A hatalmas számokból az is kiderül, hogy a Facebook automatizált szűrői egyre hatékonyabbak a kamu profilokkal és a felhasználásis szabályokat sértő tartalmakkal szemben.
Hirdetés
 

A Facebook szerdán tette közzé legfrissebb átláthatósági jelentését, amelyben a 2019 április-szeptemberi időszak statisztikáival szemlélteti, hogy milyen jelenségek ellen és milyen eredményességgel lép fel a közösségi hálózat felhasználási feltételeinek érvényesítésére. A Community Standards Enforcement Report című beszámoló ezúttal már a Facebook márkája alatt futó Instagram működését is lefedi, és újabb területekre bontva közöl számokat az oldalak saját szabályait sértő vagy általában véve törvénytelen gyakorlatok szűréséről.

A leginkább szembetűnő és a szalagcímekben is megjelenő adat ezúttal is a problémás fiókok törlésére vonatkozik. Legutóbb tavasszal írtunk róla, hogy az akkori jelentés szerint a facebooknak már milliárdos nagyságrendben kell eltávolítania azokat a profilokat, amelyek célja a kéretlen hirdetések vagy felhívásokterjesztése, vagy egyszerűen csak bebizonyosodik róluk, hogy nem áll valós felhasználó a létrehozott fiók mögött. A számok meredek emelkedése mögött az egyetlen pozitívum, hogy jelzi a gépi szűrés hatékonyságának javulását is.

Ennek ellenére ijesztően hangzik, hogy a most vizsgált féléves periódusban a Facebook 3,2 milliárd profilt volt kénytelen törölni, ami több mint duplája volt az előző év megfelelő időszakában közölt 1,55 milliárdnak, a 2019 január és szeptember közötti időszakára vetítve pedig már 5,4 milliárdnál tartanak. Érdemes megjegyezni, hogy ezek legnagyobb része sosem élesedik, vagyis a rendszeren már a fiókok létrehozásának kísérlete sem megy át az aktuálisan 2,5 milliárd havi szinten aktív felhasználóval rendelekző közösségi hálózatban.

A tízezerből négy is néggyel több a kelleténél

Az elmúlt két negyedév trendjeiről szólva a Facebook maga is kiemeli azt a fejlődést, ami a hamis vagy visszaélésszerűen működő profilok észlelésének és blokkolásában tapasztalható. Ez ma már azt jelenti, hogy az automatizált rendszer napi szinten több millió ilyen kísérletet akadályoz meg, és a tartalmi moderálás hatékonyságát is javítja, miután a létrehozásuk után percekkel lefülelt fiókok nyilván nem fejthetnek ki szabálytalan aktivitást sem. Ennek is köszönhető, hogy az idei negyedévek során fokozatosan csökkent a működő profilok elleni szankciók száma.

Április és szeptember között egyébként így is 11,4 millió esetben léptek fel a gyűlöletbeszéd tilalmát megszegő bejegyzésekkel szemben, 11,6 milló alkalommal távolítottak el a gyerekek szexuális kihasználásával kapcsolatos tartalmakat, és ezúttal már 2,5 milliós nagyságrendben szűrték ki az öngyilkosságra vagy valamilyen önveszélyes cselekedetre felhívó posztokat, illetve az áldozatokat támadó megnyilvánulásokat. Fontos szempont, hogy a Facebook szerint az ilyesmire sokszor már azelőtt sor kerül, hogy az inkriminált tartalom elérhetővé válna más felhasználók számára.

A társaság arról is beszámolt, hogy a szóban forgó hat hónapban 4,4 millió esetben léptek fel a drogkereskedelemmel összefüggő megjelenésekkel szemben, emellett 98,5 százalékos (Facebook) és 92,5 százalékos (Instagram) hatékonysággal azonosították a terrorista propagandát. Ezt további összefüggésbe helyezi, hogy a vállalat szerint a kamu profilok szűrésében már 99 százalékos a rendszer proaktív közbelépésének eredményessége, vagyis a korábbaikhoz képest mindenképpen látványosan megnehezítik az ilyen jellegű tartalmak terjesztését.

A Facebook mostani becslése szerint a közösségi hálózatban vagy az Instagramon minden tízezer megtekintés között mindössze négy olyan akad, ami a felhasználási szabályokat valamilyen módon sértő posztokat jelenít meg. A kritikusok szerint apersze abban a nagyságrendben, amelyben a Facebook mozog, még ez is elfogadhatatlanul magas arány, az amerikai hatóságokat pedig a Messenger és a WhatsApp adatforgalmának végpontok közötti titkosításától veri ki a víz: a múlt hónapban az FBI igazgatója például a szexuális ragadozók megvalósult álmának nevezte az ilyen módon működő üzenetküldőket.

Közösség & HR

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.