A Telenor éves adatroaming-riportjából jól látható, mennyire másként alakult az idei év a külföldi mobilnetezésben is.
Hirdetés
 

Miközben a hazai mobilnetezést alaposan megtolta, a külföldi adatroamingot visszavetette, sőt bizonyos régiókban szinte nullára gyalulta a koronavírus jelentette egészségügyi vészhelyzet - derül ki a Telenor frissen nyilvánosságra hozott, saját hálózati adataira épülő elemzéséből.

Elapadt a növekedés

A Telenor előfizetői a 2017-es, kedvező EU-roaming szabályozás életbe lépése óta több mint 5,6 millió gigabájt adatforgalmat bonyolítottak az EU-t is magába foglaló 1-es díjzónában, a roaming-adathasználat ugyanakkor nem csak Európán belül, de azon kívül is nőtt - állapítja meg a szolgáltató.

A koronavírussal járó korlátozások idején a belföldi mobilnetforgalom nagyságrendileg 30 százalékkal nőtt a vírus előtti időszakhoz képest. Ezzel egyidőben, az utazási korlátozások bevezetésének hatására a hazai mobilfelhasználók külföldi, azaz roaming adatforgalma jelentősen csökkent: a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés volt tapasztalható.

 

Az adatforgalom alakulása az 1-es díjzónában – a szaggatott vonal a trendek szerint várható forgalmat mutatja


Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket. Ennek köszönhetően jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és évről évre folyamatos növekedést mutattak az adatok. 2020-ban, a koronavírus hatására azonban nem csak az éves organikus növekmény maradt el, de a korábbi évek szintje alá esett vissza a külföldi adathasználat mértéke. Az utazási korlátozások lazításával, a turizmus részleges megindulásával látható, hogy május, június hónapban mind a rendszeresen, mind a szezonálisan látogatott országok roaming-forgalma kezd visszakapaszkodni, ám mértéke elmarad a korábbi trendektől.

 

A 2-es és 3-as díjzóna adatforgalmának alakulása – a szaggatott vonal a trendek szerint várható forgalmat mutatja

 

Az 1-es díjzónán kívüli, 2-es és 3-as díjzónába tartozó országokban az elmúlt években a roaminghasználat trendje az európaihoz hasonló arányú növekedést mutatott. A 2016 júliusa óta vizsgált adatok alapján elmondható, hogy a nyári időszak mellett ezekben az országokban a kora őszi időszak jelent szezonális csúcspontot. 2020-ban a koronavírus megjelenése erős hatással volt a távolabbi országok látogatására, így a roaming-használatra is: március-április hónapban évek óta nem látott alacsony szintet ért el a 2-es és 3-as roaming zónákban bonyolított adatforgalom, a trendek szerint várható mértékhez képest 90 százaléknál nagyobb mértékű visszaesést tapasztalt a szolgáltató.

Konzumer tech

Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.