A kis- középvállalatok ebben az évben közel 570 milliárd dollárt költenek informatikára. 2021-ig átlagosan 4,5 százalékkal bővül ez a piac.
Hirdetés
 

A piackutató nemcsak a nagyvállalati informatika piacát monitorozza, hanem az amerikai mércével mérve a kkv-khoz sorolható, ezer főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozások IT-költését is. A mostani jelentés derűlátóbb, mint a korábbiak, a következő öt esztendőre átlagosan évi 4,5 százalékos növekedést jósol a szektor informatikai fejlesztéseivel kapcsolatban, beleértve a hardver- és szoftver beszerzéseket, az IT-szolgáltatásokat, köztük az úgynevezett üzleti szolgáltatásokat is.

A GDP-nél gyorsabban növekszik az IT-költés

A kkv-k költéseinek bővülése továbbra is mintegy két százalékponttal haladja meg az GDP növekedési ütemét egy-egy adott körzetben. Ebben nincs változás, annál inkább a legkorszerűbb technológiákhoz jutás módszerében – írják az elemzők.

A kis- és középvállalatok világszerte ma már elsősorban olyan technológiákba fektetnek szívesebben, amelyek az alkalmazottak termelékenységét és adott vállalkozás versenyképességét növeli. A jövőben a kkv-knál a három fő technológiai kategóriában – hardver, szoftver és IT-szolgáltatások – egyenlő arányban oszlanak meg a beruházások. Ez a három kategória  több mint a 85 százalékát viszi el a szektor teljes IT-költésének.

A kkv-k ma még a hardvervásárlásokra fordítják a legtöbb forrást, ám ebből a szempontból 2019 vízválasztó lesz: onnantól előtérbe kerül a szoftver és IT-szolgáltatások, mindkettőre többet költenek majd, mint vasra. A három közül a legkisebbnél, vagyis az üzleti szolgáltatásoknál várható a legnagyobb arányú növekedés, itt átlagosan évi 7,1 százalékkal bővülő keresletre építhetnek a szállítók. Nem sokkal marad el ettől növekedésben a szoftverértékesítés, ahol átlagosan évi 6,9 százalékal bővül a piac.

Szoftverben a legkeresettebb az ERM és a CRM

Amikor a kkv-k szoftvert vásárolnak, leginkább vállalati erőforrás menedzsment (ERM), ügyfélkezelő (CRM) rendszereket és tartalomkezelőket rendelnek. Az ezer fő alatti cégeknek még az alkalmazásfejlesztő és telepítő, valamint a rendszer infrastruktúra szoftverek is fontosak.

Hardver kapcsán még mindig főleg PC-kre és perifériákra költenek, ez adta 2016-ban a kkv-k hardverkiadásainak közel felét. Itt azonban egyértelmű zsugorodással számolnak az elemzők, akik szerint vasra 2021-ben már csak a hardverbüdzsé alig több mint 43 százalékát fordítják.

A szolgáltatás kategória két részre osztható, vannak a klasszikus IT szolgáltatások, és vannak az úgynevezett üzleti szolgáltatások (beszerzés, a szállítási lánc, finanszírozás). Előbbire továbbra is jelentős összegeket költenek a cégek, de az üzleti szolgáltatásokra fordított költések is növekednek.

 
IDC SMD IT-spending 2016-2021
Infogram


A legnagyobb egyedi szegmenst a kkv-kon belüli közepes, vagyis a 100-499 főt foglalkoztatók jelentik, részesedésük a teljes kkv-s IT-költésből meghaladja a 38 százalékot. A többi költés nagyjából arányosan oszlik meg a többi méretkategória között. A közepes és nagyobb, 500 főnél többet foglalkoztató vállalkozások IT-beruházásai átlagosan évi 4,6, illetve 4,5 százalékkal, a kisebb cégeké pedig 4,4 százalékkal növekszik éves átlagban.

Dobogós helyen a nyugat-európai kkv-k

Az IDC régiónként is vizsgálta a kkv-s költéseket. Ez a vállalati szegmens nem meglepő módon az Egyesült Államokban hajtja végre a legtöbb IT-beruházást: idén ez a piaci szegmens értékben meghaladja majd a 171 milliárd dollárt. A teljes észak-amerikai térség a vizsgált időszakban a kkv-k teljes globális IT-költésének egyharmadát adja. Második helyen Nyugat-Európa, a harmadikon pedig a Japán nélküli ázsiai és csendes-óceáni piacok állnak. Utóbbi régió viszont a világátlagnál gyorsabban nő. A legdinamikusabb bővülést azonban nem ott, hanem Latin-Amerikában várja az IDC, ahol a költések éves átlagban 6,3 százalékkal nőnek. (Kelet-Európával külön nem foglalkozik a jelentés, a magyarországi kkv-k infokommunikációs fejlesztéseivel kapcsolatban nagyjából egy éve készült egy átfogóbb felmérés, erről itt számoltunk be.)

A fejlett európai piacokon folyamatosan nő azoknak a kkv-knak az aránya, melyek a már a digitális korszakban születettek. Ezek a vállalkozások jellemzően innovatívak, előszeretettel élnek a technológia nyújtotta új lehetőségekkel, használják a felhő, a mobilitás és a dolgok internete nyújtotta előnyöket. Noha részesedésük ma még viszonylag alacsony a teljes kkv-s körhöz képest, az már látszik, hogy ők fogják kitaposni az újszerű IT-megoldások szélesebb körű elterjedése előtt az utat – állítják az elemzők.

Piaci hírek

Bukott ügynek tartja az OpenAI új modelljét a Meta sztár MI-kutatója

Az OpenAI szerint ez már a "világszimulátor" előszobája, Yann LeCun szerint azonban olyan megközelítésről van szó, amelyik sosem fog túllépni a látványos kis videókon.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.