A vállalati adatok szivárgásának, illetéktelen kezekbe jutásának sokszor hiába szabna gátat egy tűzfallal és egyéb internetes biztonsági megoldásokkal kombinált rendszer, ha a munkatársak bizalmas adatokkal teli USB-meghajtókat hagynak el lépten-nyomon.
Nemzetközi és hazai példákkal egyaránt illusztrálható a vállalati adatvesztési "trendek" nyomasztó alakulása. A Kingston megbízásából, a Ponemon Institute által európai vállalatok körében elvégzett kutatás az adatbiztonságnak egy olyan szeletét vizsgálta, amelyre a cégek sok esetben nem is fordítanak elegendő figyelmet: hiába minden védelem, ha a munkatársak zsebében egy pár négyzetcentis eszközön bárhová elvihető minden fontos adat, ami aztán elveszhet, ellophatják, kihasználhatják. Fontos tehát itt is a védelem, de nem mindegy, hogyan.

A tiltás nem jó út A kutatás adataiból kiderül, hogy a vállalatok egy része egyáltalán nem is törődik az USB-meghajtók szabályozásával, a dolgozók akkor és azt másolnak rájuk, amikor és amit csak akarnak. Szintén jellemző az ennél eggyel előremutatóbb megoldás, amely végeredményben mégsem vezet jóra, az USB-portok letiltása és a másolás megakadályozása. Tény, hogy ezzel elvágjuk a titkos adatok útját a pendrive-ok felé, ám ezzel legtöbbször együtt jár a munka hatékonyságának csökkenése. Ráadásul néha bizony egy olyan ellenreakciót is kivált a tiltás, amikor a buzgó kolléga csakazértis megkeresi az "alternatív" adatmásolási módszereket, például saját cloud tárhellyel vagy titokban megnyitott WiFi kapcsolattal, miközben újabb biztonsági kiskapukat nyit a rendszeren.

Az alábbi infografikán az európai elemzés legfontosabb számai önmagukért beszélnek, egyelőre kevesen ismerték fel a vállalati szintű USB-biztonsági irányelvek alkalmazásának szükségességét. Emellett persze hazai példák is akadnak, amelyek közül Baki Gábor és Gyimesi Csaba, a PricewaterhouseCoopers biztonsági tanácsadója emelt ki néhányat. Hiába vezetnek be például titkosított USB-meghajtókat a cégeknél, ha azok helyes használatát a munkatársak bonyolultnak találják, ezért nem is alkalmazzák a jelszavas védelmet. A szakértők szerint, bár a hazai vállalatok egy része már felismerte az adatszivárgás elleni védelem jelentőségét, és be is vezetett valamilyen eszköz szintű megoldást, mindez a megfelelő oktatás nélkül mit sem ér.

A rendszergazdák is szeretnek a zavarosban halászni
Szinte minden vállalatnál megszegik a biztonsági szabályokat
Itthon még gyengélkedik a céges mobilbiztonság

A Gutenberg-galaxis még az internetnek is ellenáll

Habár a napilapok és egyéb nyomtatott újságok szinte kivétel nélkül szenvednek, ha éppen nem húzták máris le a rolót, a könyvnyomtatás még a webes korszakban is kifizetődő.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.