Lehet, hogy véletlen egybeesésről van szó, de miután kiderült, hogy a pornóoldalak inkognitó módban is követik a felhasználóikat, adataikat pedig eladják, a Google szigorít a Chrome inkognitó módján.

Nem volt újdonság, hiszen évek óta írnak róla híroldalakon, szaklapokban, hogy a Google Chrome inkognitó módban is pontosan leköveti, hogy merre járunk a neten. Azt ugyanis nem is ígérte, hogy nem teszi.

Csupán annyit ígér, hogy a Chrome nem menti
– a böngészési előzményeket,
– a cookie-kat és a webhelyadatokat,
– az űrlapokon megadott adatokat,

Tevékenységünk pedig nem a Google számára lesz láthatatlan, hanem csak
– a meglátogatott webhelyeknek
– a munkaadónknak vagy iskolánknak
– és az internetszolgáltatónknak.

Aztán mostanra az is kiderült, hogy még ez sem igaz, mert például a pornóoldalak nagyon is tudták követni, hogy ki merre kalandozik, és egész szép kis profilokat tudtak összerakni a felhasználóik szexuális preferenciáiról. Egy a közelmúltban publikált tanulmány szerint azonban nem csak felhasználták, hanem 93 százalékuk el is adta az adatokat harmadik félnek. És nem csak a felnőtt iparágban mozgolódó cégeknek, hanem olyan vállalatoknak is, mint az Oracle, a Facebook vagy a Cloudflare.

A Google most úgy döntött (azt nem tudni, hogy a tanulmány hatására-e, meglehet az egybeesés puszta véletlen), hogy eltávolít a böngészőből egy olyan módszert, amivel a webhelyek azonosíthatják a látogatóikat. A változás a böngésző július végén megjelenő 76-os kiadásától lesz éles.

Bezárnak egy kiskaput

A cél eléréséhez mindössze annyi kellett, hogy módosították a FileSystem API viselkedését. Ez az API inkognitó módban le van tiltva, hogy az így megnyitott webhely ne követhesse a felhasználót. A webhelyek azonban megnézhetik a FileSystem API elérhetőségét, és ha hibaüzenetet kapnak, akkor azt úgy azonosítják, hogy a felhasználó inkognitó módban van, és más felhasználói élményt nyújthatnak.

A Google elismeri, hogy az ellenőrzés letiltásával nem csak a felnőtt tartalmak szolgáltatóit hozzák nehezebb helyzetbe, hanem sok más olyan oldalt is, amely például időszakonként bizonyos mennyiségű tartalmat tesz hozzáférhetővé minden felhasználónak. Ugyanis ezek az oldalak is ezt a módszert használták arra, hogy számontartsák: a felhasználó kifutott-e a szabadon hozzáférhető keretéből.

Számukra a Google azt javasolja, hogy csökkentés azoknak a tartalmaknak a mennyiségét, amihez a felhasználó regisztráció/bejelentkezés/előfizetés nélkül hozzájut, vagy vezessenek be ingyenes regisztrációt. A Google elismeri, hogy az a gyors váltás negatívan hathat egyes tartalomszolgáltatókra, de az, hogy az inkognitó módban is lehet követni felhasználókat, nem egyeztethető össze a szolgáltatás nagyon is helyeselhető céljával.

A Google ezzel párhuzamosan egyébként azt is bejelentette, hogy hibakereső programjában izmosan megemeli mind a Chrome, mind a ChromeOS sebezhetőségeiért fizetett jutalmakat.

Biztonság

355 milliárd dollárt költ fejlesztésre a Samsung

A dél-koreai vállalat öt év alatt tervezi a hatalmas összeg elköltését, amelynek két fókuszpontja a csipgyártás és a biofarmácia.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.