Akár megtorló válaszlépésekre is lehet számítani az Unió kereskedelmi partnereitől.

Összességében az európai vállalatokat is hátrányosan érintheti, hogy az Európai Unió diszkriminatív módszerekkel akarja visszaszorítani a globális felhőszolgáltatókat az európai piacról, írja a Reuters egy tanulmányra hivatkozva. Az ECIPE (European Centre for International Political Economy) nevű független nonprofit európai think tank egy amerikai lobbiszervezet, a CCIA (Computer and Communications Industry Association) megbízásából elemezte a felhőszolgáltatásokra vonatkozó uniós szabályozás egyes kérdéseit. (A CCIA tagja szinte minden fontosabb amerikai technológiai vállalat.)

A vita (és az ECIPE vizsgálatának) fő tárgyát az uniós kiberbiztonsági ügynökség, az ENISA tanúsítási rendszerének egyik pontja képezi. Az EUCS (European Cybersecurity Certification Scheme for Cloud Services) előírná, hogy a felhőszolgáltatóknak az EU-ban kell bejegyzett székhellyel és globális központokkal rendelkezniük, valamint azt is, hogy az EU területén kell felhőszolgáltatásokat üzemeltetniük úgy, hogy az azok kapcsán keletkező ügyféladatokat csakis itt tárolhatják és dolgozhatják fel.

A rendelkezés ellen tavaly decemberben közös nyilatkozatban tiltakozott tucatnyi iparági szövetség.

ECIPE: veszélyes eszköz a diszkrimináció

Az ECIPE igazgatója, Matthias Bauer közgazdász azt mondta a Reutersnek, hogy a szabályozás egyértelműen politikai indíttatású: kiszorítani a külföldi szolgáltatókat. Egy ilyen intézkedésnek azonban azokra az uniós vállalkozásokra nézve is lesznek következményei, amelyek valamilyen mértékben támaszkodnak felhőalapú szolgáltatásokra, hívta fel a figyelmet az igazgató.

Szerinte a tagállamoknak most fel kell szólítaniuk a kiberbiztonsági ügynökséget és az Európai Bizottságot, hogy ne határozzanak meg politikailag motivált követelményeket az EUCS-ben.

Az ECIPE tanulmánya egyébként nem csak a konkrét, a felhőszabályzókra vonatkozó részt tartja problémásnak, hanem a szélesebb körű hatást is. A szerzők úgy vélik, veszélyes precedenst teremthet, és később más adatintenzív ágazatra is kiterjeszthetik az IoT-tól, az energetikán és az egészségügyön át az autonóm vezetésig. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a tilalomra az EU kereskedelmi partnerei megtorló intézkedésekkel reagálnak.

A Reuters megkereste az ENISA-t. A szervezet várja a tagállamok véleményét, nyilatkozta a szervezet szóvivője, és az egyes véleményeket maximálisan figyelembe véve fogják véglegesíti a szabályozási keretrendszer szövegét, mielőtt benyújtják az Európai Bizottságnak.

Az EB nem kívánta kommentálni az ECIPE-jelentést. A bizottsági szóvivő csupán annyit válaszolta a Reuters megkeresésére, hogy a szabályozásnak teljes mértékben összhangban kell lennie az uniós joggal, valamint az EU nemzetközi kötelezettségvállalásaival. (Épp most fordult célegyenesbe például az egyeztetés az EU és az USA közti adatcsere-egyezményről, amelynek a 2016-ban elfogadott, majd 2020-ban hatályon kívül helyezett Privacy Shieldet kellene pótolnia.)

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.