Néhányan már szabadulnak az Amazon-részvényektől, mások lehetőséget látnak rá, hogy karcsúsítsák a portfóliójukat. A többség egyelőre nem foglalkozik a számokkal.
Hirdetés
 

Még az Amazon részvényeinek árfolyama is megdöccent arra a csütörtöki bejelentésre, hogy válni készül a társaság alapító vezérigazgatója, aki 16,3 százalékos részesedésével a cég legnagyobb részvényese. Jeff Bezos magánvagyonát a Bloomberg Billionaires Index ebben a pillanatban 137 milliárd dollárra becsüli, amivel toronymagasan vezeti a leggazdagabb magánszemélyek listáját (már az alig két hete tartó új évben is több mint 12 milliárdot kaszált az árfolyamnyereségeken), és amelynek elosztása a befektetők egy része szerint az Amazon jövőjére is befolyással lehet.

Az Amazon cégértéke pillanatnyilag valamivel kevesebb mint 810 milliárd dolláron áll, és ezzel a világ legértékesebb tőzsdei vállalata, bár a toplista mostanában nagyon sűrűn változik. Belegondolni is veszélyes, mekkora vagyont jelent a Bezos birtokában lévő részvénycsomag fele, a részvényeseket elsősorban nem ez érdekli: egyrészt nem biztos, hogy a válásra a lakóhelyük szerinti Washington államban kerül sor, így a vagyon egyenlő elosztása sincs borítékolva, másrészt az Amazon első emberét nem elsősorban az üzletrésze, hanem a víziójába fektetett bizalom szögezi a székéhez.

Igaz, hogy a Google-lel vagy a Facebookkal ellentétben az Amazonnál nincsenek olyan speciális részvények vagy tulajdonosi egyezségek, amelyek révén az alapító töredéknyi részesedéssel is döntő befolyással rendelkezhet, a 8 százalék mégiscsak a 16 fele, ráadásul pont ugyanannyi, mint a másik 8 százalék – nem véletlen, hogy a kommentárok szerint MacKenzie Bezos ennyivel minimum egy igazgatói posztra jó lesz a vállalatnál, ha ilyen irányú ambíciói vannak. A legtöbben viszont Jeff Bezos munkakedve miatt aggódnak, amit szoros kapcsolatba hoznak az Amazon jövőbeni kilátásaival.

Akinek ürügy kell, az most kapott egyet

A Reuters olyan prominens shortolókat idéz, akik már meg is szabadultak az alig egy hónapja nagy reményekkel felvásárolt pakettjüktől, éppen erre hivatkozva. Egy másik idézett szakértő viszont úgy látja, hogy a bulvárhíreket sok befektetési alapkezelő ürügynek tekinti majd, hogy kissé megnyírbálja a kelleténél kövérebb amazonos részvénycsomagját, és ügyfeleinek az új kockázatokra hivatkozva adja el az amúgy is szükséges lépést. Megint mások azon agonizálnak, hogy Jeff Bezos befolyása sokkal nagyobb az Amazonnál, mint az a tulajdonrésze alapján indokolt lenne, a tulajdonrész csökkenése pedig egy pillanat alatt alááshatja ezt a befektetői szempontból kívánatos állapotot.

A beszámolókból mindezzel együtt az is kiderül, hogy a többség életszerűtlennek tartja, hogy a megromlott kapcsolatban bárki is éppen az Amazon közgyűlése előtt akarna újabb frontot nyitni – a szabályozás egyébként olyan megegyezésre is lehetőséget nyújt, hogy az egyik fél továbbra is rendelkezzen az összes részvényhez fűződő szavazati jogokkal, miközben anyagilag a másik fél lesz a rá eső rész kedvezményezettje. Mivel elképesztő vagyonról van szó, valószínűleg senki nem akarja maga alatt vágni a fát az Amazon értékének megrogyasztásával; mellesleg ez úgy is összejöhet, ha Bezos akkor-már-exfelesége hirtelen meg akar szabadulni a papíroktól, de a New York Post által megszólaltatott elemző szerint erről a pénzügyi tanácsadói kézzel-lábbal megpróbálják majd lebeszélni.

Közösség & HR

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.