Ez Magyarországon is kedvezőbb környezetet teremtett az Oracle felhőszolgáltatásainak, ami már a bevételen is érződik. Reményi Csabával beszélgettünk.

Nem kérdés, hogy a felhő felé megy a világ. Ami újszerű benne, hogy a kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok is egyre inkább beépítik azt digitális stratégiájukba. Ennek egyik oka, hogy a nagy cégek is egyre gyakrabban használják a startup-megközelítést a cégen belüli innovációra, hiszen nekik is gyorsan kell reagálniuk az üzleti folyamatokra, legalább úgy, mint a valódi startupoknak – mondja Reményi Csaba, az Oracle hazai leányvállalatának ügyvezetője. Ilyen környezetben pedig kézenfekvő felhőalapú rendszereket használni.

A bankokat már szorongatják

A bankok sarkukában már ott vannak az ágazatspecifikus startupok, a fintechek, amelyek újszerű üzleti modelljeikkel egyre nagyobb területet követelnek maguknak a pénzügyi piacon. Erre a nagy pénzintézeteknek is reagálniuk kell, csak épp azzal szembesülnek, hogy nehezen tervezhető az új kihívásokhoz szükséges infrastruktúra. Erre lehet jó válasz a felhő, amellyel rugalmasan alkalmazkodhatnak a változó igényekhez.

Oracle-jóslatok 2017-re: big data
1. A gépi tanulás egyre jelentősebb szerephez jut. A vállalkozásotól az állami szektorig, a háztartásoktól a biztosításokon át egészségügyig mindenre hatással lesz.
2. A felhővel bárhol elérhetőek az adatok. Egyre több szervezetnek lesz szüksége olyan felhős stratégiákra, hogy egyszerre több helyen (on-premise, on-demand) kezelhesse az adatait.
3. Az alkalmazások növelik a big data terjedését. Egyre több iparágspecifikus, illetve üzleti célokat szolgáló alkalmazás épül bog datára.
4. Az IoT integrálja a vállalati alkalmazásokat. A vállalkozásoknak egyszerűsíteni kell az IoT alkalmazások fejlesztését, és integrálniuk kell az adatokat a vállalati rendszereikbe.
5. A virtualizációval értékes, háttérben rejlő adatok is elérhetővé válnak. A virtualizációval hozzájuthatunk és elemezhetjük a különböző platformokon tárol adatokat anélkül, hogy átmozgatnánk őket.
6. A Kafka lesz 2017 vezető big data technológiája. Képes nagy mennyiségű adatot különféle struktúrákba rendezni és továbbítani a felhasználóknak.
7. Jönnek az "előrecsomagolt" integrált felhőrendszerek. Ezekkel könnyebben ki lehet építeni big data adatlaborokat.
8. A felhőalapú adattárak váltják a Hadoop HDFS tárakat.
9. A jövő a komplex felhős architektúráké. Ezekbe a már meglévő vállalati rendszerek is jól integrálhatók.
10. A Hadoop biztonsági rendszer többé nem opció, helyére többszintű biztonsági megoldások lépnek.

Általában igaz ez a nagyvállalatok informatikájára is, agilisabb megoldásokat vár tőlük az üzlet. Ugyanakkor az informatikai vezetők – érthetően – aggódnak az adatok és folyamatok biztonságáért. Ugyanakkor a felhőnél is van már válasz a technológia biztonságával kapcsolatos ellenvetésre. A nagy felhőszolgáltatóknál még nem voltak adatlopási történetek, szemben az egyéb ismert botrányoknál. (Lásd például a Yahoo! vagy a Sony esetét – a szerk.) Ha bekövetkezne ilyesmi náluk, az elég nagy probléma lenne, hiszen ezek a cégek a felhőből élnek. Éppen ezért elsőrendű számukra, hogy garantálják a maximális biztonságot, ami Reményi szerint eddig ez sikerült is.

