Ha jobb csipet készítünk, mint az Apple, újra Intel CPU-k hajthatják a Maceket, mondta Pat Gelsinger egy interjúban.

Villámgyorsan átfutott az amerikai techsajtón az Axios on HBO egy új epizódja. A technológia és a gazdaság kapcsolódásával foglalkozó tömör cikkeiről híres szaklap HBO-n futó dokusorozatában az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger ült le az Axios vezető technológiai újságírójának, Ina Friednek a vallatószékébe. Gelsinger csak azt mondta, amit az Intel első számú vezetőjének mondania kellett: remek dolgokat fogunk gyártani, és újra miénk lesz a világ. Csak hát a kontextus...

Soha nem mondok le arról, hogy bármi is fusson Intel CPU-n

Amikor Ina Fried rákérdez az Apple és az Intel szakítására, Gelsinger meglehetősen önkritikus hangot üt meg. Feladta-e Gelsinger, hogy a Macek valaha is Intel csipeken fussanak? – kérdezte az újságíró.

Soha nem adom fel azt az ideát, hogy bármi fusson Intel csipeken, válaszolta Gelsinger, ahogy válaszolt volna helyében bármelyik vezető, aki éppen a cég élén áll. Az Intel-vezér egyébként meglehetősen önkritikusan fogalmazott. Arról beszélt, hogy az Intel több olyan botlást is elkövetett, aminek a hatására az Apple azt mondta: jobb csipet tudnak készíteni, mint az Intel. "És tudod, meglehetősen jó munkát végeztek." Ebből következőleg adott a feladat: az Intelnek jobb terméket kell készítenie, mint amilyen jót Cupertino képes fejleszteni, és akkor idővel visszanyerheti magának az Apple-t, összegezte Gelsinger.

Addig is, amíg ez bekövetkezik, olyan termékekkel kell előállniuk, melyek jobbak, mint az Apple-éi, nyitottabb és élénkebb ökoszisztémát kell építeniük, ami a fejlesztők és a felhasználók számára is vonzóbbá teszi az Intel-alapú termékeket. "Szóval keményen fogok küzdeni azért, hogy megszerezzem Tim (Cook Apple-vezér) üzletét ezen a területen."

Az Apple-lel nem egyszerűen ügyfelet veszítettek

Mint arra Ina Fried az Axiosra kitett beharangozó cikkében felhívja a figyelmet, az Apple-lel nem csupán elvesztett egy ügyfelet az Intel, hanem kapott is egy nagyon erős konkurenst. A 2020 novemberében megjelent modellekkel az Apple ugyanis saját tervezésű ARM-alapú csipekre, az M1-ekre állt át, melyek minden konkurensnél jobb wattonkénti teljesítményt ígérnek a felhasználóknak. A teljes átállást az Intel lapkákról két év alatt akarják lezongorázni Tim Cookék.
 


Fried meglátása szerint az Intel legfeljebb mint bérgyártó térhet vissza az Apple-hez, azaz a Samsungot és a TSMC-t (a két félvezetőgyártónál készülnek az M1-ek) győzheti le, az Apple-t egyelőre nem. A bérgyártásra egyébként Gelsinger is utalt, amikor arról beszélt, hogy már gyártanak csipeket az Amazonnak, a Qulacommnak és az amerikai védelmi minisztériumnak is, és – tette hozzá a vezérigazgató – remélhetőleg az Apple is becsatlakozik majd.

Mint a Macrumors megjegyzi, az Intelnek sok mindenben fel kell zárkóznia újdonsült konkurenséhez: a benchmarkok szerint ugyanis egy 1000 dolláros, M1 csippel ellátott MacBook Air jobb teljesítményű, mint a 3000 dolláros, legcsúcsabb, 16 hüvelykes kijelzővel szállított MacBook Pro-konfiguráció Intel processzorral.

De egyelőre a felzárkózás csak abban merült ki, hogy a félvezetőgyártó leszerződtette az Apple egykori reklámarcát, Justin "I'm a Mac" Long színészt (Die Hard 4.0, Aki bújt, aki nem stb.), aki egy reklámfilm-sorozatban azzal gyomrozza az Apple-t, hogy a MacBook kialakítása nem elég rugalmas, hiányzik a széles formaválaszték, vagy éppen nem képes egynél több külső monitort kezelni.

A filmek inkább sugallnak sértődöttséget, mint magabiztosságot. Talán nem véletlen, hogy a YoutTube népe is negatív véleményeket fogalmazott meg a kampánnyal (és az Intel nyerési kilátásaival) kapcsolatban.

És ezen a népítéleten valószínűleg a ma bejelentendő új, M1 csipes MacBook Prók modellek sem változtatnak.

Konzumer tech

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.