A technológiai és telekommunikációs piacon érdekelt cégek költik bevételarányosan a második legtöbbet IT-re, míg azon belül ebben a szektorban a legmagasabb az innovációs célú beruházások aránya.

A Deloitte hazai képviselete a Gartner infokommunikációs piacról kiadott tavaszi jelentése és saját Global Leadership Study elnevezésű kutatása alapján elemezte, miként alakultak és várhatóan hogy alakulnak majd a vállalati IT-költések a koronavírus által felbolygatott piacon.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az amerikai piackutató szerint idén rekord bevételre számíthatnak az informatikai és kommunikációs megoldásokat szállító cégek. A bőven 4000 milliárd dollár fölé szaladó összforgalom egyben azt is jelenti, hogy a világgazdaság gyorsan lerázta magáról a járvány hatását. Utóbbinak "köszönhetően" ugyanis tavaly 2,2 százalékos csökkenést mértek a költésekben, ám idén ez várhatóan már 8,4 százalékos növekedésbe fordul.

A Deloitte helyzetértékelése szerint az otthoni munkavégzésre való hirtelen átállásnak köszönhetően sok munkáltató erősítette meg infrastruktúráját és fejlesztette eszközeit annak érdekében, hogy munkavállalói otthonukból is hatékonyan és biztonságosan legyenek képesek munkát végezni. A megváltozott fogyasztási szokásokra, a házhozszállítások gyakoriságának emelkedésére reagálva a CIO-k megkettőzték az olyan digitális technológiák bevezetésére és elterjesztésére tett erőfeszítéseiket, mint az e-commerce, online tanulás, vagy érintésmentes fizetési módok.

Szektoriális eltérések

A tanácsadó évente kiadott Global Leadership kutatásai alapján 2020-ban is folytatódott az informatikai célú költések erősödése a vállalati büdzsékben. Ez tavaly már átlagosan 4,25 százalékot tett ki a teljes árbevételhez viszonyítva. Jövőre pedig a várakozások szerint bőven 5 százalék fölé kúszhat ez a mutató.

Átlagos technológiai budget a teljes árbevétel arányában 
 (Forrás: 2020 Deloitte Global Leadership Study)

 

Az adatok alapján a legnagyobb arányban a banki és értékpapírügyleteket folytató vállalatok fókuszálnak erre a területre, melyek bevételeik több mint 10 százalékát fordítják a technológiai működés erősítésére. Őket követi a technológiai, telekommunikációs szektor, majd az üzleti szolgáltatásokat, biztosítást és az egészségügyi ellátást biztosító cégek.

Megfigyelhetőek iparági különbségek az IT kiadások összetételében is: az innovációs verseny legerősebb szereplői a technológiai és telekommunikációs cégek. A másik végletet az energiaipari, valamint oktatással és nonprofit tevékenységekkel foglalkozó vállalatok képviselik. A technológiai éllovas vállalatok, másnéven "tech metronómok" költségeloszlását összevetve versenytársaikkal még nagyobb különbségek figyelhetők meg.

 

Technológiai kiadások allokációja, átlag, iparáganként 
 (Forrás: 2020 Deloitte Global Leadership Study)


A tech metronómok fogalmát a Deloitte 2020-as Global Leadership Study tanulmánya vezette be azokra a vállalatokra, melyek versenytársaiknál érettebb stratégiával, vízióval, technológiai és piaci megközelítéssel rendelkeztek. Ezek a szervezetek jelenlegi IT költségvetésük ötödét, 3 éven belül pedig várhatóan 30 százalékát szánják innovációs tevékenységük erősítésére.

Magyarország a középmezőnyben

Ami a földrajzi szegmentálást illeti, az egyes országokban a cégek eltérő sebességgel állnak vissza a megszokott kerékvágásba: 2022 végére az ázsiai és európai országok többségében a cégek IT kiadásainak mértéke visszaáll a 2019 értékekre a Gartner adatai szerint. Egyes, jellemzően ázsiai, illetve némely nyugat-európai országban az IT kiadások növekedését még a járvány sem tudta visszavetni, itt a kiadások már 2020-ban meghaladták a 2019-es értékeket.

Magyarországon az IT költések szintje várhatóan jövő nyárra áll vissza a 2019-es értékekre, amely megfelel a környező országok trendjeinek.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.