Ugyan a kenyér nyaktörő ütemű drágulását még a fejlesztőmérnökök fizetése sem tudja követni, de azért így is tekintélyes mértékben hízik itthon a technológiai szakemberek bére.

Úgy tűnik, az informatikai munkaerőpiacot nem különösebben hatja meg az általában a világban és konkrétan hazánkban is erősen érződő negatív gazdasági helyzet. Friss adatok alapján mind külföldön, mind itthon kitartott az elmúlt évek trendje, és az IT-pozíciókban dolgozók bére továbbra is lendületesen emelkedik.

Repkednek a milliók

Egy hazai felmérés szerint idén tovább nőtt a kereslet a cloud megoldásokkal foglalkozó szakemberek iránt. Devops mérnökökre szintúgy nagy az igény, ahogy a fullstack fejlesztők is változatlanul keresettek. Különösen a .Net Core/ Angular párosítás, vagy Java/ React kombó, itt a bruttó fizetések akár a 2 milliós szintet is elérhetik.

Az informatikai munkaerőközvetítésre, fejvadászatra specializálódott Bluebird tapasztalata alapján a legnagyobb igény még mindig a Java fejlesztőkre van. Jelenleg egy medior Java fejlesztőt fél évvel ezelőtti senior bérért lehet alkalmazni, ami megközelítőleg havi 1,2 millió forintos bruttó bért jelent.

Szintén hatalmas a kereslet a piacon a manuális és az automatizált tesztelők iránt, fizetésük a tavalyi évhez képest átlagban 30 százalékkal növekedett. Ennél a munkakörnél tapasztalható, hogy sok cég vállalja a tapasztalat nélküli, "átképzett" szakemberek továbbfejlesztését, vagy akár manuális tesztelő kiképzését automatizált tesztelőre.

Egyre több Scrum csapat épül, így a Scrum Masterek szerepe is felerősödött az előző évhez képest, és egyre több Product Ownert keresnek a piacon. Ezen a területen a tavalyi évhez képest 20-25 százalékkal emelkedtek a bérek, ami körülbelül megfelel a legtöbb IT pozíciónál tapasztalható bérnövekedési ütemmel.

A kezdők sem nyomorognak

A területen ráadásul a kezdők bérezése is kiemelkedően magasnak tekinthető. Egy frissen munkába állt UX/UI Designer bruttó havi fizetése 600-850 ezer forint közé tehető. Hasonló fizetéssel számolhat egy pályakezdő üzleti elemző és rendszerszervező munkakörökben, miközben egy IT biztonsági consultant és egy SAP consultant bére akár 1,1 millióra is rúghat.

Ennél is magasabb kezdő fizetéssel számolhatnak a junior szoftverfejlesztők full stack, frontend és backend munkakörökben. Ők akár havi bruttó 1,2 millió forintot is kereshetnek jelenleg. A kezdő Java, Javascript, .NET, Python, illetve a mobil és a C/C++ fejlesztők pedig 650 ezer és 1,2 millió forint közé eső munkabérrel számolhatnak.

Mindez persze csak itthon számít kiemelkedő juttatásnak. Összehasonlításképpen: a Careerfoundry jelentése szerint az USA-ban egy junior fejlesztő havi átlagkeresete bruttó 5500 dollár, ami a gyenge hazai valutának is köszönhetően jelenleg nagyjából 2,2 millió forintnak felel meg.

Elszívó hatás

Ami a közeljövőt illeti, szakértők szerint itthon 2023-ban és az azt követő években a senior IT szakemberek iránt növekedhet a kereslet. A tapasztalatok alapján nemzetközi projektekhez kizárólag senior szintű szakembereknek van esélyük csatlakozni. Ez a magyar viszonyokat befolyásoló elszívó hatás tovább fűtheti a béreket, miközben a hazai vállalatok egyre inkább a medior, sőt gyakran a junior szintű szakemberek felé nyitnak, esetlegesen a képzéssel kapcsolatos feladatokat és költségeket is vállalva.

A fentiek következtében nagyon fontossá vált a vállalatok megtartó ereje, hiszen ha az IT szakemberek senior szintűvé válnak és a vállalkozás nem tudja megtartani őket, akkor újra visszatérhetnek egy medior szintű kolléga felvételéhez. A vállalatok számára ezért javasolt a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő vállalkozás építése, ahol a senior IT szakemberek is szívesen dolgoznak, és amely képes megfizetni az ilyen szintű munkavállalókat is.

Közösség & HR

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.