A felhő melletti további érvként hozza fel, hogy ott mindig a szoftverek, alkalmazások legfrissebb verziója érhető el, amely egyben a legfrissebb biztonsági javításokat is tartalmazza. Valószínűleg ezek az érvek is közrejátszottak abban, hogy például a Magyar Nemzeti Bank ma már megengedi a pénzintézeteknek a felhőt, a digitalizációba való bekapcsolódást. Ez a versenyképesség miatt elkerülhetetlen.

Itthon is nyitottabbak a felhőre a nagyvállalatok

Az ügyvezető úgy látja, hogy itthon is egyre kevésbé kell a felhő fontosságáról győzködni a nagyvállalatokat. (A kisvállalatokat az Oracle modelljében külföldről szolgálják ki.) Egyelőre főleg infrastruktúra- (IaaS) és esetleg szoftverszolgáltatást (SaaS) vesznek igénybe. De már kezdik belátni, hogy kell valami a két szint közé, vagyis előbb-utóbb szükségük lesz a platformszolgáltatásra (PaaS) is. Minél nagyobb ugyanis egy cég, annál összetettebb az informatikai háttérrendszere, nem ritkán ezres nagyságrendben használnak különböző alkalmazásokat, vannak rendszerek a felhőben és a telephelyeken on-premise alapon. Ezek közé kell egy integrációs réteg, azaz felhős platformszolgáltatás.

Az Oracle abba az irányba tart, hogy előbb-utóbb minden szoftvere elérhető legyen a felhőben is, sőt például a Database 12c Release 2 előbb jelent meg a felhőben, mint hagyományos módon. Jelenleg az Oracle szoftverportfóliójának nagyjából a fele érhető el felhőből is.

Ez a hazai bevételekben is kezd megmutatkozni. Konkrét számokat Reményi nem mondhatott, de állítása szerint a felhős üzletek aránya már a magyar bevételekben is elérte, sőt bizonyos fokig meg is haladta az anyavállalatét. A február végével zárult negyedévben a globális bevételek 13 százalékát adta a felhő, az idei cél pedig 15 százalék.

A hazai ügyfelek egy már el nem hanyagolható része a fejlesztői platformját is elkezdte a felhőben kipróbálni. Ennek egyszerű oka, hogy a fejlesztői rendszerek kihasználtsága jellemzően alacsony, de szükség van rájuk. Egy on-premise rendszer esetén pedig a hardveres-szoftveres infrastruktúra akkor is ott áll, ha nem használják.

Rákérdeztünk a konkurenciára is. Mennyiben segíti az Oracle-t, hogy egyik legnagyobb globális riválisa, az Amazon nincs jelen a magyar piacon. Természetesen nem hátrány – mondta Reményi –, de még magának a piacnak a fejlettsége is elmarad az amerikaiétől. Vélhetően előbb-utóbb az Amazon is elkezd komolyan fókuszálni a magyar piacra. Előnye az, hogy hamarabb kezdte, nagyobb a tapasztalata, de elsősorban a kkv szektorban erős. Az Oracle előnye viszont, hogy olyan speciális PaaS-réteget is tud ajánlani a nagyvállalatoknak, mint a Database as a Service, amit ráadásul azok jól ismernek az on-premise világból. Ráadásul már attól sem kell tartani, hogy az adatok túl messzire kerülnének Európától, hiszen az Oracle-nek két európai helyszínen is van adatközpontja, az egyik helyszínen, Frankfurtban.május elején további adatközpontokat is nyitottak. Ez a hazai felhős terjeszkedési tervekat is segíti, melyben az állami lehetőségek is ott vannak: a cég versenyez azért, hogy a felhős alapon épülő új egységes állami adatközpont szállítója lehessen.

Nagy riválisával, az SAP-val még nagyobb a verseny, mint régen, hiszen a német szoftveróriás is ott van már az Oracle core bizniszének számító adatbáziskezelésben. Az Oracle pedig már jó pár éve megjelent az SAP fő üzletága, a vállalatirányítási rendszerek (ERP) piacán. Az Oracle ERP is már a felhőben van. Ráadásul ahhoz, hogy bizonyos alkalmazásokat on-premise is értékesíthessenek, speciális engedélyt kell kérni a kaliforniai központból.

