Egy dél-koreai kormányzati jelentés szerint északi szomszéduk évente több százmillió dollárnyi devizához jut azzal, hogy szoftvermérnökei hamis papírokkal vállalnak távmunkás megbízásokat külföldi cégeknek.

A szigorú nemzetközi szankciók alatt álló, szűkös erőforrásokkal rendelkező Észak-Korea számára nem könnyű feladat előteremteni többek között az erőltetett menetben végrehajtott rakétaprogramhoz kapcsolódó költségeket. Egy friss dél-koreai kormányzati jelentés arra jutott, hogy mindezt a kommunista rezsim állami alkalmazásban álló bérprogramozókkal oldja meg, akik hamis papírokkal árulják képességeiket a nemzetközi fórumokon. Becslések szerint csak ezzel a trükkel évente több százmillió dollárral gazdagodik Phenjan.

A jelentés szerint az észak-koreai programozók online munkaerő-közvetítő platformokon keresztül szabadúszó munkavállalóként igyekeznek megbízásokat szerezni észak-amerikai, európai és kelet-ázsiai vállalatoktól. A munkák jellege meglehetősen széles spektrumot fed le, a játékfejlesztéstől a kriptovalutákkal kapcsolatos feladatokig bármire vállalkoznak a rezsim kódolói.

Dél-Korea úgy tudja, a dollárkeresetre vezényelt szoftvermérnökök száma több ezerre tehető, akiket központilag csopportokba osztottak és egy helyen laknak. Ezek az emberek jellemzően a párt valamelyik szervezetének vagy minisztériumának állományába tartoznak.

A nemzetközi szankciók miatt mindezt nyilvánosan nem végezhetnék az észak-koreaiak, ám a párt megfelelő (ejtsd: hamis) papírokkal is ellátja a csoportot. A dél-korai kormányzat ezért arra hívja fel a potenciális érintettek figyelmét, hogy nagyon alaposan nézzék át az esetlegesen gyanús jelentkezők okmányait, és különösen legyenek résen akkor, ha a munkavállaló a videós interjúztatás helyett a telefonhívást, vagy a szöveges kommunikációt erőltetné. 

Észak-Korea idén már több mint 50 rakétáindítást hajtott végre. Ilyen sok fellövést korábban sosem jegyeztek fel, ám a intenzív fejlesztések rengeteg erőforrást igényelnek. A Nikkei beszámolója ezzel kapcsolatban felidéz egy szintén dél-koreából származó szakértői becslést, miszerint csak júniusig bezárólag 650 millió dollárt emésztett fel a rakétaprogram. A számla év végére pedig vélhetően meghaladja majd az 1 milliárd dollárt.

Máshol és máshogy is keresgélnek

Mindezt a temérdek pénzt azonban nem csupán a fenti módszerrel igyekszik előteremteni a világ legelszigeteltebb országa. Hosszú évek óta bevett gyakorlat Phenjanban, hogy kibertámadásokból szerzett pénzekkel egészíti ki költségvetését. 2021-ben például becslések szerint legalább 400 millió dollárnak megfelelő kriptovalutát nyúltak le észak-koreai hekkerek. A számláló pedig idén is hevesen pöröghet, hiszen alig néhány hete számoltunk be arról a biztonsági jelentésről, miszerint a Phenjanhoz köthető  kiberkommandók különösen nagy aktivitást mutatnak a világ számos pontján, köztök Európa több országában is.

Ráadásul a távmunka elterjedését a rezsim nem kizárólag úgy próbálja kihasználni, hogy illegálisan dolgoztatja programozóit külföldön. A LinkedIn-en idén elburjánzó kamu profilok mutattak rá arra a veszélyre, hogy a magukat másnak kiadó észak-koreaiak olyan állásokra pályáznak, ahol értékes információkat, későbbi támadásokhoz felhasználható adatokat tudnak kinyerni az óvatlan szervezetek rendszeréből.

Piaci hírek

Egyre nyomorultabb képet mutat az úttörő európai MI-szabályozás

Nem úgy tűnik, hogy az uniós intézmények még az év vége előtt megállapodnak a legfontosabb kérdésekben, később pedig fokozatosan megbénulnak majd a jövő májusi választásokig.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.