Oda vezetett a megfontolatlan whatsappozás, hogy a Különleges Erők katonáiról is kikerültek személyes adatok.

A Brit Különleges Erők katonáinak személyes adatait is tartalmazó Excel táblázat került ki a netre – számolt be róla a The Register. A lap munkatársai is megvizsgálhatták a dokumentumot, ami lényegében egy előléptetési összesítő volt. Közel 1200 olyan katona személyes adatait tartalmazta, akiket a közelmúltban léptettek elő tizedestől őrmesterré. A legkínosabb az egészben, hogy a listán szép számmal szerepeltek olyan katonák is, akik a Brit Különleges Erők különböző egységeinél szolgálnak.

Különleges Erő – különleges védelem

A lap szerint a különleges erők katonáinak kiléte elvileg hétpecsétes titok, mivel többek között ők hajtanak végre a világ számos pontján terroristacsoportok elleni akciókat. Ezért különleges védelmet is kapnak, hogy őket és családjukat megóvják az esetleges támadásoktól.

Maga a dokumentum a védelmi minisztérium rendszeréből került ki: egy ügyintézőként dolgozó tizedese tette elérhetővé a WhatsAppon. Az adatok a lehető legfrissebbek voltak, mivel a táblázatot a nyilvánossá válása napján módosították. A probléma csak az volt, hogy a dokumentumot nem védte jelszó, sőt még olyan jelzettel sem látták el, amely utalt volna rá, hogy az bármilyen szinten bizalmas, netán titkos lenne.

Az Egyesült Királyságban olyan komolyan veszik a különleges egységek embereinek védelmét, hogy az ott szolgálókat továbbra is nyilvántartják eredeti szolgálati helyükön (valamelyik lövészerednél, ejtőernyős egységeknél stb.) A katonáknak még akkor is a korábbi egységét nevezik meg, ha magas kitüntetést kapnak a Buckingham-palotában. Tehát ha valaki valamelyik ejtőernyős ezredtől került a Különleges Légi Szolgálathoz (SAS – Special Air Service), a világ egyik legkeményebb katonai egységéhez, és ott múlhatatlan érdemeket szerzett a korona védelmében, nyilvánosan akkor is csak mint az ejtőernyős ezred katonája kaphat kitüntetést.

A táblázatban viszont egyértelműen össze lehetett kötni mindenkit a valós szolgálati helyével. Ennél is zavarba ejtőbb, hogy szerepel benne minden előléptetett katona egyedi szolgálati száma. Ennek birtokában lényegében visszakövethető a teljes karrierút, és a Különleges Erőknél is az összes szolgáltai előzmény.

Félrenyomtak egy gombot

A lapnak a brit haderő folyamatira rálátó forrása szerint rutinszerű, hogy a frissen előléptetett katonák személyes adatait ilyen táblázatokban osztják meg a hadseregben az illetékesek között. Ezeket a dokumentumokat azonban általában jelszóval védik, és csak a hadsereg intranetjén érhetők el.

A táblázat egyébként az egész, körülbelül 80 ezer fős brit haderőt lefedte a légi alakulatától a Walesi Királyi Lövészezredig. A hadsereg szóvivője igazi Rejtő Jenő-i fordulattal azon sajnálkozott a The Registernek, hogy a lista korábban kikerült, mint ahogy azt a előléptetési testület tervezte. De aztán azt is hozzátette, hogy a védelmi minisztérium megindította a vizsgálatot az adatszivárgás ügyében.

A WhatsApp egyébként tavaly márciusban, a koronavírus-járvány miatt lett a brit hadsereg hivatalos kommunikációs eszköze. A döntés helyességéről erősen megoszlott a hadsereg vezetésének a véleménye. Korábban ugyanis az volt a főkatonák álláspontja, hogy csetprogramon keresztül tilos parancsokat, egyáltalán bármiféle utasítást kiadni. Ezt változtatta meg egyik napról a másikra a WhatsApp bevezetése, amit sokan kockázatosnak véltek.

Biztonság

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.