A nőket súlyosan fenyegető megbetegedés elleni harcot teheti könnyebbé az az algoritmus, amely specialistákat megszégyenítő hatékonysággal szúrja ki a kóros elváltozásokat.

Statisztikák szerint minden nyolc nő közül egynek szembesülnie kell a mellrákkal élete során. Ez a rettentően magas arány jól illusztrálja, mennyire fontos a betegség gyors és pontos felismerése, hogy a kezelést a lehető leghamarabb meg lehessen kezdeni. Ebben hozhat jelentős segítséget a Google kutatói által fejlesztett, mesterséges intelligenciára támaszkodó algoritmus.

Nem ideális állapot

A mellrák diagnosztizálására az orvostudomány hosszú ideje bevetett eszköze a mammográfiai vizsgálat. És bár a módszer viszonylag gyors és hatékony, messze vagyunk az ideális állapottól. A vizsgálatok során akár minden ötödik rákos megbetegedés átcsúszhat a szűrőn, miközben egy sor esetben fals pozitív eredményekkel ijesztenek rá az egyébként egészséges alanyokra.

A Google egészségügyi részlege több éve igyekszik valamiféle segítséget találni a problémára, és úgy tűnik, mostanra olyan fázisba jutott a projekt, hogy a gyakorlati bevezetéséről lehet gondolkodni. A Nature tudományos magazinban tegnap megjelent szakcikk szerint az MI több mint 28 ezer valódi felvételt értékelt ki, és az eredmények alapján lényegesen kevesebb fals pozitív diagnózist állított fel, mint a kontrollcsoportként működő, hat radiológusból álló emberi csapat. Ami ennél is fontosabb, hogy a gépi intelligencia több olyan esetet is helyesen ítélt kórosnak, amelyeket a specialisták mindegyike egészségesnek minősített. 

Az előzetesen valós felvételek sokaságával tanított algoritmus több mint 5 százalékkal kevesebb fals pozitív eredményt tudott felmutatni, miközben 9 százalékkal jobb arányban fedezte fel a rákos elváltozásokat az orvosi csapathoz képes. 

Együtt többre mehetnek

A fenti eredmények több mint biztatóak, de a programnak még számos teszten és fejlesztésen kell átesnie az éles bevetés előtt. A kutatók végső célja ebben a projektben azonban nem az orvosok teljes leváltása, hanem utóbbiak tehermentesítése, támogatása a gépi intelligencia által.

Az állásukat már csak azért sem kell féltenie a radiológusoknak, mert az elvégzett tesztek alatt kiderült az is, hogy bár összességében hatékonyabb az algoritmus, több olyan eset is előfordult, ahol a gép tévedett, miközben a kísérletbe bevont hat szakorvos mindegyike helyesen értékelte az adott felvételt.

Itt is tehát fennáll az az MI-vel kapcsolatban gyakran meglévő helyzet, hogy a gép nem kiváltani fogja az emberi elme képességeit, hanem "csak" egy magasabb szintre emeli a hatékonyságot a közös munkával.

Cloud & big data

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.