A McAfee vett magának egy felhős biztonsági céget, a Barracuda Networks pedig egy befektetőtársasághoz került.

Lassanként a 17 milliárd dollár tőkét forgató Thoma Bravo magántőke-befektetési társaság lesz a globális piac egyik legjelentősebb  szereplője. Az elmúlt időszakban több jelentős kivásárlásnál is felmerült a neve. Ismert befektetései között ott van az üzletiintelligencia-platformot fejlesztő Qlik Technologies, az alkalmazásteljesítmény menedzselésére alkalmas eszközökkel foglalkozó Dynatrace, valamint annak korábbi tulajdonosa, a főleg IBM nagygépes környezetre megoldásokat szállító Compuware is. Épp e két utóbbi cég miatt sokáig a Thoma Bravót tartották befutónak a HP szoftveres divíziójáért folyt versenyben is.

Az elmúlt napokban két olyan bevásárlás is történt, amelyben érintett volt, igaz, egyikben csak közvetve.

A Skyhigh és a McAfee

A McAfee, amely az év első felében vált ki az Intelből – és részben a Thoma Bravo tulajdonában van – lényegében felhős kompetenciákat vásárolt egy startup, a Skyhigh Networks megszerzésével.

A 2011-ben alapított Skyhigh eddigi története során 106 millió dollár befektetést szerzett három körben. Olyan nevek vannak a befektetői között, mint a Greylock Partners, a Sequoia Capital vagy a Salesforce kockázati tőketársasága. A cég a felhős házirendkezelésre ad megoldást (szoftver-, platform- és infrastruktúra-szolgáltatáshoz is), és teljes ellenőrzést Security Cloud termékével teljes ellenőrzést ígér a felhőben tárolt adatok fölött lényegében bármely felhős szolgáltatónál (AWS, Google, Microsoft, Salesforce, Slack, Cisco stb.). Olyan – jellemzően a felhő megjelenésével felerősödő – problémákra is kínál megoldást, mint például az árnyékinformatika.

Bár a vételár nem nyilvános, az eddigi befektetések a egyéb információk alapján 400 millió dollár körül kelhetett el a startup. Ügyfelei – köztünk a Fortune 100 listáján szereplő vállalatok mintegy harmada – számára nem változik semmi: a cég struktúrája nem változik, csupán a vezérigazgatója, Rajiv Gupta tagozódik be a McAfee újonnan létrehozott felhős üzletágának vezetőségébe.

És a Barracuda Networks

Lényegesen nagyobb volumenű kivásárlás a Barracuda Networks megszerzése. A hálózati és biztonsági appliance-eket fejlesztő céget ugyanis 1,6 milliárd dollárért vette meg a Thoma Bravo, ami 16 százalékos felár a Barracuda bejelentés előtti árfolyamához képest. Az ügylet várhatóan gyorsan lezárul, a tervek szerint jövő év február végéig mindent lezongoráznak; persze előbb még meg kell szerezni a részvényesek és a szabályzó hatóságok jóváhagyását is.

Az ügylettel a Thoma Bravo meglehetősen nagy súlyra tesz szert az IT-biztonsági piacon. Amellett, hogy részesedése van a McAfee-ben, a 2014-ben 4,6 milliárd dollárért megszerzett Riverbednek is jelentős biztonsági portfóliója van. Emellett ide sorolható a Riskonnect is, amely integrált kockázatkezelési megoldásokat kínál. A mostani bevásárlást egyébként pont azután jelentették be, hogy a Barracuda felvásárolt egy felhős archiválással foglalkozó startupot, a Soniant.

A 2003-ban alapított Barracuda ígéretes felvásárlási célpont. Több mint 150 ezer ügyfele van, és folyamatosan javul a teljesítménye. Ha a nyereségesség eddig el is maradt, a veszteségek kezelhető szinten tartásával folyamatosan növelte a bevételeit. A cég üzleti modelljének egy fontos jellemzője, hogy termékeit tűzfaltól a webszűrőn és biztonsági mentési megoldásokon át a VPN-ig kapacitásalapon értékesíti.

2013-ban ment tőzsdére, kifejezetten sikerrel. Most viszont magántársaságként újra lehetősége lesz arra, hogy ne a tőzsdei széljárás, hanem saját tempója szerint koncentráljon a fejlesztéseire. A Thomka Bravo ehhez minden segítséget (azaz pénzt is) beígért.

Biztonság

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.