A szakértői jelentések szerint az internetes bűnözői csoportok villámgyorsan reagáltak a történtekre, és számtalan trükkel igyekeznek hasznot húzni II. Erzsébet halálából.

A globális érdeklődést kiváltó események (olimpia, világjárvány, háború stb.) kapcsán rendszeresen megjelennek az emberek figyelmének felkeltésére és becsapásukra épülő különféle internetes átverések. Ennek fényében nem meglepő, hogy a brit uralkodó közelmúltban bekövetkezett halálát is sokan próbálják felhasználni saját, egyáltalán nem nemes céljaik elérésére.

A Kaspersky biztonsági cég jelentése szerint nagyon felszaporodtak a királynő elhunytával kapcsolatos átverések. A változatos formában és területeken fellelhető csalási kísérletek a "sima" jelszólopástól egészen a nem létező kriptovaluta értékesítéséig terjednek, de kínálnak emlékérméket és pólókat is a pillanatok alatt felhúzott kamu webshopokban. Utóbbiaknál vásárolva a becsapott felhasználó a személyes- és banki adataival gazdagítja a csalókat.

A brit uralkodó halálához köthető csalásokra már múlt héten figyelmeztetett az Egyesült Királyság Nemzeti Kiberbiztonsági Központja (NCSC) is, mivel "mint minden jelentős esemény esetében, a bűnözők megpróbálhatják kihasználni Őfelsége, a királynő halálát a saját hasznukra". A szervezet ezért arra kérte a felhasználókat, hogy fokozott óvatossággal kezeljék a hozzájuk érkező, ilyen témájú elektronikus leveleket és SMS-eket.

A Bitdefender jelentése szerint már szeptember 12-én beindult az a rosszindulatú üzenetkampány, amely egy a királynő tiszteletére megalkotandó "MI memóriatábla" kapcsán kérte a támogatást. Valójában viszont az volt a cél, hogy a gyanútlan felhasználókat egy hamis microsoftos bejelentkezési oldalra irányítsák, ahol a bűnözők begyűjthették a bejelentkezési adatokat.

Biztonság

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.