyakoribbá válása, de a szabályzói környezet változása is hozzájárult. A GDPR vagy a pénzintézeteknél a PSD2 új biztonsági fejlesztéseket is generált. Emellett harmadik tényezőként ott vannak azok a már most látható kihívások, melyekre sürgősen megoldást kell keresni, például az IoT, a mesterséges intelligencia vagy a gyártóipari rendszerek biztonsága. Az EU is reagált erre: a 2021-ben induló költségvetési ciklus innovációs fejezetének egyik fókusza a kiberbiztonság. Ezért is fontos mielőbb lépni, hogy a most felkarolt ötletek mögött 2021-re cégek legyenek – mondta Krasznay.

Ez egy telített piac, mondta Illés Gábor, de számtalan olyan kihívás van, amely bőven ad lehetőséget az új belépőknek. Az inkubációs program is ezekre a területekre fókuszál. Olyan innovatív ötleteket várnak, melyek az Ipar 4.0 kapcsán az ipari rendszerek és az IoT biztonságára, vagy a fintech, medtech, edutech, okosotthon és okosváros területére adnak valamilyen biztonsági megoldást.

Nemzetközi piacban gondolkodnak

Annak ellenére, hogy a kiberbiztonság terén megfigyelhető egyfajta befelé fordulás, Oszkó lapunk kérdésére azt mondta, hogy nemzetközi piacban gondolkodnak. Szerinte a startupok egyre kevésbé van nemzetisége. Van egy induló ország, de általában gyorsan színesedik a csapatok összetétele. Oszkó példaként a LogMeIn-t hozta, amely magyar cégként indult, és itthon így is tekintenek rá, de az USA-ban már egy amerikai cégnek ismerik.

Krasznay szerint jó példa az izraeli gyakorlat: a startupok Izraelben esnek át az inkubációs fázison, majd sok cég átköltözik az USA-ba. Ugyanakkor nem csak az USA-ban érdemes gondolkodni mint fő piacban, véli Krasznay, hanem például a Közel-Keletben, ahol olyan óriási iparvállalatok vannak, melyek nemzetbiztonsági vagy üzleti okokból ódzkodnak az amerikai vagy kínai kibervédelmi eszközök alkalmazásától. Jó célpont lehet Észak-Afrika is, ahol gyakorlatilag nulláról kezdenek információbiztonsági rendszereket építeni, vagy azok a távol-keleti cégek, melyek az EU-ban akarnak terjeszkedni, és olyan biztonsági megoldásokat keresnek, amelyek kompatibilisek az EU-s szabályzókkal, például a GDPR-ral.

Biztonság

A magyarok sem bíznak abban, hogy a kormány csak jóra használja erejét

A titkosított kommunikációt biztosító Wickr használati statisztikái szoros összefüggést mutatnak a bizalom mértéke és egyik termékük telepítési gyakorisága között.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.