Szoftverauditban nem rosszabb a helyzet, mint máshol a régióban

Kényes téma a gyártói szoftveraudit, hiszen egy felmérés szerint a hazai piacon ebből a szempontból az Oracle a második legaktívabb cég. A hazai üzleti szoftverhasználat kérdésével kapcsolatban Reményi Csaba szerint Magyarországon sem lehet általánosítani. Cége és cégvezetője válogatja, hogy komolyan veszi-e ezt a kérdést. Az Oracle-nél az a gyakorlat, hogy előbb megkérik az ügyfelet, nézzen utána, mennyire tiszta a rendszereiben a szoftverek használata. Ha nem látják a rendbetételt, felajánlják a segítségüket, nézzék át együtt. "Nem csendőrként, hanem tanácsadóként akarunk jelen lenni a cégek életében" – hangsúlyozza az ügyvezető.

Oracle-jóslatok 2017-re: IaaS
1. A felhőalapú adatmigráció legfőbb akadálya, hogy a vállalatok sokszor nem rendelkeznek megfelelő kontrollal a nyilvános adatközpontok fölött.
2. A vállalati adatközpontok négyötöde megszűnik 2025-re. Helyette a a szervezetek inkább a felhőszolgáltatásokra költenek.
3. A vállalati felhő a legbiztonságosabb, védelmi rendszere sokkal fejlettebb lett.
4. A felhő a kisvállalkozások támogatója, mert olyan olyan erőforrásokhoz juthatja őket, melyeket azok eddig nem engedhettek meg maguknak.
5. A cégek 60 százaléka helyezi át rendszerirányítását a felhőbe..

Úgy látja, Magyarországon nem rosszabb a helyzet, mint máshol Kelet-Európában. Nyugathoz viszonyítva már más a helyzet. Ha ott valamelyik cégnél kiderül valami nem tiszta dolog, az ügyfél inkább proaktívan, konstruktívan áll hozzá. Magyarországon is számos eset van erre. Amikor új vezető érkezik a céghez, sokszor maga kéri, hogy nézzék át a rendszereiket, hogy fény derüljön felderítve az esetleges nem legális szoftverhasználatra.

A technológiaváltás kapcsán az Oracle itthon is intenzíven keresi azokat a partnereket, amelyek maguk is látják a felhőben a lehetőséget – most alakítják ki a cégnél az új elvárásoknak megfelelő minősítéseket is.–, de mint Reményi mondja, a partnereknek is megfelelő üzleti modellt kell találniuk ehhez. Vannak, akik korán rátalálnak erre. De vannak olyanok is, akik csak azt ismerik fel, hogy a piac előbb-utóbb ebbe az irányba mozdul, és az számukra rossz, de reméli, hogy a változás lassú lesz.

A felhőt már a toborzáshoz is használják a 350 fős hazai cégnél, amelynél jelenleg 80 nyitott pozíció van a különböző fejlesztői, felhőüzemeltetői csapatoknál. Az alkalmazásfejlesztő csapat legutóbb a cég saját HR-rendszerét rakta át a felhőbe. Ha itthon esetleg nem találnak megfelelő szakembereket, akkor globális cégként, a felhő segítségével máshonnan is fel tudnak venni, akár Mexikóból vagy Indiából is. A hazai csapat azonban nagyon igyekszik, hogy a szakemberhiány ellenére ezeket pozíciókat sikerüljön Magyarországról betölteni.

Cloud & big data

Így kell adatot törölni a GDPR szellemében

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

A GDPR miatt elvileg változik az adatok életciklusa, de a gyakorlatban nem feltétlenül. Aminek viszont kellene változnia, az a hazai szabályozás. Ezen a téren viszont nem állunk jól.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.