Az AWS is feltette a régi lemezt: ha minden vállalati folyamat a felhőben fut, a dolgozónak minek kellene bármi egy asztali jelfogón kívül?
Hirdetés
 

Vékonyklienst mutatott be az Amazon Web Services (AWS). A WorkSpaces Thin Client nem teljesen új fejlesztés. Az alapot az Amazon streamingeszköze, a Fire TV Cube adja. Ezt alakították át úgy, hogy képes legyen kiszolgálni az AWS desktop-as-a-service szolgáltatásának igényeit.

Arm, Android, egyszerűség, olcsóság

A hardver egy az egyben Fire TV Cube: nyolcmagos Arm-alapú Amlogic POP1-G SoC hajtja, ami mellé 2 gigabájt LPDDR4 RAM került. Van benne értelemszerűen 10/100 Ethernet, de csatlakozó csak a legszükségesebb: USB-A 2.0, HDMI 2.1, minden másra ott a Bluetooth. Mindez 195 dollár (kevesebb mint 70 ezer forint), sokkal olcsóbb, mintha valaki vesz egy olcsó laptopot és hozzá egy operációs rendszert, írja Jeff Barr, az AWS evangelistája a vállalati blogban. Viszont: ha valakinek több csatlakozóra lenne szüksége, akkor plusz 85 dollárért (kb. 30 ezer forint) vehet egy hubot, amivel kap még egy HDMI-t és négy USB-portot. A kocka vékonykliens operációs rendszere – ahogy a streaming eszközé is – az Android egy módosított változata.

De akkor hol a különbség a Fire TV Cube-hoz képest? Az egyedi firmware-ben. Vállalati környezetben ugyanis egyetlen feladata van a firmware-nek: biztonságos kapcsolatot kell biztosítani a vékonykliens és az AWS-ben futó desktop között. A készülék olyannyira belesimul a felhős ajánlatokba, hogy az Amazon Business házhoz is szállítja, árát pedig az ügyfél AWS-számlájához csapják.

A WorkSpaces Thin Clientnél egyébként a legfontosabb szempont az olcsóság volt (alacsony ár és karbantartási költség) – ezért is használták fel Fire TV Cube-ot alapként, ahhoz ugyanis már a gyártókapacitások is kiépültek.

A vékonykliens egyelőre csak néhány AWS-szolgáltatással működik együtt, pl. streamelt virtuális desktopot és browser-as-a-service-t kínál. A telepítése állítólag öt perc, mert még a felhasználó hitelesítő adatait és jogosultságait is beállítják az eszköz kiküldése előtt. A vállalat távlati terve, hogy más virutális desktop szolgáltatások támogatására is alkalmassá teszi a vékonykliensét.

A készülék egyelőre csak USA-ban érhető el. De jövő év elejétől Európában is a kínálat része lesz.

A felhő sem hozta el a vékonykliensek aranykorát

Amikor a 2010-es években berobbant a felhős piac, a piackutatók azt jósolták, hogy végre megtalálja a helyét a vékonykliens a vállalatok IT-infrastruktúrájában. Ez a jóslat azonban nem vált be, sőt az évtized közepére jelentősen csökkent a kereslet.

A piackutatók évről évre rendre megírják, hogy a vékonykliens-piac kilátásai pozitívak. Indoklásuk logikus: a vállalatoknál a nagy monolit rendszerek helyét átveszik a webes üzleti appok, így az alkalmazottaknak csupán egy böngészőre van szükségük a munkához. Ehhez képest 2022-ben a globális piacot mindösszesen 1,5-1,6 milliárd dollárra becsülték. A vezető szálltók (pl. HP, Dell, Fujitsu) bevételeinek töredéke származik a vékonyklienseikből. De természetesen a piacelemzők továbbra is a kereslet növekedését jósolják.

Az AWS stratégiáján érezhető: mintha a cég tanult volna a piac korábbi reakcióiból. A WorkSpaces Thin Clienttel olyan ügyfelekre lőnek, melyeknél felhasználók nagy tömege ül képernyő (és nem számítógép!) előtt, és nagy a fluktuáció. Tipikusan ilyenek például a call centerek. Az AWS egy felmérése szerint ezeknek a cégeknek a tapasztalata az, hogy ha távmunkásaiknak laptopot adnak, a gépek több mint kétharmadát soha nem látják viszont. A vékonykliens viszont a mögöttes felhőszolgáltatás nélkül semmit sem ér, olcsóbb, mint egy laptop, és adatot sem képes tárolni.

(Nyitókép: Amazon)

Cloud & big data

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.