Egy az amerikai kongresszusnak dolgozó tanácsadó testület azt javasolja, hogy az USA ne ellenezze az MI-alapú autonóm fegyverek fejlesztését és használatát.

A Google-t naggyá tevő csúcsmenedzser, Eric Schmidt az elnöke annak a tanácsadó testületnek, amely azt javasolja az Egyesült Államok döntéshozóinak, hogy ne ellenezze a mesterségesintelligencia-alapú autonóm fegyverek fejlesztését és használatát. Mint a Reuters beszámolója felhívja a figyelmet, a testület csak ajánlásokat fogalmaz meg a kongresszusnak írt jelentésében, amiket a politikusok vagy megfogadnak, vagy sem.

A kérdést annak kapcsán vizsgálták Schmidték, hogy az ENSZ az évtized közepétől folyamatosan napirenden tartja a témát. Harminc ország, köztük Brazília és Pakisztán is szorgalmazza, hogy a világszervezet próbálja elérni az MI hadi eszközként való alkalmazásának betiltását. Egyes országok mellett különböző szervezetek is ezért lobbiznak, mondván: a "gyilkos robotok" emberi kontroll nélküli alkalmazása nehézzé teszi például annak eldöntését, hogy az adott támadás arányos válasz volt-e pl. egy agresszióra, vagy a háborús felelősség megállapítását.

Ezek valós aggályok: az autonóm fegyverek már léteznek. A fegyvereket irányító mesterséges intelligenciáról pedig számos esetben bebizonyosodott: előítéletes, ha nem megfelelő adatokkal tanítják. Azaz a szoftverekkel vissza lehet élni, a mesterséges intelligencia betanításához előítéletes, elfogult adatokat is felhasználhatnak (Frész Ferenc, a Cyber Sevices vezérigazgatója lapunkban már két éve súlyos kockázatnak nevezte a mesterséges intelligenciával érkező új támadási faktort, az adattorzítást, amikor hamis adatokkal tanítják az MI-t, ami így rossz-hibás válaszokat ad).

Robert Work demokrata párti nemzetbiztonsági szakember, a testület alelnöke, aki Barack Obama második ciklusa alatt három évig védelmi miniszterhelyettes is volt, azzal érvelt, hogy az autonóm fegyverek kevesebbet hibáznak a csatatéren, mint az ember, és bevetésük kevesebb áldozattal is jár, ami az összecsapások számát is csökkentheti.

Hírszerzésre igen, atomfegyverekhez nem

A testület egy területen, a hírszerzésben, az adatgyűjtésben maximálisan elfogadhatónak tartja. Arra is felhívja azonban a figyelmet, hogy a kockázatok miatt a fejlesztéseket a korábbinál nagyobb körültekintéssel szabad csak folytatni, és erkölcsi követelményeket is ki kell dolgozni. És persze figyelni kell az ellenséges nagyhatalmakat (mindenekelőtt Kínát és Oroszországot), hogy milyen irányba haladnak a fejlesztéseikkel. A javaslat szerint egy területen a döntés semmiképpen sem szabad kiengedni az ember kezéből: nukleáris töltetű fegyverek bevetéséről kizárólag ember dönthet.

És hogy kik javasolják mindezt? A már említett Schmidt és Work mellett a 2019-ben alakított testület tagja többek között Safra Catz, az Oracle vezérigazgatója, Gilman Louie videojáték-tervező, befektető, aki korábban a CIA kockázati tőkebefektető cégét is vezette, Kenneth M. Ford neves gépitanulás-kutató, Eric Horvitz, a Microsoft tudományos igazgatója és az az Andrew Jassy is, aki hamarosan az Amazon vezérigazgatója lesz.

A testület eddigi javaslatai nem mindenkit győztek meg, sokak szerint az ajánlások újabb tápot adnak a fegyverkezési versenynek. A végső ajánláscsomag a tervek szerint márciusra készül el.

Biztonság

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.