Elon Musk szerint a Neuralink és az agyba ültetett csipek visznek majd el igazán a virtuális valóságba, és egyelőre sem a Meta-Facebook metaverzumát, sem az internet demokratizálását célzó web3-at nem tartja többnek marketinges szövegnél.

A digitális világ felforgatácát célzó trendek közül a metaverzum és a web3 nem olyasmi, ambe különösebben sokat látna bele a világ leggazdagabb embere és technológiai vállalkozója. A The Babylon Bee által közzétett beszélgetésben Elon Musk kifejtette, hogy a virtuális valóságra épülő metaverzummal kapcsolatban nem igazán tud elképzelni meggyőző felhasználási eseteket, az internetet a publikus blokkláncokra alapozva újjáépító web3-ról pedig az a véleménye, hogy inkább marketingszaga van, mint valóságalapja.

Muskot még a kritikusai sem keverik össze Jeff Bezosszal vagy Mark Zuckerberggel, így azzal nem is okozhatott nagy meglepetést, hogy elfogadta a meghívást a konzervatív szatirikus oldal beszélgetős műsorába. Az interjú során az adószabályoktól Batmanen és a rakéták alakján át a Bibliáig sok minden szóba került, a figyelmes szerkesztők még az olyan közérdeklődésre számottartó kérdésekre is kitértek, mint hogy vágták-e valaha orrba a Tesla és a SpaceX vezérigazgatóját.
 


Mindezek után természetes, hogy kikérték a véleményét a Meta-Facebook nemrég beharangozott metaverzumáról és a szabad online teret ígérő web3-ról is, amelyekkel a saját bevallása szerint egyelőre nem nagyon tud mit kezdeni. Elismerte, hogy "talán túl öreg hozzá", hogy megértse ezeket az új technológiákat, hasonlóan azokhoz, akik a 90-es évek közepén az internetet is leírák, mint valami hóbortot. Ehhez azonban hozzátette, hogy az internetben rejlő lehetőségeket speciel már akkor is látta.

Néha azért ő is elkapkodja

A metaverzum kapcsán a meggyőző felhasználási esetek hiánya mellett a fogyasztók számára kiábrándító élményről beszélt. Szerinte bárki az orrára erősíthet egy tévét, de ettől még nem biztos, hogy egyből a metaverzumba kerül – sőt egyelőre az sem látszik,hogy miért akarna valaki egész nap egy képernyővel az arcán mászkálni, így attól is messze vagyunk, hogy az embereket "beszippantsa a metaverzum". Itt érdemes megjegyezni, hogy a Meta Quest VR-szemüvege még a vállalat saját kommunikációs igazgatója szerint is kívánnivalókat hagy maga után.

A metaverzum koncepciójára Musk egy sokkal jobb alternatívát lát, mégpedig egy olyan csipet, amelyet sebészeti úton ültetnek be az agyba. Ebben persze az agy-számítógép interfészek fejlesztésén dolgozó vállalat, a Neuralink mutatná az utat, amelynek ő az egyik társalapítója, de hosszú távon akkor is a társaság egy későbbi, kifinomult megoldásától várná, hogy az teljes mértékben belehelyezheti a felhasználókat a most még csak elképzelt virtuális valóságba.

Az internet jövőjére vonatkozó másik vízió, a web3 teljesen másról szól: azt egy olyan elképzelés ösztönzi, hogy a hétköznapi internetezők közvetlenül profitálhassanak online tartalmaikból és tevékenységeikből ahelyett, hogy mindennek a hasznát néhány behemót internetes cég fölözze le. Ezzel kapcsolatban Musk azokhoz a szkeptikusokhoz csatlakozott, mint például Jack Dorsey, a Twitter nemrég lemondott vezérigazgatója, aki szerint a web3 nem demokratizálna semmit sem, hanem csak áthelyezné a hatalmat a meglévő inkumbensektől, mondjuk a Facebooktól, a felkapott kockázati tőkealapokhoz.

Musk nem pazarolt sok szót a web3-ra, de azt megállapította róla, hogy az internet blokklánc alapú megújítását inkább marketingnek tartja, mint realitásnak. Ehhez azonban hozzátette, hogy nem is érti a dolgot, legalábbis egyelőre; a kommentárok itt általában megjegyzik, hogy 2017-ben két évre becsülte az olyan szintű önvezető járművek megjelenését, amelyekben a sofőr akár biztonságosan el is szunyókálhat, ehhez képest most, négy és fél évvel később még a közelében sem vagyunk az ilyen bevezetéseknek.

Közösség & HR

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.