A Földnek és a fogyasztóknak is jól jöhet az a szabályozás, amelynek tervezetén európai környezetvédelmi miniszterek dolgoznak. Az USA-ban is hasonló lépés várható.
Hirdetés
 

Van abban valami varázslatos, hogy a hosszú távú használatra tervezett háztartási eszközök a garanciális időszak lejártát követően nem sokkal hajlamosak lerobbanni. Ráadásul ezek többségénél a javítás vagy nem is lehetséges, vagy olyan sokba kerülne, hogy inkább vásárol az ember egy újat. Ez viszont sem a fogyasztóknak, sem a környezetnek nem tesz túl jót.

A javítás joga

Úgy tűnik, a probléma már a legmagasabb szintek ingerküszöbét is elérte, hiszen a BBC tudósítása szerint a környezetvédelemért felelős európai miniszterek egy csoportja egy sor előterjesztésen dolgozik, amellyel a gyártókat többek között arra kényszerítenék, hogy könnyebben szétszerelhető és javítható termékeket készítsenek. A változtatások másik célja a fogyasztási cikkek életciklusának meghosszabbítása.

A szóban forgó kezdeményezés első körben a világítástechnikai termékekre, a tévékre és a nagyobb háztartási eszközökre vonatkozna. A mobiltelefonok, táblagépek és laptopok egyelőre nincsenek a listán, bár igény minden bizonnyal volna rá a felhasználók részéről. Ezt jelzi az is, hogy a több mint száz civil szervezetet tömörítő Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau – EEB) erősen lobbizik az informatikai eszközök, például okostelefonok és nyomtatók felvételéért.

Ahogy az lenni szokott, a fogyasztói oldalt képviselők túl bátortalannak, a gyártók pedig természetesen túl szigorúnak minősítették a jogszabálytervezetet. Utóbbiak a mindig előkapható "megöli az innovációt" kártyát lobogtatják vehemensen, és igyekeznek minden lehetséges módon keresztbe feküdni a módosításoknak. 

A tengerentúlon is téma

Az ügy fontosságát és aktualitását jelzi, hogy az USA-ban egy csomó államban hasonló szabályok bevezetésén dolgoznak. A hírek szerint közel 20 államban várható valamilyen törvénymódosítás. A fogyasztói nyomás itt elsősorban arra irányul, hogy kötelezzék a gyártókat az egyszer szétszedhető, ragasztott háztartási eszközök mellőzésére, biztosítsák a lehetőséget cserealkatrész beszerzésére, továbbá mellékeljenek otthon elvégezhető szerelési útmutatót a termékeikhez.

Említeni se nagyon érdemes, hogy a vállalatok Amerikában sem repesnek az ötlettől. Ellenérvként leginkább a házi javítások veszélyességét hozzák fel, mivel az ilyen barkácsolásnak valóban nagyobb lehet a kockázata, mint a szakszervizben elvégzett munkának.

Megeszik, amit megfőztek?

A gyártók persze maguknak (is) köszönhetik a fejleményeket, hiszen számos tanulmány és felmérés mutatja azt, hogy hiába fejlődik a technológia, a termékek élettartama nemhogy jobb lenne, de sok esetben rövidebb, mint évtizedekkel korábban. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint 2004 és 2012 között az 5 éven belül elromló nagy háztatási eszközök aránya 3,5-ről 8,3 százalékra emelkedet. Egy másik esetben megvizsgáltak egy újrahasznosító központot, ahol az derült ki, hogy a beérkező mosógépek több mint 10 százaléka szintén nem volt öregebb 5 évesnél.

Konzumer tech

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.