Négy évvel a hatályba lépése után. Az adatvédelmi rendelet ugyanis csak a magáncégek adatkezelését tudja szabályozni. Azt sem tökéletesen.

Az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová több fórumon is felvette, hogy az Uniónak tovább kellene fejlesztenie a GDPR-t, a 2018-ban élesített általános adatvédelmi rendeletet. Az alelnök szerint a rendelet célzott fejlesztésére lenne szükség, mivel az olyan kémprogramok megjelenése, mint a Pegasus, újraértelmezte az adatvédelem helyzetét, írta a Bloomberg.

A héten a tagállamok adatvédelmi hatóságai képviselőinek is beszélt erről a lehetőségről. A Bloomberg szerint az alelnök kritikusnak minősítette a mostani időszakot. Szerinte ha a tagállamok hatóságai együttesen nem tudják megmutatni, hogy a GDPR jelen formájában hatékony, és megfelel céljának, akkor elkerülhetetlen a módosítás.

A lengyel Wojciech Wiewiórowsk által irányított EU-s adatvédelmi biztosság hónapok óta foglalkozik a Pegasus-üggyel. A biztos már februárban kiadott egy állásfoglalást, amelyben a hasonló megfigyelési eszközök veszélyeire figyelmeztet. Áprilisban megkezdte a működését az Európai Parlamet Pegasus-bizottsága, amely többek között a magyar felhasználást is vizsgálná (a Pegasus-üggyel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja).

Annak azonban, hogy a bizottság munkájának bármi hatása lenne, egyelőre erősen kétséges. A napokban Jourová a spanyol parlament igazságügyi bizottsága előtt arról beszélt, hogy az EB valójában csak a magáncégek kémprogramhasználatát tudja felügyelni. Az állami felhasználások törvényességéről csak a tagállamok illetékes hatóságai hivatottak dönteni.

A bigtech-para sem múlt el

Az átalakítást azonban más ügyek is szükségessé tehetik. A tagállamok között jó ideje tart a huzavona, hogy melyik hatóság vizsgálja a globális technológiai cégek adatkezelési gyakorlatát. A legutóbbi álláspont szerint a származási ország elvét kellene követni. Ennek értelmében például Írország felelne azért, hogy az Apple, az Alphabet (Google), a Meta (Facebook) és Microsoft az uniós jogrenddel összhangban működjenek az EU tagállamaiban, míg az Amazon tevékenységét Luxemburgnak kellene felügyelnie.

Az egyes tagállami hatóságok azonban attól félnek, hogy a jelentősebb ügyeket az ír és a luxemburgi kollégák nem vagy csak értelmezhetetlenül hosszú átfutással lesznek képes uniós szinten kivizsgálni.

Piaci hírek

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.