A csalódott befektetők szerint sokan megvezették őket, mivel viselkedésükkel fűtötték az azóta pénztemetővé változott NFT-s piacot.

Újabb, potenciálisan sok millió dollár sorsáról döntő jogi eljárás kezdődött az Egyesült Államokban az NFT-k miatt. A CNN tudósítása alapján befektetők egy csoportja többek között a Sotheby's aukciósházat és egy csomó celebritást is a vádlottak padjára igyekszik rángatni a nem helyettesíthető tokenek egyik korai "sikersztorija", a Bored Ape Yacht Club digitális gyűjteményének árverése és reklámkampánya miatt.

A csoportos keresetben a felperesek azt állítják, hogy aukciósház "félrevezető módon népszerűsítette" az NFT-ket, és a gyűjteményt eladó Yuga Labs vállalattal összejátszva mesterségesen nyomta fel a különböző módon unatkozó majmokat ábrázoló digitális javak árát. A perben megnevezett 30 alperes között olyan hírességek szerepelnek, mint például Justin Biber és Paris Hilton (utóbbiak bűne a vádak alapján az NFT-k iránt mutatott "színlelt érdeklődés" volt anyagi haszonszerzés céljából).

Való igaz, az NFT-k körüli felhajtást kihasználva, a Sotheby's 2021 szeptemberében egyetlen tranzakcióval is több mint 24 millió dollár értékben adott túl bő 100 darab NFT-n. Ez még az egyébként sem szerény, 12-18 millió közötti előzetes becslést is jóval meghaladta.

A jogi beadvány mögött állók úgy látják, hogy azzal, hogy az aukciósház a konkrétan meg nem nevezett vevőt "hagyományos gyűjtőként" jellemezte, azt a benyomást keltette, hogy a technológia átlépett a mainstream területére. Utóbbival pedig nagyon megvezették az NFT-ket ezt követően bátran vásárlókat.

A fejleményekkel kapcsolatban a CNN megkereste az aukciósházat és a Yuga Labs képviselőit is. A két reakció nagyjából ugyanúgy foglalható össze: az alperesek teljesen alaptalannak tartják a vádakat, és készek igazukat bíróságon is bizonyítani.

Gyorsan pukkant a lufi

A blokklánc-technológián alapuló, többek között a digitális műalkotások tulajdonviszonyainak rendezésére kitalált NFT-kkel a pandémia idején kezdtek egyre őrültebb tranzakciókat produkálni. A kriptopiac megingása és általában a gazdasági viszonyok nehezedése azonban gyorsan "helyre rakta" a koncepciót.

A Bored Ape Yacht Club gyűjteménye a CoinGecko adatai szerint alig több mint 40 ezer dollárt ér jelenleg. Ez még így is őrülten sok pénz egy digitális kép "tulajdoni lapjáért", ugyanakkor 2022 májusában ugyanezért még ennek tízszeresét, több mint 400 ezer dollárt kellett volna adni.

Az NFT-k, illetve általában a kriptovaluták mögött gyakran felsejlő zűrös piaci viszonyokra rengeteg szakértő igyekezett felhívni a figyelmet. Bill Gates, a Microsoft társalapítója például bő egy éve jelentette ki, hogy nem a majmokat ábrázoló, drágán eladott digitális képektől lesz jobb hely a világ.

Talán ezek a figyelmeztetések is némileg közrejátszottak abban, hogy tavaly őszre valósággal összeomlott az NFT-k piaca. Ahogy az a mostani jogi eljárásból is látszik, az ennek kapcsán elszenvedett tetemes veszteségeket sokan bírósági úton próbálják visszaszerezni. Ha úgy tetszik, egyik szerencsejátékról a másikra váltanak, és 19-re lapot kérnek.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.