A beszámolók szerint párttagokat, sőt nyugállományú katonákat toboroznak, hazafias kötelességként hirdetve a munka felvételét a tajvani Foxconn üzemeiben, ahol az amerikai Apple telefonjait rakják össze.

November elején maga az Apple jelentette be, hogy az okostelefonjait (elsősorban a nemrég megjelent iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max csúcsmodellek) megrendelőinek megnövekedett várakozási idővel kell számolniuk. A kínai Csengcsou városában bevezetett egészségügyi korlátozások visszavetették a Foxconn ottani összeszerelő üzemének teljesítményét, ahol az összes iPhone mintegy 60 százalékát állítják elő. Az október végén felfedezett Covid-fertőzések a város részleges lezárását eredményezték, és miután a dolgozókat gyakorlatilag börtönszerű bezártságban tartják a munkehelyük közelében, azok a kiszivárgott felvételek tanúsága szerint kerítéseken átmászva, sokszor gyalog indultak haza, nehogy a más kínai városokban már megtapasztalt csapdába essenek.

Azt az Apple és a tajvani Foxconn is hangsúlyozza, hogy kiemelt hangsúlyt fektet a gyárakban dolgozó személyzet egészségére és biztonságára. A régi, különösen pedig a frissen belépő alkalmazottaknak magasabb órabért és bónuszokat ígértek, amelynek nyomán állítólag kevesebben döntöttek a távozás mellett, de összességében ez sem bizonyult elegendőnek a megfelelő termelési kapacitás fenntartásához. A helyzet annyira rosszul néz ki, hogy a The New York Times beszámolója alapján már kormánytisztviselők is segítik a toborzást: a kommunista párt tagjaival, köztisztviselőkkel, sőt a hadsereg veteránjaival igyekeznek pótolni a munkaerőhiányt.

A tét akár  a gyárak elvesztése is lehet

Ez nyilván így sem lesz könnyű, tekintve, hogy a Foxconn Csengcsouban alapjáraton is több mint 200 ezer munkavállalót foglalkoztat. A vállalat a lapnak elmondta, hogy a helyi önkormányzatokkal együttműködve próbálnak embereket szerezni a gyártás felpörgetésére és a szállítási problémák leküzdésére. A Shanghai Securities Journal jelentése szerint az illetékes tisztviselők kvótákat állapítottak meg további gyári munkások felvételére, és a kínai kormányzat által működtetett közösségi oldalakon is megjelentek a munkaerő-felvételről szóló hirdetések. Bár Kínában hagyománya van a katonák és kormányzati dolgozók bevetésének a rendkívüli helyzetekben, a nyugállományú katonák magánvállalkozások számára való toborzása még ott is példátlannak számít.

A NYT helyi forrása szerint eleve problémás, hogy az idősebb veteránok nehezen viselnék a fizikailag is igen megterhelő gyári körülményeket, ahol egyébként a munkások túlnyomó többsége 35 év alatti. Az egyik idézett közlemény ehhez képest arra szólította fel a nyugalmazott katonákat, hogy "tartsák szem előtt a kötelességüket, és ha háború van, válaszoljanak a felhívásra". A cikk szerint a harcias retorika azt sugallja, hogy a kormány nagyon komolyan veszi a dolgot: ha a Foxconn (és az Apple) a fennakadások nyomán máshova hurcolkodik, az a többi iparági szereplőt is erre ösztönözheti. A Nikkei októberben arról tudósított, hogy a Kínában működő tajvani gyártóvállalatok negyede már amúgy is más délkelet-ázsiai helyszínre költözött, további egyharmad részük pedig ugyanerre készül.

Közösség & HR

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.