A vállalati adatok szivárgásának, illetéktelen kezekbe jutásának sokszor hiába szabna gátat egy tűzfallal és egyéb internetes biztonsági megoldásokkal kombinált rendszer, ha a munkatársak bizalmas adatokkal teli USB-meghajtókat hagynak el lépten-nyomon.
Hirdetés
 
Nemzetközi és hazai példákkal egyaránt illusztrálható a vállalati adatvesztési "trendek" nyomasztó alakulása. A Kingston megbízásából, a Ponemon Institute által európai vállalatok körében elvégzett kutatás az adatbiztonságnak egy olyan szeletét vizsgálta, amelyre a cégek sok esetben nem is fordítanak elegendő figyelmet: hiába minden védelem, ha a munkatársak zsebében egy pár négyzetcentis eszközön bárhová elvihető minden fontos adat, ami aztán elveszhet, ellophatják, kihasználhatják. Fontos tehát itt is a védelem, de nem mindegy, hogyan.

A tiltás nem jó út A kutatás adataiból kiderül, hogy a vállalatok egy része egyáltalán nem is törődik az USB-meghajtók szabályozásával, a dolgozók akkor és azt másolnak rájuk, amikor és amit csak akarnak. Szintén jellemző az ennél eggyel előremutatóbb megoldás, amely végeredményben mégsem vezet jóra, az USB-portok letiltása és a másolás megakadályozása. Tény, hogy ezzel elvágjuk a titkos adatok útját a pendrive-ok felé, ám ezzel legtöbbször együtt jár a munka hatékonyságának csökkenése. Ráadásul néha bizony egy olyan ellenreakciót is kivált a tiltás, amikor a buzgó kolléga csakazértis megkeresi az "alternatív" adatmásolási módszereket, például saját cloud tárhellyel vagy titokban megnyitott WiFi kapcsolattal, miközben újabb biztonsági kiskapukat nyit a rendszeren.

Az alábbi infografikán az európai elemzés legfontosabb számai önmagukért beszélnek, egyelőre kevesen ismerték fel a vállalati szintű USB-biztonsági irányelvek alkalmazásának szükségességét. Emellett persze hazai példák is akadnak, amelyek közül Baki Gábor és Gyimesi Csaba, a PricewaterhouseCoopers biztonsági tanácsadója emelt ki néhányat. Hiába vezetnek be például titkosított USB-meghajtókat a cégeknél, ha azok helyes használatát a munkatársak bonyolultnak találják, ezért nem is alkalmazzák a jelszavas védelmet. A szakértők szerint, bár a hazai vállalatok egy része már felismerte az adatszivárgás elleni védelem jelentőségét, és be is vezetett valamilyen eszköz szintű megoldást, mindez a megfelelő oktatás nélkül mit sem ér.

A rendszergazdák is szeretnek a zavarosban halászni
Szinte minden vállalatnál megszegik a biztonsági szabályokat
Itthon még gyengélkedik a céges mobilbiztonság

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.