Egy melbourne-i intézményben meg is kezdték az eljárás humán klinikai vizsgálatát.

Olyan embereknek is vissza tudná adni a látás képességét egy ausztrál rendszer, akiknek súlyosan és visszafordíthatatlanul sérült a látóidege. A rendszer legfontosabb eleme egy különleges agy-gép iterfész.

A melbourne-i Monash Egyetemen indított Cortical Frontiers projekt keretében tíz évnyi kutatómunkával fejlesztették ki azt a speciális, agyba ültethető miniatűr csipet, amely egy kamera képét képes továbbítani az agy látásközpontjába. A rendszer egyik nagy előnye, hogy a kamera és a bionikus csip vezeték nélkül kommunikál egymással.

Klinikai szakaszban a fejlesztés

A rendszernek megkezdődtek a klinikai vizsgálatai. A látássérültek fejére egy egyedi tervezésű egységet helyeznek (lásd cikkünk címlapképét). Ez tartalmaz egy kamerát, egy vezeték nélküli adót, valamint egy beágyazott szoftverrel működő képfeldogozó processzort. A lényeg azonban az agyba ültetendő 9×9 mm-es csip.

A headsetbe épített videokamera – ez nagyjából akkora, mint egy okosmobil kamerája – elküldi a jelet a feldolgozó processzornak, amely a feldolgozás során kinyeri a látás szempontjából értékes információkat, majd ezt a feldolgozott-szűrt adatmennyiséget továbbítja vezeték nélküli kapcsolaton a beültetett csipnek. Ez a csip alakítja át az információt az agy által is értelmezhető elektromos impulzusmintává, amellyel rendkívül vékony mikroelektródákon keresztül stimulálja az agy megfelelő területét.
 

A rendszer legfontosabb eleme: az agyba ültetett csip alakítja elektromos impulzussá a kamera jelét, és juttatja az agy megfelelő területére


A rendszer nem biztosít tökéletes látást. Egyelőre azt sikerült elérni, hogy 172 fényfolt kombinációjából olyan vizuális mintákat képes előállítani az emberi agy által értelmezhető formában, amelynek segítségével a látássérültek már képesek tájékozódni beltérben és kültérben egyaránt. A rendszer ahhoz is elegendő információt tud biztosítani, hogy a látássérült érzékelje, környezetében hol vannak emberek és tárgyak.

Nem csak a látást adja vissza

Az eddigi kísérletek biztatóak. A beültetett csipek stimuláló elektródái nem okoztak jelentős szövetkárosodást, illetve a külső elektromos impulzusokkal történő stimulálás nem járt számottevő panaszokkal.
 


A kutatócsapat egyik tagja szerint az eredmények a bionikus látáson túl is hasznosíthatók. A vezeték nélkül kommunikáló csip segítségével csökkenthetők lesznek olyan betegségek tünetei is, mint az epilepszia vagy a depresszió. A kutatók remélik, hogy a látásnál elért eredmények segítenek más érzékszervi problémák kezelésében, illetve a gondolattal irányítható protézisek fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Piaci hírek

Az e-sportban születnek meg a jövő hirdetései

Jönnek a játékokon túlmutató alkalmazások, az interaktív audio tartalmak és a fejlett kontextuális hirdetések.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.