Négy évvel a hatályba lépése után. Az adatvédelmi rendelet ugyanis csak a magáncégek adatkezelését tudja szabályozni. Azt sem tökéletesen.

Az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová több fórumon is felvette, hogy az Uniónak tovább kellene fejlesztenie a GDPR-t, a 2018-ban élesített általános adatvédelmi rendeletet. Az alelnök szerint a rendelet célzott fejlesztésére lenne szükség, mivel az olyan kémprogramok megjelenése, mint a Pegasus, újraértelmezte az adatvédelem helyzetét, írta a Bloomberg.

A héten a tagállamok adatvédelmi hatóságai képviselőinek is beszélt erről a lehetőségről. A Bloomberg szerint az alelnök kritikusnak minősítette a mostani időszakot. Szerinte ha a tagállamok hatóságai együttesen nem tudják megmutatni, hogy a GDPR jelen formájában hatékony, és megfelel céljának, akkor elkerülhetetlen a módosítás.

A lengyel Wojciech Wiewiórowsk által irányított EU-s adatvédelmi biztosság hónapok óta foglalkozik a Pegasus-üggyel. A biztos már februárban kiadott egy állásfoglalást, amelyben a hasonló megfigyelési eszközök veszélyeire figyelmeztet. Áprilisban megkezdte a működését az Európai Parlamet Pegasus-bizottsága, amely többek között a magyar felhasználást is vizsgálná (a Pegasus-üggyel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja).

Annak azonban, hogy a bizottság munkájának bármi hatása lenne, egyelőre erősen kétséges. A napokban Jourová a spanyol parlament igazságügyi bizottsága előtt arról beszélt, hogy az EB valójában csak a magáncégek kémprogramhasználatát tudja felügyelni. Az állami felhasználások törvényességéről csak a tagállamok illetékes hatóságai hivatottak dönteni.

A bigtech-para sem múlt el

Az átalakítást azonban más ügyek is szükségessé tehetik. A tagállamok között jó ideje tart a huzavona, hogy melyik hatóság vizsgálja a globális technológiai cégek adatkezelési gyakorlatát. A legutóbbi álláspont szerint a származási ország elvét kellene követni. Ennek értelmében például Írország felelne azért, hogy az Apple, az Alphabet (Google), a Meta (Facebook) és Microsoft az uniós jogrenddel összhangban működjenek az EU tagállamaiban, míg az Amazon tevékenységét Luxemburgnak kellene felügyelnie.

Az egyes tagállami hatóságok azonban attól félnek, hogy a jelentősebb ügyeket az ír és a luxemburgi kollégák nem vagy csak értelmezhetetlenül hosszú átfutással lesznek képes uniós szinten kivizsgálni.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.