A CarPlay rendszerrel az iPhone felhasználók sokkal könnyebben kezelhetik mobiljukat menet közben.

Tim Cook az elmúlt év egyetlen pénzügyi jelentés után sem mulasztotta el közölni a befektetőkkel és a tulajdonosokkal, hogy figyelemreméltó, izgalmas új termékekkel készülnek. Az Apple fronton egyébként is állandó izgalmi állapotban tartott sajtó kettő, szinte 100 százalékos forgatókönyvet dolgozott ki az új termékekkel kapcsolatban: televízió és okosóra. Ezek közül egyik sem valósult meg egyelőre (ami nem jelenti azt, hogy el is vethetjük az ötleteket), helyettük azonban itt a CarPlay.

"Kocsiba be, ablakot le, könyököt ki, kettesbe be"

Az Apple a Mobile World Congress után egy másik rendezvényre, a Genfi Autószalonra időzítette a bejelentést, ami, ha szigorúan vesszük, akkor egy autóba integrált kihangosító és navigációs rendszer. A gyártó közleménye szerint használatával sokkal könnyebb lesz a sofőrök dolga, ha vezetés közben szeretnének hívásokat bonyolítani, üzeneteket küldeni, vagy zenét hallgatni. A klasszikus infotainment alapokra épülő CarPlay központi eleme a Siri és a hangvezérlés, aminek aktiválásához az autók dedikált gombot is kapnak a kormányra.

CarPlay: Apple Maps a műszerfalon

Az előbb felsorolt lehetőségek kiegészülnek az Apple Maps navigációs képességeivel is, így lehetővé válik, hogy az iPhone helyett az autó saját kijelzőjén jelenjen meg a térkép és a kívánt útvonalak. A héten be is mutatkoznak az első gépkocsik, amelyek a CarPlay-t használják: első körben a Mercedes-Benz, a Ferrari, és a Volvo modelljei mutatják meg, hogy miként integrálták az Apple megoldásait. Tim Cook csapata azonban nem áll meg ennyinél, mivel hamarosan olyan nagy és kisebb autógyártók csatlakoznak a programhoz, mint a BMW Group, a Ford, a General Motors, a Honda, a Hyundai, a Jaguar Land Rover, a Kia, a Mitsubishi, a Nissan, a PSA Peugeot Citroën, a Subaru, a Suzuki és a Toyota Motor Corp.

Megindult a harc az okosautóért

A CarPlay audio tartalmakért felelős része képes a felhasználó zenéinek, hangos könyveinek, podcastjainak lejátszására és kompatibilis az iTunes Radio-val. Az Apple a saját megoldásán kívül teret enged a külső alkalmazásoknak is, így egy ilyen autóban felcsendülhetnek a Spotify, illetve az iHeartRadio zenei tartalmai. A mobilkészülékek egy iOS frissítéssel lesznek kompatibilisek a CarPlay-el, amihez kizárólag a Lightning csatlakozós mobilok, vagyis az iPhone 5s, 5c, és iPhone 5  használható.

Az Apple lépésével egy új front nyílt meg, ahova elsőként a Google lépett be, bár a január elején tett bejelentéshez képest a CarPlay már konkrét termékként mutatkozott be Genfben. A Google által kezdeményezett Open Automotive Alliance (Nyílt Autóipari Szövetség) alapítói közé négy nemzetközi autógyártó (Audi, GM, Honda, Hyundai), illetve az Nvidia tartozik, ami azért érdekes, mert a Honda, valamint a GM az Apple projektjének is szerves része. A szervezet célja, hogy a járművekben megjelenő technológia a lehető legegyszerűbb és legbiztonságosabb módon álljon az autótulajdonosok rendelkezésére. Az OAA közleménye szerint az első androidos autók már 2014 végén piacra kerülhetnek, az alapítók pedig szeretettel várják az autógyárak, beszállítók, illetve technológiai cégek csatlakozását.

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.