Az okostelefont kiválthatja az okosszemüveg, a kórházakban hamarosan távolról irányított, robotok műtenek, távvezérelt autóban utazhatunk... Újdonságok az MWC-n.
Hirdetés
 

Újabb részleteket árult el 5G fejlesztéseiről a barcelonai mobil világkonferencián a Deutsche Telekom (DT) csoport. Néhány napja írtuk meg, hogy az új generációs mobil technológia jegyében a társaság nyolc országban – köztük Magyarországon – épít keskenysávú IoT-hálózatot, hogy a szenzorok ezen a módon tudják az adatokat egymás között továbbítani. Mint megtudtuk, Magyarországon nem épül ehhez külön hálózat, hanem ahhoz a Magyar Telekom meglévő 4G/LTE hálózatából választják le a szükséges frekvenciasávokat. A tesztüzem is elkezdődött, a következő fontos feladatok egyike a megfelelő üzleti partnerek megtalálása.

Tremmel János, a Magyar Telekom IP és központi hálózatok fejlesztési igazgatója szerint valóban működőképes kereskedelmi 5G hálózat 2020-ra várható nálunk és Európa nagy részén is. A felhasználási területek közül jelenleg az okos parkolást teszteli a T-Systems Magyarország – mondta Dévényi István, a Telekom hozzáférési hálózatok és szolgáltatásmenedzsment igazgatója.

Európa ezúttal nem maradt le

A DT vezérigazgatója, Tim Höttges Barcelonában arról beszélt, hogy az 5G-nél, amely alapjaiban változtatja meg a világgazdaságot, nem érheti az a vád Európát, hogy megint lemaradt volna valami fontos technológiai korszakról, a kontinens is ott van a startnál. A hálózatok kiépülése azonban önmagában kevés, kellenek hozzá az üzletileg is megalapozott, értelmes felhasználási területek. A DT ezért állapodott meg például a német Zeiss céggel, hogy a kiterjesztett valóság (augmented reality – AR) technológián alapuló okosszemüvegeket fejlesztenek, és közösen vizsgálják az általuk kínált alkalmazásokban rejlő lehetőségeket, de nyitottak más partnerek bevonására is. (A piackutatók egyébként régóta beszélnek arról, hogy az 5G akkor tud elterjedni, ha üzletileg is lesz értelme, azaz valamiféle modellváltást is kíván az operátoroktól. Erről legutóbb itt írtunk.)

Az 5G-képes szemüvegek különféle információkat jelenítenek meg a felhasználó látómezejében. A DT szállítja az AR szemüvegek hálózati és felhős részét, sőt dolgozik egy olyan megoldáson, amellyel ki lehetne váltani az egyelőre még a szemüvegbe illesztett hardvert egy felhőalapú megoldással. Ezáltal az okosszemüvegek ugyanúgy nézhetnének ki, mint a hagyományos szemüvegek. Höttges szerint a szemüvegek a jövőben akár az okostelefonokat is képesek lesznek kiváltani.

A DT-vezér arról is beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja az 5G-s hálózat rugalmas méretezhetőségét és az alacsony késleltetési idejét. A vállalat a kiállításon be is mutatott egy olyan ipari robotot, melynek a reakcióideje folyamatosan 8 milliszekundum.

Az 5G méretezhetőségét Tremmel János magyarázta el: lényegében egy 20 éve működő titkos haditechnika jöhet el a nyilvános mobilhálózatokba. Az intelligens – úgynevezett MIMO – antennák, az ügyfeleket a cellákon belül a nekik megcélzott antennanyalábbal lesznek képesek követni, ezáltal a rendszeren belül sokkal nagyobb adatmennnyiség hozható létre. Az  antennarendszer jövőre épül ki a Magyar Telekomnál.

Nagyon fontos lenne a spektrumharmonizáció

A DT vezérigazgatója a további hálózatfejlesztésekhez szükséges tartja a spektrumharmonizációt, melynek megteremtése legfőképpen a politika felelőssége. Az 5G-hez sok frekvenciára lesz szüksége az operátoroknak, amit nem az egekbe szökő árakon akarnak megvásárolni. Höttges úgy becsüli, hogy az 5G technológiára az európai szolgáltatók a következő néhány évben összesítve mintegy 300-500 milliárd eurót fordítanak.

Az elszabadult frekvenciaárakról a GSMA szabályozási alelnöke, Pataki Dániel is beszélt a Bitportnak a program kapcsán. Pataki, illetve a GSMA szerint is fontos kérdés Európa versenyképességének megőrzése miatt, hogy európai szinten rendezzék a frekvenciakérdést, valamint annak keretében az árakat. Mint mondta, ha túlárazzák a frekvenciákat, az visszaüt: gyengébb lesz a hálózatok minősége, lassul a szélessávú technológia terjedése, és drágák lesznek a szolgáltatások. Nálunk is nagyságrendekkel növekszik majd a frekvenciaigény, a szolgáltatóknak nagyon sokat kell még ebbe is beruházni – válaszolta kérdésünkre Tremmel János. A következő években várhatóan a  28 GHz-es, valamint a 3500, 1500 és 2300 MHz-es tartományokra lesz szükség az 5G hálózatok magyarországi kiépítéséhez. Ezek zöme már felszabadított frekvencia.

Távolról vezérelt műtét

A magyarországi távközlési piac berendezésszállítójaként és fejlesztőként is meghatározó Ericsson standján is mindent az 5G ural. Az újdonságok egy része kifejezetten a magyarországi innovációs szakemberek kreativitását demonstrálja. A hazai fejlesztőközpontnak oroszlánrésze volt például a világ első teljes körű, végponttól végpontig érő komplex 5G rendszerének a kiépítésében. Ez azért is figyelemre méltó, mert a technológia szabványosítása csak egy év múlva várható.

A kiállítási stand bejáratánál egy látványos, 3D sisakban végzett távoli műtétet imitáló egészségügyi rendszer , amolyan "Internet of Skills" fogadja a látogatót. A stand egyik fő attrakciója pedig az Ericsson és a Telefonica 5G rendszeren keresztül távvezérelt autója.

Az LTE platformon a svéd cég az amerikai Sprint szolgáltatóval közösen a világon elsőként mutatja be az 1 Gbit/s-os teljesítményű 5G szabványú adatátvitelt 60 MHz-nyi LTE TDD (időalapú) spektrumon. Hasonló adatátviteli sebességet néhány hónappal ezelőtt Budapesten is bemutatott már a cég a Magyar Telekommal, azt azonban még a 4,5 G-nek számító LTE FDD szabványon valósították meg.

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.