A keresőóriás összegereblyézte a rendelkezésére álló adatokat, és azokból országokra, sőt kisebb régiókra lebontott statisztikákat gyártott. Ezekből jól látszik a korlátozó intézkedések hatása, de az is, hogy lenne min javítani nálunk is.

A Google igyekszik odatenni magát a koronavírus elleni küzdelemben. A cég egy részletes tájékoztató oldal összerakása mellett például adományoz és adományokat is gyűjt a járvány hatásainak mérséklésére, a vírus terjedésének mihamarabbi megállítására. Legutóbb viszont olyasmivel rukkoltak elő, ami igazán profilukba vág: begyűjtött személyes adatokból kreáltak területekre bontott elemzést.

Covidity Report

COVID-19 Community Mobility Reportnak nevezett jelentések azokra az androidos eszközökre épülnek, amelyeknél a felhasználó engedélyezte a Google-nek a helyadatok folyamatos rögzítését. Ezekből a cég az egyes helyek különböző funkciói szerinti bontásban képes trendgörbéket felrajzolni. Jelen esetben azt vizsgálták, hogy a január 3-tól február 5-ig tartó időszak átlagához képest miként alakult az azt követő napok forgalma az adott helyszíneken. Természetesen az aggregált végeredmény semmilyen módon nem alkalmas arra, hogy bárkit egyedileg beazonosítsanak.

A jelenleg 131 ország adatait tartalmazó jelentéscsokor a kormányzatok és egészségügyi szervezetek mellett a lakosság tájékoztatására is alkalmas. A kirajzolódó görbék alapján például akár egyén szintjén is juthatunk olyan döntésre, hogy érdemes lenne komolyabban venni a korlátozásokat, illetve az egyéb, megelőzést célzó felhívásokat.

Sétálgatunk, sétálgatunk?

A riportok között megtaláljuk a hazai adatsorokat, amelyekből természetesen kitűnik, mikortól léptek életbe itthon a vírus terjedését lassítani hivatott intézkedések, mint amilyen például az iskolák bezárása, vagy éppen a mozik korlátozása volt. Országos szinten így állunk jelenleg:


A plázák, éttermek, kávézók, mozik, múzeumok és egyéb hasonló intézmények látogatottsága pár hét alatt a harmadára zuhant. Az élelmiszerboltok vásárlóforgalma értelemszerűen ennél valamivel kisebb mértékben csökkent, de még így is jelentős a visszaesés. (A grafikon közepefelé látható "árok" egyébként március 15-én van, amikor általában zárva tartottak az üzletek.) A parkok, szabadidős tevékenységre alkalamas helyszínek forgalma viszont a kezdeti csökkenést követően mostanra majdhogynem elérte az év eleji normál ügymenet szintjét, ami nem túl hízelgő adat a magyar lakosságra nézve.

Az utolsó három görbéből szépen kiolvasható a tömegközlekedési eszközök hanyagolása, illetve az is, hogy honfitársaink közül sokan nem mentek munkába az elmúlt néhány hét alatt. A Google reprezentatívnak egyáltalán nem tekinthető adatai alapján nagyjából minden harmadik dolgozó tud vagy kényszerül otthon maradni.

Bár megyékre lebontva is közöl adatokat a cég, ezeket a rendelkezésre álló kisebb adatbázis miatt érdemes némi fenntartással nézegetni. A különböző típusok szerrinti görbék jó része egyébként nagyjából hasonlóan alakul hazánk kisebb régióiban, ám a parkok és egyéb szabadtéri rekreációs helyszínek látogatottságában markáns különbségek mutatkoznak. Ebből a szempontból Pest megye tűnik a leginkább renitensnek. A keresőóriás szerint ugyanis több mint másfélszer annyian látogattak el ilyen helyekre a megyében, mint tették azt január folyamán. (Ebben az emelkedésben természetesen közrejátszik az időjárás javulása is, de ennek ellenére nem túl bíztató az, hogy ilyen sokan indultak útnak járvány idején.)

Cloud & big data

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.