Egy friss felmérés szerint a hazai internetezők 57 százaléka esett már áldozatául online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak.

Meglehetősen lesújtó eredményre jutott a GKID piackutató és a Sicontact biztonsági cég közös felmérése. Az online is vásárló felnőtt hazai lakosságra nézve reprezentatív kutatással a magyarországi kiberhelyzet aktuális állapotát és a felhasználók hozzáállását igyekeztek felmérni.

A közzétett számok közül kétségtelenül a legérdekesebb, hogy a megkérdezettek 57 százaléka esett már áldozatául online csalásnak, adathalászatnak, hackelésnek vagy vírustámadásnak. Közel negyedük tapasztalt már kéretlen felugró ablakokat és weboldalakat, valamint eszközeik belassulását (14%), de arra is volt példa, hogy anyagi kárt okoztak a bankkártyaadataik ellopásával.

Nem vak az, csak bátor?

Vírusvédelmi megoldások forgalmazójaként nem meglepő, hogy a Sicontact felmérésében alaposan körbejárta ezt a témát is. A válaszadók bő kétharmada (68%) használ jelenleg vírusirtót. A többiek úgy gondolják, hogy nincs védelmi szoftverre szükségük, például azért, mert maguk is ki tudják szűrni a gyanús dolgokat. (Utóbbi állítást a kibervédelmi szakemberek erős kétkedéssel fogadják.)

Magabiztosságban természetesen a legfiatalabbak járnak az élen. A válaszok alapján a 18-29 év közötti korosztály tartja a legkevésbé valószínűnek, hogy vírustámadás éri őket. Mindez annak ellenére, hogy a csoport tagjai közül is majdnem minden második (48%) nyilatkozott úgy, hogy esett már áldozatul valamiféle online támadásnak.

Azok közül, akik használnak vírusirtót, a legtöbben a laptopjukat védik így (71%), amit az asztali gép követ (48%), telefonon csak 44 százalék használ védelmi megoldást. A hazai tabletek (12%) és okostévék (5%) pedig elvétve vannak felvértezve kibervédelmi szoftverrekkel.

Az ingyenesség ára

A válaszadók szerint a fizetős programok leginkább abban különböznek az ingyenestől, hogy több funkcióval rendelkeznek és megbízhatóbbak, nagyobb eséllyel szűrik ki a kártevőket. A válaszadók egy része (17%) azért nem használ védelmi megoldást, mert nem érzi elengedőnek az informatikai tudását egy ilyen program használatához. Harmaduk viszont fizetne a vírusirtó programért, ha ezáltal lenne kihez fordulnia, ha segítségre van szükség. A válaszadók egy része szerint a fizetős programok további előnye, hogy nem adják el az internethasználati adataikat külsős partnereknek.

Biztonság

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.