A EU központi bankja a kockázatelemzésre, a szakértelemre és tőkekövetelményekre vonatkozó előírásokat is egységesítené.

Bejelentette az Európai Központi Bank (EKB), hogy EU-s szinten kívánja harmonizálni a bankok kriptoeszközökkel kapcsolatos tevékenységét, írja a Reuters. Az EKB célja az, hogy minden pénzintézet, amely beszáll az ilyen eszközök értékesítésébe, rendelkezzen megfelelő tőkével és szakértelemmel ahhoz, hogy ne veszélyeztesse ügyfelei pénzét.

Több tagállam pénzpiaci felügyelete és/vagy központi bankja engedélyezte kirptovalutával kereskedő cégek (pl. a Binance vagy a Crypto.com) működését. Franciaországban, Görögországban, Németország, Olaszországban és Spanyolországban is kaptak ilyen cégek működési engedélyt, miután teljesítették a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre vonatkozó nemzeti előírásokat.

Az EKB azért tartja fontosnak a piac EU-s szintű harmonizációját például az engedélyezés terén, mert egyre több bank vizsgálja, hogyan szállhatna be erre a piacra. A nemzeti szabályok nagymértékben eltérnek egymástól, miközben ez teljesen globalizált terület. Németországban például bizonyos kriptovalutához kapcsolódó tevékenységet csak banki licenccel lehet űzni. Az EKB elsősorban arra helyezné a hangsúlyt, hogy a kriptotevékenységek összhangban legyenek a bankok kockázati "profiljával", amely meghatározza, hogy mekkora saját tőkével kell rendelkezni.

Ellenőrizné a beszállni kívánó pénzintézet szakértelmét is: képes-e azonosítani és értékelni a kriptoeszközök kockázatait, illetve az igazgatósági tagjai és az informatikai részlege kellően felkészült-e ahhoz, hogy a vállalat a szektorban tevékenykedjen.

Az EU egyébként épp felülvizsgálja a banki tőkekövetelményekről szóló törvényét. Ville Niinisto, a finnek zöldpárti EP-képviselője egy olyan módosítót adott be a törvényhez, amely szerint a bitcoin és más, eszközökkel nem fedezett kriptovaluták banki állománya nem haladhatná meg a bankok alapvető tőkemutatójának az 1 százalékát. A finn képviselő szerint azt is kellene vizsgálniuk a szabályozó hatóságoknak, hogy a blockchain esetében szükség lehet-e egyedi tőkekövetelmények megállapítására.

Törvényileg is szabályozzák

Eközben az EU célegyenesbe jutott egy olyan rendelettel, amely szintén a kriptopiac helyzetét rendezné.  Az Európai Tanács és az Európai Parlament június 30-án ideiglenes megállapodásra jutott egy a kriptoeszközök piacairól szóló rendelettervezetben (Markets in Crypto-Assets, MiCA).

Hatályba lépése után a rendeletnek részben fogyasztóvédelmi (pl. befektetésvédelem, csalás elleni védelem, wallet-védelem), részben környezetvédelmi (kriptoeszközök éghajlati lábnyomának szabályozása), részben piacszabályozási (pénzmosás elleni védelem) szerepe is lesz. A valóságos tárgyakat, például művészeti alkotásokat, zenéket vagy videókat megjelenítő NFT-ket, azaz nem helyettesíthető tokeneket kizárják a MiCA hatálya alól, és amennyiben szükséges, egy önálló törvénnyel kell majd szabályozni. A rendelet szövegére még véglegesen is rá kell bólintania az EP-nek és az Európai Tanácsnak, és utána következhet a hivatalos elfogadási eljárás.

Ha minden gördülékenyen halad, akkor a MiCA mintegy másfél év múlva lép hatályba. Az Európai Unió értékpapír-piaci felügyelete (ESMA) azonnal megkezdte a felkészülést a kripto-tranzakciók fokozott ellenőrzésére.

Piaci hírek

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.