A megállapodás szerint 5 éven át a Yahoo lesz a Firefox alapértelmezett keresője az USA-ban.

Megszakad egy évek óta tartó kapcsolat, mivel a Firefox bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg szerződését a keresőcéggel. A Google 2004 óta volt a böngésző alapértelmezett keresőmotorja, a következő öt évben azonban ezt a szerepet a Yahoo veszi át az Egyesült Államokban.

A választás továbbra is szabad

A Firefox hivatalos bejelentésében többször is egyértelművé teszi, hogy a kezdetektől fogva megadták a választás lehetőségét a netezőknek, azaz az alapértelmezett beállításokat mindig is meg lehetett változtatni, sőt, egyedi keresőmotorokat is lehetett hozzá lehetett adni a böngészőben. Ez a rendszer a jövőben sem fog változni, az azonban igen, hogy ha egy amerikai a Firefoxban keres, azt mostantól alapból a Yahoo fogja kiszolgálni.

A változás decemberi bevezetésével egy időben a Yahoo Search egy új, letisztult formában jelenik meg majd a felhasználók előtt. A Yahoo alapértelmezett keresővé válásával a Firefox továbbra is biztosítja a személyes adatok gyűjtését megakadályozó „Ne kövessenek” funkciót, ahogy a privát böngészés és ez előzmények egyszerű eltávolítása is ott lesz a lehetőségek között. Aki nem szeretné a Yahoo-re bízni kereséseit, az visszaállíthatja a Google-t, vagy olyan motorokat adhat hozzá, mint a Bing, az Amazon, a Twitter, vagy a Wikipedia.

A Firefox nem csak az Egyesült Államokban változtat, mivel Oroszország, illetve Kína területén is módosul a böngészőben elérhető alapértelmezett kereső „személye”. Mindkét országban a legerősebb helyi szolgáltatók veszik át ezt a szerepet, ami az oroszoknál a Yandex, Kínában pedig a Baidu. Mellettük a szokásos alternatívák mellett ott vannak a helyi erők, mint például az OZON.ru, a Price.ru, a Mail.ru, vagy a Youdao és a Taobao.

Minden más országban a Google marad az alapértelmezett kereső, az azonban árulkodó, hogy a Firefox nem újította meg a Google-el kötött, a világ összes többi piacára szóló megállapodását. Jelenleg a Firefox kínálja az összes böngésző közül a legtöbb keresőmotor alternatívát (egészen pontosan 61-et), ami 88 nyelven érhető el a felhasználók számára.

Szoros verseny minden fronton

A Firefox lépése az USA-ban a legérdekesebb, mivel az ország legkedveltebb keresője magasan a Google, még ha nem is akkora előnnyel, mint az európai országokban. A Yahoo még csak nem is a második, hanem a Bing mögött a harmadik a maga 7,5 százalékos részesedésével. Az orosz, illetve kínai esetben már sokkal jobban összeáll a kép, mivel előbbiben a Yandex közvetlenül ott van a Google mögött (40% kontra 50,7%), utóbbiban pedig a Baidu toronymagasan vezeti a piacot 55,7 százalékkal (Google: 6,63%).

Az említett országokat érdemes a böngészők szempontjából is megvizsgálni. Kínában a Firefox a negyedik 4,83 százalékkal (első a Chrome 42%), Oroszországban szintén a Google böngészője vezet (42,2%), de a második helyen már a Firefox tanyázik (19,51%), végül az USA-ban a Chrome (36%) és az Internet Explorer (34,7%) küzd az első és másik helyér, amit a Firefox (16,32%) a harmadikról figyel. Hazánkban a Chrome vezet (43%), közvetlenül mögötte ott van a Firefox 40,2 százalékkal, keresésben azonban a Google az egyeduralkodó 97 százalékkal.

Piaci hírek

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.