Másfél tucat amerikai sikerszerző próbálja leállítani könyveinek engedély nélküli felhasználását az intelligens chatbotok betanításához, ami szerintük az emberek által írt könyvek kiszorításához vezet.

Az új generatív MI-rendszerek a szabályozást is kihívások elé állítják, és a bíróságoknak olyan kérdésekben kell dönteniük, mint hogy jogszerűen használják-e az adatokat a mesterséges intelligencia betanításához, szerzői jogvédelem alá eshetnek-e a modellek kimenetei, és egyáltalán ki a felelős az így létrehozott rágalmazó vagy kártékony tartalomért. Sokfelé még egyáltalán nem léteznek erre vonatkozó törvények, amelyek kidolgozása Európában is csak most zajlik. Így a problámák többségét is a meglévő jogszabályok alapján kell kezelni, miközben az egymással versengő MI-fejlesztő vállalatok láthatóan képtelenek az önkorlátozásra.

A ChatGPT-t is jegyző OpenAI-t legutóbb már olyan bestseller írók perelték be, mint John Grisham, David Baldacci vagy a Trónok harcának szerzője, George R. R. Martin. A 17 szerző és az Authors Guild írói szakmai szervezet keresete szerint a társaság nagy nyelvi modelljeibe (LLM) táplálta be könyveiket, amivel megsértette szerzői jogaikat, és "szisztematikus, tömeges léptékű lopást" valósított meg. Ebben az 1976-os szerzői jogi törvényre hivatkoznak, amelynek értelmében az OpenAI megsértette volna bejegyzett szerzői jogaikat, amikor engedély és ellenszolgáltatás nélkül másolja a műveiket, beépítve azokat az LLM-ek működésébe is.

Nem valamikor később akarnak megoldást

Az emberinek tűnő szöveges válaszokat generáló algoritmusok, illetve az OpenAI az írók szerint "akaratlanul is cinkossá teszik őket saját helyettesítésükben", akik állandó végzést és kártérítés megfizetését kérik az elveszett licencdíjak fedezésére. Az OpenAI szóvivője az Axios kérdésére válaszolva azonban kifejtette, hogy a cég tiszteletben tartjuk az írók és szerzők jogait, és ők maguk is úgy gondolják, hogy profitálniuk kell az MI-technológiából. Ennek érdekében állítólag "hatékony beszélgetéseket" folytatnak számos alkotóval, sőt az az Authors Guild szervezettel is, megvitatva a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggályaikat.

Az OpenAI szerint léteznek olyan kölcsönösen előnyös módszerek, amelyek lehetővé teszik "az új technológiát hasznosítását egy tartalomban gazdag ökoszisztémában". A felperesek azonban úgy látják, hogy az LLM-ek azok megélhetését veszélyeztetik, akiknek a művein beleegyezésük nélkül kiképezték azokat, a technológiát pedig "rossz minőségű e-könyvek előállítására, szerzők megszemélyesítésére és az emberek által írt könyvek kiszorítására" használják. Itt példaként hozzák fel, hogy a ChatGPT segítségével írtak és tettek közzé folytatásokat George R. R. Martin sikersorozatához, melynek két utolsó regényét az író még nem publikálta.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.