A vállalat nem fogad be a Huaweitől új megrendeléseket, de az eddigieket kiszolgálja, értesült a Nikkei.

Nagyon komoly nehézségeket okozhat a világ legnagyobb szerződéses csipgyártójának, a TMSC-nek (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) a közelmúltban bejelentett amerikai exportkorlátozás meghosszabbítása, amit a múlt héten pénteken új szigorítások is követtek. Minden olyan külföldi csipgyártó Huaweinek szánt szállításait engedélyhez kötik, melyek használnak amerikai gyártóberendezéseket, szabadalmakat vagy tervező szoftvereket. Az új szabály nem vonatkozik azokra a termékekre, melyeket május 15. előtt gyártottak és szeptember 14-én éjfél előtt leszállítanak.

A legnagyobb megrendelő esik ki

A Nikkei Asia Review értesülése szerint a TSMC felfüggeszti a Huawei új megrendeléseinek a teljesítését, hogy megfeleljen a friss szabályoknak. A tajvani vállalat többek között mobilprocesszorokat, mesterséges intelligencia kiszolgálására kihegyezett és hálózati csipeket is gyárt a Huawei telefonjaihoz.

A döntés azért súlyos, nyilatkozta a Nikkei egyik informátora, aki jól ismeri a TSMC belső viszonyait, mert a csipgyártó második legnagyobb ügyfele esik ki. Elemzői becslések szerint ez az üzlet hozta éves bevételeinek mintegy 15-20 százalékát (az IC Insights legfrissebb becslése 14 százalék – lásd a lenti grafikont). Ugyanakkor az egyéb üzletei védelmében (legnagyobb partnere az Apple) nem teheti meg, hogy nem tartja be az USA szabályait, mert egy amiatt kiszabott korlátozó szankció padlóra küldhetné. Az új korlátozás kifejezetten azokra a beszállítókra vannak kihegyezve, melyek a Huawei csiptervező (fabless) leányvállalatának, a Kirint dizájnját is jegyző HiSilicon Technologiesnek a tervei alapján gyártanak csipeket. A TSMC mellett ilyen például a sanghaji SMIC (Semiconductor Manufacturing International Co.) és a tajvani Win Semiconductors is.

 
IC Insights 2020 Q1: TSMC–HiSilicon
Infogram

És hogy a dolog még pikánsabb legyen: a TSMC a korlátozások kihirdetésével egy napon jelentette be, hogy Arizonában 12 milliárd dollárból épít új csipgyárat. A két intézkedés elvileg kiegészíti egymást – még ha a TSMC-n is csattan az ostor –, a cél ugyanis, hogy az USA a lehető legjobban függetlenítse magát a külföldi csipgyártóktól. Emiatt állítólag az amerikai kormány hónapok óta egyeztetett az Intellel és a TSMC-vel.

Kína: veszélyben a globális ellátási láncok

Az új szankciókkal elemzők szerint egyértelműen az az USA célja, hogy lassítsa a kínaiak 5G-s ambícióit azon keresztül, hogy korlátozzák a Huawei hozzáférését a kulcstechnológiákhoz. Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy Kína ellencsapásokra készül, ami növeli a technológiai hidegháború kockázatát.

A kínai kereskedelmi minisztérium már tiltakozott a szigorúbb amerikai exportellenőrzés bevezetése miatt, és követelte azok visszavonását. A kínaiaknak az az érvelése pedig valószínűleg ráadásul nagyon is helytálló, hogy ezek a korlátozások a globális ellátási láncok működését is veszélyeztetik.

Mint korábban a Bitport is foglalkozott vele, durva válaszlehetősége Kínának is van. A legérzékenyebben talán a csipgyártásban – sőt általában a mikroelektronikai berendezések gyártásában – nélkülözhetetlen ritkaföldfémek exportjával tudna visszavágni. Ezzel kapcsolatban jelentek is meg már cikkek a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapjában.

A Huawei azt nyilatkozta, hogy a nap folyamán reagál az amerikai intézkedésekre. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a leányvállalata, a fentebb már említett HiSilicon a IC Insights május elején kiadott jelentése szerint már az idei első negyedév adatai alapján a 10. legnagyobb csipgyártó lett, és tavaly óta 54 százalékkal növelte kapacitását.

Piaci hírek

Így néz ki a tízszarvúak új toplistája

A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének I. fázisa

A két geo-redundáns GSM-R központhoz kapcsolódó több mint 150 kültéri és 30 beltéri bázisállomás mintegy 1000 km hosszú vasútvonalat fed le.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.