A Telenor éves adatroaming-riportjából jól látható, mennyire másként alakult az idei év a külföldi mobilnetezésben is.
Hirdetés
 

Miközben a hazai mobilnetezést alaposan megtolta, a külföldi adatroamingot visszavetette, sőt bizonyos régiókban szinte nullára gyalulta a koronavírus jelentette egészségügyi vészhelyzet - derül ki a Telenor frissen nyilvánosságra hozott, saját hálózati adataira épülő elemzéséből.

Elapadt a növekedés

A Telenor előfizetői a 2017-es, kedvező EU-roaming szabályozás életbe lépése óta több mint 5,6 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak az EU-t is magába foglaló 1-es díjzónában, a roaming-adathasználat ugyanakkor nem csak Európán belül, de azon kívül is nőtt - állapítja meg a szolgáltató.

A koronavírussal járó korlátozások idején a belföldi mobilnetforgalom nagyságrendileg 30 százalékkal nőtt a vírus előtti időszakhoz képest. Ezzel egyidőben, az utazási korlátozások bevezetésének hatására a hazai mobilfelhasználók külföldi, azaz roaming adatforgalma jelentősen csökkent: a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés volt tapasztalható.

 

Az adatforgalom alakulása az 1-es díjzónában – a szaggatott vonal a trendek szerint várható forgalmat mutatja


Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket. Ennek köszönhetően jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és évről évre folyamatos növekedést mutattak az adatok. 2020-ban, a koronavírus hatására azonban nem csak az éves organikus növekmény maradt el, de a korábbi évek szintje alá esett vissza a külföldi adathasználat mértéke. Az utazási korlátozások lazításával, a turizmus részleges megindulásával látható, hogy május, június hónapban mind a rendszeresen, mind a szezonálisan látogatott országok roaming-forgalma kezd visszakapaszkodni, ám mértéke elmarad a korábbi trendektől.

 

A 2-es és 3-as díjzóna adatforgalmának alakulása – a szaggatott vonal a trendek szerint várható forgalmat mutatja

 

Az 1-es díjzónán kívüli, 2-es és 3-as díjzónába tartozó országokban az elmúlt években a roaminghasználat trendje az európaihoz hasonló arányú növekedést mutatott. A 2016 júliusa óta vizsgált adatok alapján elmondható, hogy a nyári időszak mellett ezekben az országokban a kora őszi időszak jelent szezonális csúcspontot. 2020-ban a koronavírus megjelenése erős hatással volt a távolabbi országok látogatására, így a roaming-használatra is: március-április hónapban évek óta nem látott alacsony szintet ért el a 2-es és 3-as roaming zónákban bonyolított adatforgalom, a trendek szerint várható mértékhez képest 90 százaléknál nagyobb mértékű visszaesést tapasztalt a szolgáltató.

Konzumer tech

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.