Négy évvel a hatályba lépése után. Az adatvédelmi rendelet ugyanis csak a magáncégek adatkezelését tudja szabályozni. Azt sem tökéletesen.

Az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová több fórumon is felvette, hogy az Uniónak tovább kellene fejlesztenie a GDPR-t, a 2018-ban élesített általános adatvédelmi rendeletet. Az alelnök szerint a rendelet célzott fejlesztésére lenne szükség, mivel az olyan kémprogramok megjelenése, mint a Pegasus, újraértelmezte az adatvédelem helyzetét, írta a Bloomberg.

A héten a tagállamok adatvédelmi hatóságai képviselőinek is beszélt erről a lehetőségről. A Bloomberg szerint az alelnök kritikusnak minősítette a mostani időszakot. Szerinte ha a tagállamok hatóságai együttesen nem tudják megmutatni, hogy a GDPR jelen formájában hatékony, és megfelel céljának, akkor elkerülhetetlen a módosítás.

A lengyel Wojciech Wiewiórowsk által irányított EU-s adatvédelmi biztosság hónapok óta foglalkozik a Pegasus-üggyel. A biztos már februárban kiadott egy állásfoglalást, amelyben a hasonló megfigyelési eszközök veszélyeire figyelmeztet. Áprilisban megkezdte a működését az Európai Parlamet Pegasus-bizottsága, amely többek között a magyar felhasználást is vizsgálná (a Pegasus-üggyel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja).

Annak azonban, hogy a bizottság munkájának bármi hatása lenne, egyelőre erősen kétséges. A napokban Jourová a spanyol parlament igazságügyi bizottsága előtt arról beszélt, hogy az EB valójában csak a magáncégek kémprogramhasználatát tudja felügyelni. Az állami felhasználások törvényességéről csak a tagállamok illetékes hatóságai hivatottak dönteni.

A bigtech-para sem múlt el

Az átalakítást azonban más ügyek is szükségessé tehetik. A tagállamok között jó ideje tart a huzavona, hogy melyik hatóság vizsgálja a globális technológiai cégek adatkezelési gyakorlatát. A legutóbbi álláspont szerint a származási ország elvét kellene követni. Ennek értelmében például Írország felelne azért, hogy az Apple, az Alphabet (Google), a Meta (Facebook) és Microsoft az uniós jogrenddel összhangban működjenek az EU tagállamaiban, míg az Amazon tevékenységét Luxemburgnak kellene felügyelnie.

Az egyes tagállami hatóságok azonban attól félnek, hogy a jelentősebb ügyeket az ír és a luxemburgi kollégák nem vagy csak értelmezhetetlenül hosszú átfutással lesznek képes uniós szinten kivizsgálni.

Piaci hírek

Tesz a politikára az X

Egy félmilliárdos közösségi platform esetében aggasztó, ha nem erősíti, hanem éppen ellenkezőleg, gyengíti a politikai tartalmú álhírek elleni védőhálót. Az EU fenyeget, a népszavazásra készülő ausztrálok aggódnak.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.