A keresőóriás komolyat frissített a Földet a maga valójában ábrázoló térképes szolgáltatásán. A timelapse funkció megjelenése rávilágít bolygónk sérülékenységére.

A 15 éves múltra visszatekintő Google Earth egy fejlesztésnek köszönhetően mostantól virtuális időutazásra invitálja a felhasználókat. A vállalat a projekthez segítségül hívta a Carnegie Mellon Egyetem munkatársait is. Az eredmény egyszerre káprázatos és elszomorító.

1984 — 2020

A funkció implementálásához 24 millió műholdak által készített felvételt kellett egybegyúrni, amelyek a Föld felszínét különböző időpontokban mutatják 1984-től egészen tavalyig. A grafikai számítások sosem tartoztak a legegyszerűbb informatikai munkafázisokhoz, így könnyen elképzelhetjük, mennyit kellett osztani-szorozni a Google masináinak, mire az egész bolygót többszörösen lefedő nyersanyagot feldolgozták.

A témában írt blogbejegyzéséből viszont konkrétan kiderül: a vállalat felhőjében 2 millió munkaórát "szöszölt" rajta több ezer rendszer, hogy a 20 petabájtra rúgó képekből egyetlen, 4,4 terapixeles videós mozaikot kapjanak. Összehasonlításul: ez a méret nagyjából 530 ezer 4K felbontású átlagos videónak felel meg.

 

 

Az önálló felfedezéshez a g.co/Timelapse oldalt kell felkeresni, ahol manuálisan vagy a keresőmezőbe beírt helyiségnevek segítségével lehet a számunkra érdekes részekre fókuszálni. Szintén elérhető egy sor, bekészített anyag is, amelyek különböző témák szerint csoportosítva mutatják be, képpel, szöveggel kiegészítve, hogy miként alakult át a világ az elmúlt évtizedek során. Végezetül érdemes megemlíteni a több mint 800 videóból álló gyűjteményt, amelynek elemeit 2D-s és 3D-s verzióban is megnézhetjük YouTube kisfilmek formájában. A cég ígérete szerint a funkciót évente fogják aktualizálni az időközben érkező friss felvételekkel.

Az arcunkba tolják a valóságot

Az új fejlesztés nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen drasztikusan alakul át környezetünk akár csak néhány év alatt is, "köszönhetően" az emberi terjeszkedésnek. Például egy dolog olvasni arról, hogy drámaian fogy az Amazonas mentén elterülő esőerdő, és teljesen más mindezt a folyamatot néhány másodperc alatt lepergő képeken keresztül a maga rideg valóságában megtapasztalni.

Cloud & big data

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.