A szoftvergyártó kizárólagos hozzáférést kapott a GPT-3 nyelvfeldolgozó modell kódjához.

Kizárólagos hozzáférést kap az OpenAI nyáron bemutatott nyelvfeldolgozó modelljéhez a Microsoft. Ez legalábbis meglepő. Mint a Vice fanyarul felidézi, az OpenAI egy olyan befektetők által támogatott független mesterségesintelligencia-kutató műhely, amelynek a célja, hogy az MI és a gépi tanulás előnyei az egésze emberiség javára hasznosuljanak.

Egyenlők és egyenlőbbek

A júniusban bemutatott GPT-3 nyelvi modellnek csodájára jártak az MI-kutatók. Nemcsak minden korábbinál értelmesebb és koherensebb szövegeket lehet vele létrehozni, hanem például programkódokat is. Írattak vele több blogposztot az Y Combinator Hacker News nevű hírmegosztó oldalán és cikket a The Guradianben.

Egy cég pedig egy olyan alkalmazást készített, amellyel mindenféle programozás nélkül lehet weboldalt fejleszteni. A felhasználó egy kis szövegablakba begépeli szabad szöveggel, hogy mit akar látni a képernyőn, a program pedig azt a GPT-3 segítségével értelmezve előállítja a kódot, és megmutatja az oldal előnézetét, amit ki is lehet próbálni.

Ezek az alkalmazások csak egy API-n keresztül érték el a nyelvi modellt. A Microsoft viszont most magához a kódhoz kapott hozzáférést, és továbbkínálhatja a modellt az ügyfeleinek. Az OpenAI oldalán történő elérésben semmi sem változik, írta a Vice-nak az OpenAI szóvivője, Kelly Sims: továbbra is lehet majd API-n keresztül építeni terméket a GPT-3-ra.

Kevin Scott, a Microsoft CTO-ja a vállalati blogján afölött örvendezik, hogy a megállapodással új munícióhoz jutnak MI-jük fejlesztéséhez. Olyan új szoftvereket készíthetnek, melyeknél nagy szerepet kap a természetes nyelvi feldolgozás.

Szoros a kapcsolatos

És hogy mire ez a megkülönböztetett figyelem? A Microsoft és az OpenAI között szoros a kapcsolat. A szervezet nonprofitnak indult, amit a csatlakozó cégek finanszíroznak. A Microsoft elég gyorsan bedolgozta magát a kutatási programba. Az OpenAI 2016-ban beköltözött az Azure-ba, majd amikor nyilvánvalóvá vált, hogy az eredetileg egymilliárd dollárral indított kutatás céljainak megvalósításához sokkal több pénzre lesz szükség, és nehézségek támadtak a források előteremtésével, még megmentőként is megjelent. Egymilliárd dollárt tolt az OpenAI-ba, pontosabban a tavasszal létrehozott profitorientált lábába, az OpenAI LP-be.

A megállapodás egyik pontja szerint Redmond cserébe azt kapja, hogy amikor az OpenAI monetizálni akarja valamelyik technológiáját, az elsődleges kereskedelmi partnere ebben a Microsoft lesz.

A számla benyújtásának az ideje pedig most jött el: mint Kevin Scott írja, a GPT-3-at többek között természetes nyelvi és szövegek és programkódok generálására vagy például fordítóalkalmazásokhoz akarják felhasználni. Erre igencsak alkalmas a rendszer, amit sokan ma a legfejlettebb gépi tanulási nyelvgeneráló modellnek tartják (175 milliárd paraméterrel dolgozik).

Az OpenAI eddig nem adta ki a modelljei kódját, amiért sokan bírálták is. Azokat, akik korábban ezt a gyakorlatot helytelenítették, valószínűleg még kevésbé nyugtatja meg, hogy most az OpenAI módosított a stratégiáján.

Cloud & big data

Megtalálták a legolcsóbb és leghatékonyabb COVID-előszűrőt

Elég lesz hozzá egy mobil is, hogy egy speciális MI-algoritmus kimutassa a betegséget a tünetmentes fertőzötteknél.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.