A dél-koreaiak hajlandóak lennének saját fejlesztésű Exynos mobilprocesszoraikat értékesíteni a kínai gyártónak, így az megkerülhetné az amerikai techtranszfer-tilalmat.

Egy hete számoltunk be arról, hogy Kína egyik legnagyobb mobilgyártóját lényegében lebénította a nemrégiben újra életbe lépő amerikai exporttilalom. Keresik a megoldást – írtuk akkor. Úgy tűnik, hogy mostanra meg is találták.

Előbb-utóbb mindig kiborul a bili

Az embargót kiváltó ügy még 2012-re nyúlik vissza. Akkor kezdtek a tengerentúli szervek vizsgálódni, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy a kínai szállító fedőcégek segítségével több millió dollár értékű beszállítói szerződéseket kötött amerikai nagyvállalatokkal, hogy azok termékeit eljuttassák Irán legnagyobb mobilszolgáltatójának, illetve az azt irányító konzorcium egyik tagjának.

Az évek során kiderült, hogy a ZTE mintegy 32 millió dollár értékben szállított mobil rendszereket Iránba, ráadásul közel háromszáz telefonszállítmány pedig Észak-Koreában landolt. Az érintett rezsimek mind embargó alatt állnak, így számukra nem lehetne amerikai technológiát szállítani.

A vállalat végül elismerte a törvénysértést, de sok jel mutat arra, hogy az ügyről széles körben tudtak a felső vezetés körében, és cégen belül igyekeztek eltüntetni a terhelő bizonyítékokat, leveleket. A kínaiak azt is állították, hogy az érintett munkatársaktól mind egy szálig megszabadultak, ám az amerikaiak szerint ez sem valósult meg maradéktalanul.

A ZTE márciusban mindezekért történelmi léptékű, 1,2 milliárd dollárra rúgó büntetést kapott, de ahogy az mostanra világossá vált, "csak" ennyivel nem fogja megúszni a cég. Áprilisban életbe lépett ellene az exporttilalom, ami többek között az Intel és a Qualcomm megoldásaira is vonatkozik. Ezek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy a kínaiak folytatni tudják termékeik gyártását.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy másik szálon is összetűzésbe került a cég az amerikaiakkal. Februárban Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatója azzal a figyelmeztetéssel állt az amerikai Szenátusi Hírszerző Bizottság (Senate Intelligence Committee) elé, hogy a kínai cég termékei potenciális veszélyt jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. Ezzel kapcsolatban azonban a Kongresszus a minap további tisztázást kért, és felszólította a Belbiztonsági Minisztériumot arra, hogy mutassa be az összes, vonatkozó bizonyítékát.

Trump segítéségre nem érdemes várni

A Samsung lehet a kulcsa az exporttilalom feloldásának. A dél-koreai vállalat ugyanis párbeszédbe kezdett több gyártóval – beleértve a ZTE-t – a saját fejlesztésű Exynos mobilprocesszorainak értékesítési lehetőségeiről. A vállalat jó ideje használja már ezeket a lapkákat a csúcskategóriának szánt okostelefonjaiban: Európában rendre ezzel az alkatrésszel kerülnek forgalomba a Galaxy S modellek.

A legújabb, Exynos 7-es sorozatba tartozó 9610 processzor 10 nanométeres FinFET gyártási eljárással készül. Négy ARM Cortex-A73 magja 2,3 GHz-es órajelen működik, további négy, az alacsony fogyasztást elősegítő Cortex-A53 magja pedig 1,6 GHz-es frekvenciát használ. A CPU-t kifejezetten a csúcskategóriás mobilalkalmazások kiszolgálására fejlesztette ki a Samsung, figyelembe véve a mélytanuló képfeldolgozási igényeket. Alkalmazásával szuperlassú felvételek is készülhetnek, mivel akár 480 képkocka feldolgozásával is megbirkózik egy másodperc alatt.

Több legyet üthet egy csapásra a Samsung, ha meg tud állapodni a kínai gyártókkal. Piacot szerezhetne processzorainak, amivel ráadásul az amerikai Qualcomm pozícióját gyengítheti. Utóbbit sokan nem kedvelik monopolisztikus törekvései miatt. Nem csak Európában, hanem Kínában és Dél-Koreában is súlyos összegek cserélnek gazdát, így az amerikaiaknak az Exynos lapkák előretörése kifejezetten hátrányos esemény lenne.

A ZTE ügyét egyébként öt napja az amerikai elnök is felemlegette. Donald Trump ugyanis twittelt egy, akár támogatónak is felfogható üzenetet a kínai vállalattal kapcsolatban. Szerdán azonban tiszta (tisztább) vizet öntött a pohárba a fejlett világ legfurcsább vezetője. A Washington Postot és a CNN-t hibáztatva közölte, hogy a fasorban sincsen a ZTE kimentése, mivel az egy nagyobb megállapodás részét képezi, amiben pedig nem történt előrelépés. Ezt követően a kínai-amerikai kereskedelmi deficiten rugózott egy sort, összességében konkrétumok nélkül hagyva kirohanását.

Hosszú távú tervek már vannak

Trumpban tehát nem reménykedhet a kínai gyártó, és a Samsungnál sem eszik forrón a kását. A dél-koreaiak közlése szerint még nem állapodtak meg a ZTE-vel. Inyup Kang, a Samsung csipfejlesztő részlegének vezetője (aki korábban egyébként a Qualcomm vezetésében dolgozott) megjegyezte, hogy az Exynos csipek vevőköre nagy valószínűséggel új ügyféllel gyarapszik majd – 2019 első felében.

A fentiek alapján, ha meg is állapodik a két vállalat egymással, az rövid távon nem segíti a ZTE-t. Azaz, ha csak nem történik valami csoda, a kínai vállalat egy időre kénytelen lemondani az amerikai piacról és az amerikai fejlesztésű technológiák használatáról is.

Mobilitás

Bedőlt az Essential Phone projekt

Az Android alkotójának új cége eladósorba került.
 
Hirdetés

10 gigabites NAS-ok a QNAP-től

A QNAP 10 gigabites Ethernet csatlakozást támogató vadonatúj termékei megoldják a lassú hálózati kiszolgálás problémáját, és extra védelmi rétegekkel vértezik fel az adatkezelési feladatokat.

Időnként nem árt kiértékelni: még mindig hatékonyan szolgálják az üzleti érdekeinket az igénybe vett felhőszolgáltatások, vagy szükség szükség lenne egy kis finomhangolásra?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Miért nehéz munkaerőt találni az adatközpontokba?

Kevés a magasan képzett, szabad munkaerő; és más tényezők is megnehezítik a megfelelő létszámú szakembergárda alkalmazását.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.