A nagyszabású akció során állítólag az amerikai hírszerzés célozta meg az Apple eszközeit Oroszországban és volt szovjet országokban, a gyártó tagadja azokat az állításokat, amelyek szerint együttműködött volna az NSA-vel.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön egy amerikai művelet feltárásáról számolt be, amelynek során állítólag több ezer iPhone-t támadtak meg kifinomult kémprogramokkal. A Reuters riportja alapján az FSZB szoros együttműködést emleget az Apple és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) között, bár arra vonatkozóan nem szolgáltatott bizonyítékot, hogy a vállalat tényleg együttműködött volna a hírszerzőkkel, vagy egyáltalán tudomása lett volna róla, az Apple pedig közleményben tagadta, hogy hátsó ajtókat helyezne el termékeiben.

Az FSZB szerint belföldi orosz előfizetők, illetve Oroszországban és volt szovjet országokban tevékenykedő kínai, izraeli vagy NATO-tagországokból delegált diplomatáit eszközeit is kompromittálták. A moszkvai székhelyű Kaspersky vezérigazgatója ezzel párhuzamosan a Twitteren közölte, hogy a biztonsági szállító több tucat felső és középvezetőjének került veszélybe a telefonja egy rendkívül összetett és célzott kibertámadás során, és a jelenleg is zajló támadás legkorábbi nyomai egészen 2019-re vezethetők vissza.

Bár ne lenne annyira menő az iPhone

A társaság ugyanakkor azt is megállapítja, hogy valószínűleg nem ők jelentik a kibertámadás fő célpontját. A hírügynökség a Kaspersky egyik kutatóját idézi, aki nem tudta megerősíteni azt az állítást, hogy bizonyíthatóan az amerikaiak lennének felelősek a hekkelésért, vagy hogy annak több ezer célpontja lett volna. A cégnél szerinte az év elején fedeztek fel rendellenes forgalmat saját Wi-Fi hálózatukon,megállapításaikat pedig csak most juttatták el az orosz hatóságok számítógépes biztonsági eseményeket kezelő csoportjához.

Az orosz külügyminisztérium vonatkozó közleményében a rejtett adatgyűjtés kapcsán arról értekeznek, hogy az amerikai titkosszolgálatok évtizedek óta felhasználnak informatikai vállalatokat, hogy tudtukon kívüli széles körben gyűjtsék az internetezők adatait. Oroszországi tisztségviselők egyébként a Reuters szerint hosszú ideje kérdésesenek tartják az amerikai technológia biztonságát, az év elején a Kreml fel is szólította a 2024-es orosz elnökválasztás előkészületeinek résztvevőit, hogy hagyjanak fel az iPhone-ok használatával, márciusban pedig kiderült, hogy az orosz kormányzat egyáltalán nem szeretne Apple-okostelefonokat látni a minisztériumi tisztségviselők kezében.

Ahogy akkor írtuk, az Apple más nyugati technológiai cégekkel együtt felszámolta hivatalos oroszországi tevékenységét az Ukrajna ellen indított háború nyomán. A helyi független kereskedők azonban a meglévő készleteket továbbra is árulták, sőt az államilag is támogatott szürkeimportnak köszönhetően a legújabb generációs telefonokat sem lehetetlen beszerezni.

Biztonság

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.