A Bill és Melinda Gates Alapítvány sokéves terve, hogy egészségügyi szempontból biztonságos illemhelyek létesüljenek az elmaradott térségekben.

A Samsung Electronics ma közétett tájékoztatása szerint a cég a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal együttműködve kifejlesztett egy új WC-t, amely újrahasznosítja és biztonságosan ártalmatlanítja az emberi hulladékot. A dél-koreai technológiai óriás ezzel tevékeny részévé válik az alapítvány által még 2011-ben indított Reinvent the Toilet Challenge nevű projektnek. Utóbbi célja olyan költséghatékony vécék kifejlesztése, amelyek szennyvíztisztító rendszerek nélkül képesek kezelni az emberi salakanyagot.

A beszámoló alapján a vállalat kutatási részlege, a Samsung Advanced Institute of Technology 2019 óta dolgozott együtt a Microsoft társalapítója és egykori felesége által életre hívott, a társadalmi, ökológiai problémák enyhítésére fókuszáló jótékonysági szervezettel.

A Samsung által gyártott illemhely prototípusa már át is esett az első teszteken. A cég szerint a háztartási használatra szánt WC megfelel az alapítvány teljesítménykövetelményeinek. Többek között hőkezelési és biofeldolgozási technológiákkal rendelkezik, amelyek elpusztítják az emberi hulladékból származó kórokozókat, a kibocsátott anyag pedig biztonságos a környezetre.

A kezelt víz teljes mértékben újrahasznosítható, míg a szilárd hulladékot megszárítják és hamuvá égetik, a folyékony hulladékot pedig megtisztítják - közölte a Samsung. A vállalat hozzátette, hogy a tervek szerint a WC-vel kapcsolatos szabadalmak licenceit a kereskedelmi forgalomba hozatal során ingyenesen felajánlja a fejlődő országoknak. További közös feladatként a felek együtt kutatják fel a technológia kereskedelmi forgalomba hozatalában fantáziát látó ipari partnereket.

Mosolyoffenzíva

A dél-koreai nagyvállalat hivatalos kommunikációjában nagy hangsúlyt kap Li Jedzsong (Lee Yae-jong). Az ugyan csak alelnöki pozícióban lévő Li valójában azóta a cég első számú embere, hogy apja, a Samsungot az elektronikai szektorban is nagyhatalommá növesztő Li Künhi (ííLee Kun-hee) 2014-ben szívrohamot kapott (2020 októberében pedig elhunyt).

Li augusztus közepén személyesen találkozott Bill Gatesszel (képünkön), hogy megvitassák a közös munka fejleményeit, illetve áttekintsék a globális társadalmi kihívásokra adható válaszokat. A közlemény szerint a találkozó során Gates megosztotta az alapítvány filantróp jövőképét és folyamatban lévő kezdeményezéseit, az alelnök pedig kifejezte elkötelezettségét, hogy az emberiség előtt álló kihívások kezeléséhez a Samsung saját technológiáinak bevetésével járuljon hozzá.

Az alelnök aktív társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos elköteleződésének hangsúlyozása különösen fontos a cégnek, hiszen az örökös éppen most kapott elnöki kegyelmet, ami a múltban elkövetett különböző gazdasági bűncselekmények következményeit teszi zárójelbe. Li minderről már szabad lábon értesülhetett, miután 18 hónapot töltött börtönben vesztegetési vádak kapcsán.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.