A felvásárolt Radoop a Dmlab spin-off vállalkozásaként indult 2011-ben. Tavaly 11 milliós árbevétele volt a KIM oldalán közzétett elektronikus beszámoló szerint.

Magyar big data startupot vásárolt fel a német RapidMiner. A Radoop Kft.-t 2011-ben alapították. A cég a Dmlab spin-off cégeként indult. A cégalapítók – Gáspár-Papanek Csaba, Hellinger Péter, Nagy István, az ügyvezetői feladatokat ellátó Prekopcsák Zoltán és Szatmári Zoltán – közül hárman is a BME oktatói.

Új terület új megközelítésben

Amikor a céget megalapították, a fő cél az volt, hogy olyan eszközt alkossanak, amely a big data elemzéseket ugyanolyan egyszerűvé tegye, mint amit a grafikus adatelemző szoftverektől megszokhattunk – írta blogjában az egyik alapító, Gáspár-Papanek Csaba, aki arról is ír, hogy a RapidMiner grafikus felületével integrált elosztott adatelemzési megoldásuk az elmúlt években jelentős nemzetközi sajtóvisszhangot is kapott. Olyan ügyfeleket szereztek, mint a Schneider Electric, a Prezi, a Ustream vagy a Fractal Analytics.

A Radoop csapata, amely a jövőben a RapidMiner big data divízójaként működik, továbbra is Budapesten dolgozik, és mint Gáspár-Papanek írja, a következő években ez a cég egy dinamikusan bővülő big data kutató és fejlesztő központtá válik, ami létszámbővülést is jelent. A fejlesztés mellett tanácsadással is foglalkozó divízió élére a Radoop eddigi vezetője, Prekopcsák Zoltán kerül.

Innovatív környezetbe kerülnek

A felvásárló RapidMiner annak ellenére, hogy kis szereplője az üzleti analitikai megoldások piacának, egyre ismertebb név. A céget 2001-ben még YALE (Yet Another Learning Environment) néven alapították a Radoophoz hasonlóan erős egyetemi háttérrel. A cég technológiáiban rejlő lehetőségeket jól mutatja, hogy ma már jelentős nagyvállalatok alkalmazzák megoldásait. Ügyfelei között van többe között a GfK, a Lufthansa, a PayPal, a Pepsi, a Sanofi, a Siemens, a Telenor és a Volkswagen is.

Az eredményességet a bevételei is igazolják, a RapidMiner 2011. óta megötszöröződtek a bevételek. Az összes élesben futó alkalmazások számát a cég 38 ezer körülire becsülik, és mintegy 250 ezer felhasználóval számolnak. Tavaly ősszel 5 millió dollár tőkét vontak be a további terjeszkedés elősegítésére. A cég központját akkor Bostonba költöztették, és akkor is kapta meg jelenlegi nevét (korábban Rapid-I néven futott). A jelenlegi szervezet 70 fős. Az USA-ban, Angliában és Németországban van irodájuk.

A Gartner, amely idén önállóan is vizsgálta a fejlett adatbányászati eszközök szállítóit, a RapidMinert a Magic Quadrant for Advanced Analytics Platformsban szereplő 16 cég között a vezetők (leaders) közé sorolta olyan cégek társaságában, mint a SAS vagy az IBM.

A tranzakcióban érintett cégek pénzügyi adatai és a tranzakció értéke nem nyilvánosak. A Radoop törzstőkéje 6 millió forint, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium oldalán található elektronikus beszámoló szerint a cég tavalyi bevétele mintegy 11 millió forint volt. A cég jelenleg tíz alkalmazottal dolgozik, amit a tervek szerint egy-két éven belül megdupláznának.

A felvásárlással a RapidMiner egyrészt olyan fontos partnerekre tett szert, mint a két legnépszerűbb Hadoop platform fejlesztője: a Cloudera és a Hortonworks, másrészt mintegy 20 új vállalattal bővül az ügyfékköre.

A mostani felvásárlás, illetve magának a RapidMinernek a sikere is mutatja, hogy a big data olyan terület, amelyen az innovatív startupoknak igencsak van keresnivalójuk, még akár a nagy BI-szállítókkal is fel tudják venni a versenyt.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.