Teljesen felszívódni még a legnagyobb ellenzői szerint sem fog, a lehetetlen árak azonban gyorsan normalizálódnak, amikor a legtöbben már kerülni próbálják a szükségtelen kockázatokat.

Már a nyáron közzétett adatokból is kiderült, hogy az NFT-iparág komoly mélyrepülésben van: július közepén például nem sokkal 400 dollár körül mozgott az NFT-k (non-fungible, vagyis nem helyettesíthető tokenek) medián ára, szemben az áprilisban közölt, 1750 dollár fölötti szinttel. Bár a Reuters beszámolója alapján a népszerű OpenSea kereskedelmi platform még júniusban is 700 millió dollár körüli forgalmat generált, ez látványos visszaesésnek tekinthető az előző havi 2,6 milliárdhoz vagy a januári 5 milliárd dolláros volumenhez képest.

A legújabb statisztikák ennél is sötétebb képet festenek az NFT-k jövőjéről. A Bloomberg tudósítása szerint a szeptemberi havi kereskedés teljesen összeomlott, és nem kevesebb mint 97 százalékos zuhanást mutatott az év eleji kereskedési csúcshoz viszonyítva: 466 millió dollárra csökkenhetett a januári 17 milliárdot követően. Az Open Sea összes tranzakciója már 99 százalékos mínuszban volt (9,34 millió dollár a 2,7 milliárddal szemben), és a legnépszerűbb eszközök árfolyama úgy olvadt a töredékére, hogy sor került kifejezetten nagy értékű üzletekre is.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint a buborékhatás már korábban is nyilvánvaló volt, és az NFT-k körüli hisztériából egyenesen következett a bukás és a piac normalizálódása, amihez nagyban hozzájárult a kriptovaluták válsága. A riportban ugyanakkor sokadszor erősítik meg, hogy mindez egyáltalán nem jelenti a NFT-k végét. Bár nagyon sokan ráébredtek, hogy a "vegyél drágán és add el még drágábban" stratégiával már nem feltétlenül lehet néhány nap alatt meggazdagodni, a modellben komoly lehetőségek vannak a játékiparban és más területeken is.

Az NFT-k rosszul viselik az óvatosságot

Bár az NFT-k befolyása minen bizonnyal csökkenni fog a művészeti piacon, a jogdíjak vagy az eredetiség kezelésében továbbra is hasznosak maradhat a technológia. Az eltűnésükre még azok a nyilatkozók sem fogadnának, akik máskülönben értelmetlennek és kártékonynak tartják a dolgot, mert szerintük totálisan lenullázza a művészetek minőségét, a műkritikát vagy a történelmet – az alkotások értékét ugyanis kizárólag abban határozza meg, hogy a befektetők mennyit hajlandók fizetni értük a minél gyorsabban realizálható nyereség reményében.

Érdemes persze megjegyezni, hogy a makrogazdasági körülmények mostanában kifejezetten az NFT-iparág ellen fordultak, amit jól jeleznek a területen végrehajtott tömeges elbocsátások is. A kedvezőtlen hatások más ágazatokat sem kímélnek, nem beszélve a hétköznapi emberek súlyosbodó problémáiról. Az általános bizonytalanság közepette pedig sokkal nehezebb meggyőzni a fogyasztókat, hogy JPEG képekbe forgassák a pénzüket egy olyan befektetési szegmensben, ahol nem ritka a lopás, az átverés vagy az etikátlan viselkedés sem.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.