Az algoritmus a rendelkezésre álló darabok és a leküzdendő felszín függvényében alakítja ki az ideális formát.

Egy biztos, Hol tart már a tudomány?!-témában stabilan szállítják az anyagokat az MIT tudósai. A híres amerikai műszaki egyetem nevét ezúttal egy bármilyen terephez alkalmazkodni képes, saját magát összelegózó algoritmus miatt lehet emlegetni.    

High-tech Pom Pom

Az egyetemi kutatócsoport RoboGrammar elnevezésű kísérleti rendszerének meglehetősen bonyulult feladatot kell megoldania. Néhány rendelkezésre álló alapvető építőelemből (henger, kerék, csuklók) egy olyan felépítést kell kitalálnia, ami egy adott terepen a lehető leghatékonyabb előrehaladást biztosítja. Mindezzel azért foglalkoznak a szakemberek, mert meglátásuk szerint jelenleg túlságosan hasonló dizájnnal készülnek az önálló mozgásra képes robotok. A rugalmas tervezés viszont segíthet ezeknek a gépeknek a funkció szerinti tökéletesítésében.
 

 

A jellemzően emberi testet, vagy állatokat formázó gépek helyett itt az algoritmus dönti el, hol és minek kell lennie ahhoz, hogy egy speciális feladatot a lehető legjobban végezzen el a robot. Ettől függetlenül persze kiderült, hogy a természet messze az egyik legkiválóbb tervező. A sok oldalazó mozgást igénylő alagútban például egy krokodilra emlékeztető forma tudott leginkább érvényesülni, míg a befagyott tó felszínén egy olyan szerkezett haladt a leggyorsabban, amelyik kísértetiesen hasonlított egy fókára.

A kutatás egyébként még mindig csak a kezdeti fázisában tart. Jelenleg elég sok emberi segítség kell még ahhoz, hogy az algoritmus által megálmodott szerkezetből valódi, működőképes robot váljon. Pontosan ez lesz a csoport következő lépése, hiszen ellenőrizni akarják, hogy a digitális tervezőasztalon elkészült modellek valóban optimálisak arra, amire az algoritmus szánta őket.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.