A felvásárolt Radoop a Dmlab spin-off vállalkozásaként indult 2011-ben. Tavaly 11 milliós árbevétele volt a KIM oldalán közzétett elektronikus beszámoló szerint.
Hirdetés
 

Magyar big data startupot vásárolt fel a német RapidMiner. A Radoop Kft.-t 2011-ben alapították. A cég a Dmlab spin-off cégeként indult. A cégalapítók – Gáspár-Papanek Csaba, Hellinger Péter, Nagy István, az ügyvezetői feladatokat ellátó Prekopcsák Zoltán és Szatmári Zoltán – közül hárman is a BME oktatói.

Új terület új megközelítésben

Amikor a céget megalapították, a fő cél az volt, hogy olyan eszközt alkossanak, amely a big data elemzéseket ugyanolyan egyszerűvé tegye, mint amit a grafikus adatelemző szoftverektől megszokhattunk – írta blogjában az egyik alapító, Gáspár-Papanek Csaba, aki arról is ír, hogy a RapidMiner grafikus felületével integrált elosztott adatelemzési megoldásuk az elmúlt években jelentős nemzetközi sajtóvisszhangot is kapott. Olyan ügyfeleket szereztek, mint a Schneider Electric, a Prezi, a Ustream vagy a Fractal Analytics.

A Radoop csapata, amely a jövőben a RapidMiner big data divízójaként működik, továbbra is Budapesten dolgozik, és mint Gáspár-Papanek írja, a következő években ez a cég egy dinamikusan bővülő big data kutató és fejlesztő központtá válik, ami létszámbővülést is jelent. A fejlesztés mellett tanácsadással is foglalkozó divízió élére a Radoop eddigi vezetője, Prekopcsák Zoltán kerül.

Innovatív környezetbe kerülnek

A felvásárló RapidMiner annak ellenére, hogy kis szereplője az üzleti analitikai megoldások piacának, egyre ismertebb név. A céget 2001-ben még YALE (Yet Another Learning Environment) néven alapították a Radoophoz hasonlóan erős egyetemi háttérrel. A cég technológiáiban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy ma már jelentős nagyvállalatok alkalmazzák megoldásait. Ügyfelei között van többe között a GfK, a Lufthansa, a PayPal, a Pepsi, a Sanofi, a Siemens, a Telenor és a Volkswagen is.

Az eredményességet a bevételei is igazolják, a RapidMiner 2011. óta megötszöröződtek a bevételek. Az összes élesben futó alkalmazások számát a cég 38 ezer körülire becsülik, és mintegy 250 ezer felhasználóval számolnak. Tavaly ősszel 5 millió dollár tőkét vontak be a további terjeszkedés elősegítésére. A cég központját akkor Bostonba költöztették, és akkor is kapta meg jelenlegi nevét (korábban Rapid-I néven futott). A jelenlegi szervezet 70 fős. Az USA-ban, Angliában és Németországban van irodájuk.

A Gartner, amely idén önállóan is vizsgálta a fejlett adatbányászati eszközök szállítóit, a RapidMinert a Magic Quadrant for Advanced Analytics Platformsban szereplő 16 cég között a vezetők (leaders) közé sorolta olyan cégek társaságában, mint a SAS vagy az IBM.

A tranzakcióban érintett cégek pénzügyi adatai és a tranzakció értéke nem nyilvánosak. A Radoop törzstőkéje 6 millió forint, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium oldalán található elektronikus beszámoló szerint a cég tavalyi bevétele mintegy 11 millió forint volt. A cég jelenleg tíz alkalmazottal dolgozik, amit a tervek szerint egy-két éven belül megdupláznának.

A felvásárlással a RapidMiner egyrészt olyan fontos partnerekre tett szert, mint a két legnépszerűbb Hadoop platform fejlesztője: a Cloudera és a Hortonworks, másrészt mintegy 20 új vállalattal bővül az ügyfékköre.

A mostani felvásárlás, illetve magának a RapidMinernek a sikere is mutatja, hogy a big data olyan terület, amelyen az innovatív startupoknak igencsak van keresnivalójuk, még akár a nagy BI-szállítókkal is fel tudják venni a versenyt.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.