A Facebook anyacége szabadalmakat és gyártási know how-t kölcsönözne a startuptól, amely nemrégiben mutatta be második generációs headsetjét.
Hirdetés
 

Komoly külső támogatást kaphat a Meta saját headsetjeinek fejlesztéséhez és gyártásához, amennyiben beérnek azok az egyelőre csak kezdeti fázisban tartó egyeztetések, amelyeket a közösségi óriás folytat a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) megjelenítésére alkalmas Magic Leap 2 szemüveg gyártójával.

A potenciális partnerségről szóló egyeztetésekről a Financial Times számolt be tűzhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A lap információ szerint a két vállalat egy több évre szóló, szabadalmakat és gyártási támogatást tartalmazó megállapodást igyekszik tető alá hozni.

Ezen felül sok konkértum egyelőre nem tudható. Az ugyanakkor bizonyosnak tűnik, hogy a Facebook anyavállalata és a Magic Leap nem fog közösen headseteket fejleszteni. Az AR-piac önálló szereplője "csak" hozzáférést adhat az optikával kapcsolatos technológiáihoz, illetve a Meta termékeinek gyártásában is hasznosulhat a startup szakértelme.

Várható volt, hogy történik valami

A piaci pletykák igazolni látszanak a Magic Leap vezérének tavaly év végén tett kijelentéseit. Peggy Johnson egy blogbejegyzésben arról írt, hogy a hányatott sorsú vállalkozást megmenteni tervezett Magic Leap 2 megjelenésével cége "hihetetlen mennyiségű érdeklődést kapott az egész iparágból". Ezek a megkeresések a szellemi tulajdon licenceléséről és szabadalmaztatott gyártási folyamataik használatáról szóltak. Pontosan olyan dolgokról tehát, mint ami most a Metával folytatott megbeszéléseknél is az asztalon van. A vezérigazgató a Financial Times megkeresésére most ehhez annyit tett hozzá, hogy a cég technológiája iránt érdeklődést mutató vállalatokkal kötött partnerségek jelentős és növekvő üzletággá válhatnak a startupnál. 

A másik oldalon szintén komoly előnyökkel járhat az esetleges együttműködés. A Meta az utóbbi évben finoman szólva sem volt jó formában, ám a vállalat alapítója továbbra is igyekszik szorosan fogni a kormányt, és a céget az általa vezetett jövő felé kormányozni. Mark Zuckerberg metaverzummal kapcsolatos reményei azonban egyelőre csak súlyos dollármilliárdokkal terhelik a Meta éves költségvetését, a befektetők pedig egyre hangosabban követelnek konkrét, profitot hozó projekteket. Egy jól használható, üzleti és/vagy otthoni felhasználókat célzó, forradalmian új képességekkel rendelkező AR-headset például ilyen lehetne.

Az idő viszont kritikus tényező, hiszen nem csak a Meta érdeklődik élénken a kiterjesztett- és virtuális valóság iránt. Ha minden igaz, most már tényleg csak néhány hét van hátra addig, hogy az Apple is előálljon első saját megoldásával ezen a piacon. 

Konzumer tech

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.