Minden kiderül a júniusban leköszönt kommunikációs igazgató november végi, felelősségvállalós-megmagyarázós leveléből.
Hirdetés
 

Ha valakinek már nehezére esik követni a Facebook körüli kisebb-nagyobb botrányokat: most éppen arról a PR-katasztrófáról van szó, amit egy Definers Public Affairs nevű ügynökséggel közösen hozott össze a vállalat, és amelynek nyomán egy újabb szempontból is sikerült lejáratnia magát. Ezúttal nem a felhasználók adatait adták-vették vagy veszítették el, nem trükköztek az árnyékprofilokkal, nem kamuztak a politikai hirdetések szűrésével, és nem asszisztáltak ázsiai pogromokhoz sem, hogy csak a legfontosabbkat soroljuk fel a közelmúltban felszínre került ügyek közül. A mostani körben az idehaza már megszokott "sorosozást" találták fel, és fizettek a rivális techcégeket negatívan beállító cikkekért is.

A lényeg röviden: a The New York Times november eleji riportjában számolt be a Facebook és a Definers együttműködéséről, amelynek célja a vállalatot ért kritikák Soros Györggyel való összekapcsolása lett volna, illetve a közvetlen vagy közvetett versenytársakat (mint a Google vagy az Apple) ekéző cikkeket jelentettek meg az NTKNetwork nevű – máskülönben a Definers által üzemeltetett – híroldalon, amelyet a forráskritikával hadilábon álló más lapok aztán annak rendje-módja szerint át is vettek.

A szándékon túlmutató eredmény

Az előbbi esetben nem volt titok, hogy a milliárdos üzletember mit gondol a Facebookról, hiszen januárban a davosi Világgazdasági Fórumon az innováció akadályának és a közösségre leselkedő veszélynek nevezte a dotkom nagyvállalatokat, külön nevesítve a legnagyobb közösségi oldalt is. A Definers kampánya azonban ennél sokkal tovább ment, és azt próbálta elültetni, hogy a Facebook elleni kritikák mögött más esetekben is Soros pénze áll, sőt az antiszemitizmust is bedobta a Facebook bírálóinak állítólagos motivációi közé.

A dolog a beszámoló szerint itt is ugyanarra ment ki, mint a többi techvállalat sarazásában, vagyis igyekeztek elterelni a figyelmet az adatvédelmi botrányokról, egyben hiteltelenné tenni a kritikus hangokat. Bár az Apple például nem számít a Facebook direkt konkurensének, a vállalat az utóbbi időben nagyon igyekezett elhatárolni magát a felhasználói adatokkal seftelő piaci szereplőktől, és ennek során a Facebookot is többször megtalálta.

A sztori nyomán a Facebook hamar bejelentette, hogy felülvizsgálja együttműködését a Definersszel, amit egyébként korábban sosem titkolt, és amelynek keretei között sosem adott megbízást a fenti akciókra. Ez azért is érdekes, mert a NYT cikke tulajdonképpen a Facebook felső vezetőinek szerepét tárgyalja a különféle botrányok kialakulásában, illetve az azokat kísérő külső-belső kommunikációban. Októberben a vállalat befeketőinek egy újabb csoportja kezdett szervezkedni Mark Zuckerberg elmozdítására, ami a cég speciális részvényesi szerkezetének köszönhetően kifejezetten nehéz dolog lenne, de az ilyen riportok nyilván így sem jönnek jókor a Facebook tényleges irányítóinak.

Túl magasan vannak, nem tudtak róla

Utóbbiak a Definers ügyében formálisan vállalták ugyan a felelősséget, de azt világossá tették, hogy valójában semmi közük nincs a dologhoz. Egy szokás szerint kiszivárgó belső feljegyzés aztán bűnbakot is szolgáltatott: a TechCrunch tegnap tette közzé a Facebook volt kommunikációs vezetője, Elliot Schrage kvázi búcsúlevelét (ez időközben a Facebook hivatalos híroldalán is megjelent), amelyben magára veszi a Definers megbízását és a negatív kampányokat, bár azt leszögezi, hogy hamis hírek terjesztéséről akkor sem volt szó. Érdemes megjegyezni, hogy Schrage már júniusban bejelentette távozását a cégtől, és ott feladatait csak utódja októberi kinevezéséig látta el.

A memó értelmében tényleg "rádolgoztak" Sorosra, mivel a davosi beszéd után természetesnek tartották, hogy megvizsgálják a fellépés pénzügyi motivációit és általában a Facebookkal szembeni aktivitás mozgató okait. A versenytársakkal szemben is ugyanez, vagyis a méltánytalan és dedikált támadások vizsgálata lett volna a cél. A levél egyébiránt mindenben felmenti Zuckerberget és a válaszában habkönnyű önkritikát gyakorló Sheryl Sandberg vezérigazgató-helyettest, akik egy küldetésvezérelt vállalat irányítóiként minden körülmények között ragaszkodnak a legmagasabb normákhoz.

Schrage mindezek mellett kesereg egy sort azon is, hogy a Facebooknál zajló belső viták vagy vádaskodások ennyire gyakran a nyilvánosság elé kerülnek, ami rombolja a nehéz időkben való összetartásra épülő vállalati kultúrát. Szóba kerül az is, hogy a cég új kommunikációs igazgatója, Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes felülvizsgálja a tanácsadókkal (lásd Definers) való közös munkát, ezen felül ajánlásokat és eljárásokat dolgoz majd ki a kommunikációs csapat további működéséhez. Vagyis a Facebooknál a megszokott módon a hibák kiértékelése, ezt követően pedig a szokásos kemény munka következik.

Piaci hírek

Megint kiderült, hogy a Facebook minek nézi a felhasználóit

Lassan már hírértéke sincs a dolognak, de a NYT riportja szerint a közösségi hálózat még a júzerek privát üzeneteit is eladta.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.