Az impresszív képadatbázisáról híres cég egy ideig harcolt az MI ellen, majd hirtelen keblére ölelte.

Több más vállalat hasonló irányú lépését követve saját generatív algoritmust állít munkába a világ egyik legjelentősebb képkereskedő cége is. A Getty Images az Nvidia modelljére támaszkodva kínálja szolgáltatását, amellyel végtelen mennyiségű jogdíjmentes alkotást lehet készíttetni a rendszer mögött futó mesterséges intelligenciával.

Erős jogalap

A tegnap bejelentett szolgáltatás "kereskedelmi szempontból biztonságos" címszóval hirdeti magát, ami a Getty olvasatában azt jelenti, hogy a képgeneráló algoritmus tanuló készletét kizárólag a saját, egyébként több millió alkotásra rúgó portfólióján trenírozták, így az ezzel a modellel készített alkotásoknál nem kell aggódni az esetleges jogi következméynek miatt. 

És ha valaki, akkor a Getty bizonyosan tudja miről beszél, mivel év elején felfoghatatlanul hatalmas kártérítési igényt nyújtott be egyesült államokbeli és angol bíróságokon, mert álláspontja szerint a Stability AI engedély nélkül használt fel 12 milliót a Getty szerzői jogi védelem alatt álló képei közül, amelyeket azok felirataival és metaadataival együtt arra használt, hogy a Stable Diffusion modellt képezze.

Hasonló szerzői jogi megfontolások miatt a Getty egy évvel ezelőtt egyébként kizárt portfóliójából minden olyan képet, amelyet algoritmus segítségével állítottak elő. A saját Generativ AI szolgáltatás elindításával azonban egy csapásra megváltozik a helyzet. A cég pedig azzal igyekszik "levédeni magát", hogy a tanításhoz felhasznált művészeknek extra járandóságot fizet a hagyományos jogdíjas bevételmegosztás mellett.

Egyelőre nem túl ízletes a puding

A Getty az Nvidia Edifiy AI modelljét használja a Picasso felhőszolgáltatásból, és az alábbi videóban bemutatott alkotások alapján az algoritmusnak még bőven van hova fejlődnie. Promóciós kisfilmről lévén szó, elméletileg lehengerlő és szinte tökéletesen meggyőző képeket kellene látnunk, ám a lejátszást megállítva szinte mindenhol tetten érhető az MI generálta tartalom tökéletlensége.
 

 

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.