A Wall Street-ről csábítják el a tehetséges női vezetőket a Szilícium-völgybe, ahol ma még férfiuralom van.

Az amerikai infokommunikációs iparban már évek óta folyik egyfajta kampány, hogy javítsák a nemek arányát a vállalkozások felső vezetésében. Már láthatók is az első eredmények. A nők azonban ma még inkább a második vonalban dolgoznak, a vezérigazgatói székig kevesen jutnak el. A kevesek közé tartozik a Hewlett-Packard első számú vezetője, Meg Whitman, akit 2011 szeptemberében neveztek ki, ám előtte már tíz évet bizonyított az eBay online aukciós cég élén. Egy évre rá érkezett a Google-tól a Yahoo megmentője, Marissa Mayer, aki ismét emelkedő pályára állította az éveken át komoly nehézségekkel küszködött internetes óriáscéget.

Karrierépítés a keleti parttól a nyugati partig

Korábbi főleg "házon belüli" átigazolások jellemezték az iparágat, vagyis a Szilícium-völgy cégei egymástól próbálták elcsábítani a tehetséges női vezetőket. A Bloomberg szerint azonban mostanában megjelent egy új trend: a technológiai ipar fejvadászai nyugati parti bázisáukról próbálják becserkészni a Wall Streetet. Ennek egyik legutóbbi példája az 57 éves Ruth Porat, aki 28 évet töltött a Morgan Stanleynél, mielőtt a közelmúltban kinevezték volna a Google pénzügyi vezérigazgató-helyettesévé. Ez a legmagasabb pozíció egyben, amit női vezető tölt be a keresőóriásnál.

A témának más is aktualitást ad, az infokommunikációs iparban jó pár éve áprilisban mindig kicsit nagyobb figyelmet kapnak a nők. A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) ugyanis 2010-ben hirdette meg a "Girls in ICT" kampányát, ami az iparágon belül a nők létszámának a növelését tűzte ki célul. Tegyük hozzá gyorsan: egyelőre viszonylag kevés sikerrel. A felső vezetésben, sőt általában a nagy infokom cégeknél ugyanis a jobban fizető pozíciókban a mai napig jóval több a férfi, mint a nő. Egyelőre a startupok és általában a befektetési környezet is inkább a férfiakat preferálja a cégek meghatározó pozícióiban.

Egyes cégeknél pozitív diszkrimináció van

Ellenpéldaként az iparág két régi motorosa, a Microsoft és a Cisco hozható fel. Mindkét cégnél a HR-policy egyik sarokköve a nők arányának növelése vezetői és fejlesztői szinten egyaránt. Erre a két cég magyarországi leányvállalatainál is kiemelt figyelmet fordítanak, sőt a Cisconál a múlt évi vezérváltásnál elsődleges elvárás volt, hogy kellő rátermettség esetén előnyt élvezzen(ek) a női pályázó(k). Így került tavaly márciusban a cég élére a pénzügyi szektorból érkezett Horváth Krisztina, aki a beiktatása alkalmából a Bitportnak adott interjújában kifejtette: "Nem voltak fenntartásaim az ICT- ágazattal szemben, hiszen a banki felsővezetésben sem túl magas a nők aránya, így ehhez már hozzászoktam. Nyilván a változáson kívül az is szükséges volt a döntéshez, hogy  az iparág és benne a Cisco mint cég is vonzó legyen. Egyébként nem látok érdemi különbséget, a kihívások sokkal inkább a teljesítményhez kapcsolódnak, nem az ágazati szemlélethez. Ott is kellett hozni a terveket, eredményeket, és itt is ezt várják el tőlem."  A nagyobb hazai infokom cégek között a cégtulajdonos ügyvezetőket leszámítva még a UPC-nél van női vezető, a Romániából érkezett Severina Pascu, aki 2013 augusztusától tölti be ezt a pozíciót.

Egyébként más iparágakban sem jobb a nők aránya a vezetésben, még az Egyesült Államokban sem. A Bloomberg fent már idézett összeállítása szerint a Standard&Poor 500 Indexe mögött lévő cégek köréből mindössze 24-et vezet nő, és 58 vállalatnál dolgozik női pénzügyi felső vezető. Közülük három ismert technológiai cégekhez köthető: Amy Hood a Microsoft, Kelly Kramer a Cisco, Safra Catz pedig az Oracle pénzügyi vezetője, utóbbi egyben társ-vezérigazgató is.

Egyenlő munkáért eltérő bérek

A nőket Magyarországhoz hasonlóan Amerikában is rosszabbul fizetik meg ugyanabban a pozícióban, mint a férfiakat. Ruth Porat több ponton is változást szeretne a nők javára. A jogalkotóknak például azt javasolja, érjék el, a cégeknél az úgynevezett családi szabadság (family leave) – a rendes dolgozói fizetett szabadságnál hosszabb szabadságot biztosító –  intézményének a bevezetését, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a karrierjük és a gyereknevelés között.

Egy másik neves amerikai női pénzügyi felsővezető is üdvözli a Wall Street és a Szilícium-völgy egymásra találását, mondván: "A Wall Street és a Szilícium-völgy is olyan hely, ahol pénzt lehet csinálni, feltéve, ha keményen és megfelelő kihívások között dolgozol, de akkor jogos az az elvárásod is, hogy az erőfeszítéseidet jól megfizessék."

Közösség & HR

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.