A Telekomnak és a Telenornak is bejött a tavaly kötött hálózatmegosztási megállapodás. De nem állnak le. A Telenor idén 8,6 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésére.

A Balaton környéke jól mutatja, hogy mennyire sikeres a hálózatmegosztási stratégia, amiről tavaly februárban állapodott meg a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország.

A megállapodás szerint a Telenor a Dunántúlon, a Telekom pedig az ország fennmaradó részén bérbe adja a másik félnek a 800 MHz-es sávban használt frekvenciablokkjait. A hálózatmegosztás révén a hálózatépítést is tudták optimalizálni, mindkét szolgáltató azt vállalta, hogy összesen 800-800 bázisállomást épít ki 2015 végéig a saját területén, amit a másik szolgáltató ügyfelei is tudnak használni.

Mindenki jól jár a hálózatmegosztásosal

A Telekom a nyári hónapokban a Balatonnál az átlagos havi mobil adatforgalom ötszörösét, hatszorosát várja. Ott a legnagyobb forgalmat júliusban és augusztusban mérik. Tavaly februárban, a megállapodás megkötésekor például a Balaton menti települések összesített adatforgalma 45 terabájt körül volt, augusztusban viszont már 235 terabájtot mértek. Idén két fontos nyári sportesemény, a franciaországi futball EB és a riói olimpia miatt még a tavalyinál is nagyobb adatforgalomra számítanak a szolgáltatók a nyári nyaralóhelyek körzetében.

De nem csak a Balaton környékén, hanem a Velencei-tó és a Tisza-tó térségében is hasonló növekedést várnak a szolgáltatók.

A Telenor idén 8,6 milliárd forintot szán hálózatfejlesztésre. Eddig országszerte 180 bázisállomás szolgáltatja az elérhető leggyorsabb 4G+ sebességet és az év végére ez a szám eléri majd a 700-at. Tavaly 7 milliárdot költöttek ugyanerre.

A Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese, Sepsi Zsolt szerint Magyarország a világ egyik legjobb minőségű 4G hálózattal rendelkezik. A Telenor LTE-s kültéri lefedettsége meghaladja a 97 százalékot, miközben két éve még csak 50 százalék körül volt. A 2014-es tenderen elnyert frekvenciák – akkor a Telenor a 800, a 900 és a 2600 MHz-es tartományban jutott frekvenciához közel 32 milliárd forintért – felhasználásával kapcsolatos vállalások értelmében egyébként a szolgáltatónak mostanáig 350 darab, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de a vállalat már 808 településen biztosítja a szolgáltatást.

A beltéri lefedettségen kell javítani

Amin javítani kell Sepsi szerint, az a beltéri lefedettség. Ebben 70 százalékos a lefedettségük, de az év végéig több száz településen elérik a 90 százalékot. Mint azt Sepsi elmondta, ez azért is fontos, mert a mobilhasználat jelentős része jellemzően beltéren történik.

A hálózatfejlesztés keretében idén a Nyugat-Dunántúlon és Budapesten 700 bázisállomást állítanak át az ún. carrier aggregationt módra – hetente mintegy 15-öt –, amely az LTE 800 megahertzes és 1800-as sávokat képes összekapcsolni intelligens módon a sávszélesség-igénynek megfelelően. Ezt azonban csak az ezt a módot támogató, 4G+ jelzésű készülékekkel lehet igénybe venni. A Telenornak százezres nagyságrendű ügyfele rendelkezik ilyen eszközzel. (A teljes ügyfélbázis ötödének van 4G-s készüléke.)

A carrier aggregációs szolgáltatást jelenleg Budapest, Győr és Szombathely bizonyos területein, a Balaton mellett pedig Siófokon és Balatonfüreden lehet használni. Eddig 180 bázisállomást állítottak át LTE Advancedre, a legtöbbet Budapesten (140 állomás). Hetente 15 bázisállomást állítanak át. A szolgáltatással elérhető elméleti sávszélesség letöltésnél 300, feltöltésnél 50 Mbit/s. A szolgáltatás ugyan jobban terheli a processzort, de ezt ellensúlyozza az, hogy gyorsabb az adatcsere a bázisállomásokkal, azaz a CPU-nak rövidebb ideig kell dolgoznia.

A Telenor szerint legalább 4-5 évig még jelentős marad a 3G-s hálózatot használó ügyfelek aránya, ezért ezt a hálózatot is fejlesztik.

Mobilitás

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.