Thaiföldi tüntetők, aktivisták, sőt egy népszerű színésznő telefonját is feltörték az izraeli NSO Pegasus szoftverével. Bár eddig is több tucatnyi célpontot azonosítottak, a szakértők szerint ez még csak a jéghegy csúcsa.

Legalább 30 politikai aktivistát figyelhettek meg Thaiföldön a izraeli NSO Group Pegasus kémprogramjának segítségével – derült ki emberi jogi és cyber monitoring csoportok közös vizsgálatából. A thai iLaw jogvédő szervezet, a délkelet-ázsiai internetes civil ellenőrzést végző Digital Reach, illetve a torontói Citizen Lab még tavaly, az Applenovemberi tömeges riasztását követően indított vizsgálatot, amelynek során több ezer iPhone-felhasználót tájékoztatott róla (köztük Thaiföldön is), hogy az állami szponzorációval zajló hekkerakciók célpontjává váltak.

Mint ismeretes, a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelem eszközeként hirdetett Pegasust a kormányok több helyen is arra használták, hogy újságírók, politikusok, aktivisták és úgynevezett másként gondolkodók után kémkedjenek. A program gyártóját és a kapcsolódó szolgáltatások üzemeltetőjét, az NSO-t az Apple be is perelte, sőt azóta felkerült az Egyesült Államok kereskedelmi feketelistájára; az ügyben európai uniós tagállamok, köztük Magyarország is érintett volt, egy vonatkozó európai parlamenti meghallgatásról itt számoltunk be június végén.

Az elmúlt időszak egyik legkomolyabb adatvédelmi botránysorozatával kapcsolatban az iLaw hétfői jelentésében azt írta, hogy 2020 októbere és 2021 novembere között összesen 24 thaiföldi politikai aktivistát, 3 akadémikust és 3 civil társadalmi csoport tagját vették bizonyítható módon célba, az egyes személyekhez köthető incidensek száma 1 és 14 között volt. Az áldozatok között ott van az iLaw egyik programmenedzsere is, aki a Reuters beszámolója alapján további nyomozást és jogi lépéseket ígért, amint bebizonyosodik, hogy Thaiföldön ki használta a Pegasust.

Meglepetést nem sikerült okozniuk

Mivel az NSO többször is világossá tette, hogy csak a kormányoknak adják el a szoftvert, a thai célpontok közül pedig mindegyik az ottani hatalom hangos kritikusa, nagy megfejtések valószínűleg akkor sem lesznek az ügyben, ha a thaiföldi kormány hivatalosan még nem reagált a bejelentésekre. A gyártó állítólag egy külön pontrendszerben értékeli az egyes országokat, mielőtt eladná nekik a Pegasust, és ezt a 20 pontos határ alatt nem is teszi meg. Összehasonlításképpen, a rendszerben Szaúd-Arábia például 30 pontot ért el a vállalat szerint.

A Citizen Lab az iLaw-tól fügetlen vizsgálata ugyancsak megpróbálta feltárni az áldozatok telefonjaiban hagyott digitális nyomokat, és már 2014 májusából származó jeleit is felfedezett a Pegasus thaiföldi használatának. A hírügynökség a Citizen Lab egyik kutatóját idézi, aki szerint már most is több tucatnyi ember célponttá válását igazolták egy meghatározott időkereten belül, de az elmúlt évtizedben a kémprogramról gyűjtött tapasztalatai alapján teljesen biztos benne, hogy ez legjobb esetben is csak a jéghegy csúcsa.

A Thaiföldön jelenleg jelenleg regnáló kormányzat még 2019-ben, demokratikus választásokon vette át a hatalmat, de sok tagja kötődik ahhoz a katonai juntához, amelyik nem sokkal korábban, 2014-ben eltávolította az előzőleg megválasztott kormányt. Ezt sokezres utcai tiltakozások követték, az interneten pedig megjelentek a tabudöntögető, a királyi családon gúnyolódó tartalmak is. A hatóságok sok embert őrizetbe is vettek lázadás, felségsértés és a feltűnően lazán megfogalmazott, számítógépes bűncselekményekről szóló törvény alapján.

Biztonság

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.